Κριση στον Καυκασο

Δέκα ημέρες εμπόλεμης κατάστασης στον Καύκασο έζησαν οι κάτοικοι της Γεωργίας και της Οσετίας, μετά από την επίθεση του γεωργιανού στρατού στη Νότια Οσετία, τη διεθνώς μη αναγνωρισμένη αυτόνομη δημοκρατία, που εδώ και 15 χρόνια έχει αποσχισθεί από την Γεωργία.

…Κάποτε οι δύο αυτοί λαοί, της Γεωργίας και της Ρωσίας, φημίζονταν για την ακαταμάχητη φιλία τους, τότε στα παλιά καλά χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Γεωργιανοί κατευθύνονταν προς την Ρωσία σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν καλύτερο μέλλον, ενώ οι Ρώσοι απολάμβαναν τις χρυσές αμμουδιές της Μαύρης Θάλασσας, όπου παρέα με τους φιλόξενους Γεωργιανούς περνούσαν ευχάριστα δοκιμάζοντας τα πικάντικα γεωργιανά εδέσματα και το άφθονο σπιτικό κρασί. Σήμερα, πολλά χρόνια μετά την διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για άλλη μια φορά γίναμε «μάρτυρες» φρικτών γεγονότων, αυτή τη φορά στον Καύκασο.

Η Νότια Οσετία, όπως και η Αμπχαζία, είναι φιλορωσική επαρχία η οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτησία της από τη Γεωργία αμέσως μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η αυτοανακήρυξή της σε «Σοβιετική Δημοκρατία» το 1990 απορρίφθηκε από το γεωργιανό κοινοβούλιο, το οποίο αποφάσισε τη διάλυση της αυτόνομης περιοχής.

Στις 7 Ιανουαρίου 1991 ο πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατάργησε τις αποφάσεις της γεωργιανής ηγεσίας και ενίσχυσε τα ρωσικά στρατεύματα που στάθμευαν στην Οσετία, όπου ήδη σημειώνονταν συγκρούσεις ανάμεσα σε Οσετούς και Γεωργιανούς εθνικιστές.

Οι Οσετοί νίκησαν τους Γεωργιανούς έναν χρόνο αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου 1992. Προχώρησαν σε δημοψήφισμα που κατέληξε σε έγκριση της απόσχισης από τη Γεωργία και της ένωσης με τη Βόρεια Οσετία που αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τον Ιούνιο του 1992, στα σύνορα με τη Γεωργία εγκαταστάθηκε μια τριμερής στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από ρωσικές, γεωργιανές και οσετικές δυνάμεις για τη διατήρηση του status quo. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις. Τον Αύγουστο του 2004 η αναζωπύρωση των συγκρούσεων αυτών είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ατόμων και από τις δύο πλευρές.

Το 2005, σε απάντηση ενός σχεδίου του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, που προέβλεπε «διευρυμένη αυτονομία» και το οποίο απορρίφθηκε από τους Οσετούς, ο ηγέτης της Οσετίας, Εντουάρντ Κοκόιτι, επαναβεβαίωνε ότι «η Νότια Οσετία είναι ανεξάρτητη από τη Γεωργία και επιθυμούμε να ενταχθούμε στη Ρωσική Ομοσπονδία».

•Ο Καύκασος σε κρίση

Στο χείλος του πολέμου βρέθηκε πριν από δέκα ημέρες περίπου ο Καύκασος, καθώς οι δυνάμεις της Γεωργίας εξαπέλυσαν μεγάλη επιχείρηση, με στρατό, άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη, στη Ν. Οσετία. Αφορμή ο βομβαρδισμός γεωργιανών χωριών από αυτονομιστές της αποσχισθείσας περιοχής. Υπό πολιορκία βρέθηκε η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι. Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, επιθύμησε να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

Αποτέλεσμα των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γεωργία ήταν περίπου 88 χιλιάδες πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων βρήκε καταφύγιο στην πόλη της Τιφλίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για θέματα μεταναστών, 30 χιλιάδες Οσετοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Χθες άρχισε η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία, που βρισκόταν στην περιοχή για την ενίσχυση των ειρηνευτικών δυνάμεων… Το Σάββατο 16 Αυγούστου ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε -έπειτα από νέες ευρωπαϊκές πιέσεις- το σχέδιο για την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας.

