«Προσκληση στο μεγαλο δειπνο»

Το μήνυμα της Κυριακής

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμoνος

Στη διάρκεια ενός συμποσίου, μετά την αναφώνηση κάποιου συνδαιτημόνος πως είναι «μακάριος εκείνος που θα καθίσει στο τραπέζι της βασιλείας του Θεού», ο Χριστός διηγήθηκε τη σημερινή παραβολή, για να φωτίσει ορισμένες πλευρές του μεγάλου αυτού θέματος. Με την εικόνα του «μεγάλου δείπνου», που χρησιμοποιεί, ο Χριστός δείχνει αποκαλυπτικά ότι το κάλεσμα στη «βασιλεία του Θεού» είναι μια πρόσκληση σε χαρούμενη γιορτή. Πρόσκληση σε ευφροσύνη. Κι αυτή την χαρά αρνείται όποιος περιφρονεί το κάλεσμα.

Ο Θεός δεν μας στέλνει σε κάποιο «επίμοχθο καθήκον», σε μια αγγαρεία. Σε χαρούμενο πανηγύρι μας προσκαλεί. Διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να βρίσκεσαι κοντά Του, από το να ζεις το πλήρωμα της αγάπης Του. Οι προσκεκλημένοι της παραβολής στο ευγενικό κάλεσμα που τους γίνεται απαντούν μ’ έναν τρόπο απροσδόκητο. «Αγρόν ηγόρασα και έχω ανάγκη εξέλθείν και ιδείν αυτόν». Κατεπείγουσα «ανάγκη»! Μήπως τυχόν φύγει το χωράφι! Σαν να επρόκειτο να παραταθεί το δείπνο μήνες και να ματαιώσει την σπορά. «Ζεύγη βοών ηγόρασα πέντε, και πορεύομαι δοκιμάσαι αυτά». Καλά, αφού τα αγόρασες πια, τι το επείγον να πας ειδικά την ώρα του δείπνου να τα δοκιμάσεις; Οι δύο αυτοί, νοιώθοντας ίσως την αγένειά τους, προσθέτουν, μετά την πρόφαση που επικαλούνται, «ερωτώ σε, έχε με παρητημένον», σε παρακαλώ, συγχώρεσε την απουσία μου. Ο τελευταίος πιο απότομα αναγγέλλει : «Γυναίκα έγημα (νυμφεύθηκα), και δια τούτο ου δύναμαι ελθείν».

Ο οικοδεσπότης δίνει εντολή στον υπηρέτη του να οδηγήσει στο δείπνο τους κατατρεγμένους του κόσμου, «τους πτωχούς και αναπήρους και χωλούς και τυφλούς». Τον στέλνει να οδηγήσει στο αρχοντικό του αυτούς που δεν περιμένουν μια τέτοια τιμή. Έτσι η παραβολή δείχνει ότι η πρόσκληση του Θεού στη βασιλεία Του παραμένει κατ’ εξοχήν πρόσκληση χάριτος. Αυτοί που τελικά συγκεντρώνονται από τους δρόμους και τις αγορές δεν είχαν καμμιά πιθανότητα, στην κατάσταση που ήταν , να δεχθούν τέτοια εύνοια. Η πρόσκληση δεν οφείλεται σε δικό τους δικαίωμα, αλλά στην απλοχεριά, στη φιλόξενη διάθεση του οικοδεσπότη. Όσοι τελικά βρισκόμαστε μέσα στον πνευματικό περίβολο της Εκκλησίας και μετέχουμε στην ευφροσύνη των μυστηρίων του Θεού, ας μη φαντασθούμε μεγάλα πράγματα για τον εαυτό μας. Η θέση μας κοντά Του είναι αποτέλεσμα της χάριτος Του, όχι της δικής μας αξίας.

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος

Σάββατο, 16-12-2023:

Ώρα 07:00. Ο Σεβασμιώτατος επί τη εορτή του Αγίου Μοδέστου, θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής.

Ώρα 11:00. Ο Σεβασμιώτατος επί τη Εορτή των Αγίων Τριών Παίδων των εν καμίνω, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στο εορτάζον ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Περιφερειακής Διευθύνσεως Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Ώρα 17:00. Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Ορκωμοσία του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων και Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Κυριακή, 17-12-2023:

Ώρα 07:00. Ο Σεβασμιώτατος επί τη εορτή των Αγίων Τριών Παίδων, των εν καμίνω, Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος της Πατρίδος μας, θα ιερουργήσει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής και εν συνεχεία (ώρα 10:15) θα προστεί της Επισήμου Δοξολογίας για τον Εορτασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ώρα 12:00. Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Ορκωμοσία του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συμβουλίων και Προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων του Δήμου Κομοτηνής.

Ώρα 18:00.  Ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την Ορκωμοσία του Περιφερειάρχου και των Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.