Να θυμίσουμε ότι στις 14 Αυγούστου στη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο το σχέδιο αυτό συνυπέγραψαν οι ηγέτες της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας, Εντουάρντ Κοκόιτι και Σεργκέι Μπαγκάπς, ενώ στις 15 Αυγούστου έγινε ανακοίνωση για την υπογραφή του σχεδίου από τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

•Απόψεις των παλιννοστησάντων για τα γεγονότα στην Γεωργία

Τα σχόλιά τους για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν αυτές τις μέρες στην Γεωργία διατύπωσαν στον ΠτΘ οι: Ιγκόρ Βανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Φιλική Εταιρεία», Μιχάλης Στεφανίδης, πρόεδρος της Ένωσης Παλιννοστούντων Ξάνθης «Φλόγα Ελληνισμού» και Φρυδών Γκβαστάλια, παλιννοστήσας από την Γεωργία, κάτοικος Κομοτηνής.

Ιγκόρ Βανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Φιλική Εταιρεία»:

«Πολιτικό παιχνίδι το ζήτημα της Γεωργίας»

«Πολιτικό παιχνίδι» χαρακτήρισε τα τελευταία γεγονότα στον Καύκασο που συγκλόνισαν την διεθνή κοινότητα ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Φιλική Εταιρεία» Ιγκόρ Βανίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα για προσωπικούς λόγους αλλά και για την προώθηση του ζητήματος που έχει να κάνει με τη εξασφάλιση εγχειριδίων για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα. «Τα γεγονότα στην Γεωργία έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση όλων, καθώς πιστεύουν ότι το ζήτημα της Γεωργίας αποτελεί πολιτικό παιχνίδι», είπε ο κ. Βανίδης αναφερόμενος στις απόψεις των ανθρώπων, με τους οποίους συνομίλησε αυτές τις μέρες στη Μόσχα, όσο με εκπροσώπους του ρωσικού όσο και του γεωργιανού λαού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να πιστέψουν ότι χύνεται ανελέητα το αίμα των αθώων κατοίκων. «Είναι λυπηρό να σκοτώνονται αθώοι κάτοικοι. Εμείς αγαπάμε το ίδιο και τις δύο χώρες, και την Γεωργία και την Ρωσία. Γι’ αυτό δεν είμαστε σε θέση να κατηγορήσουμε κανέναν».

Όσον αφορά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος κατηγόρησε την Ρωσία για εισβολή των δυνάμεών της στη Γεωργία, ο κ. Βανίδης δήλωσε αισιόδοξος καθώς ευελπιστεί στην ειρηνική επίλυση αυτού του ζητήματος. «Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ σχετικά με το ζήτημα στον Καύκασο, είναι ότι οι όποιες επιχειρούμενες ενέργειες της Αμερικής κατά της Ρωσίας δεν απειλούν το ρωσικό κράτος. Πιστεύω ότι θα αποφύγουμε τον πόλεμο, καθώς η Αμερική δεν είναι σε θέση να ανοίξει πυρά κατά των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων».

Κατά πόσο η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να κλονίσει την περαιτέρω θητεία του Γεωργιανού προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Η Φιλική Εταιρεία» θεωρεί ότι αυτό εξαρτάται τόσο από την στάση του λαού της Γεωργίας, όσο και της διεθνούς κοινότητας. Ειδικότερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαβεβαιώνει ότι το status της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας εξαρτώνται άμεσα από την επιλογή των ίδιων των λαών.

Μιχάλης Στεφανίδης, πρόεδρος της Ένωσης Παλιννοστούντων Ξάνθης «Φλόγα Ελληνισμού»:

«Φταίει η πολιτική του Σαακασβίλι»

Την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Γεωργίας και ειδικά του ίδιου του προέδρου της Μιχαήλ Σαακασβίλι καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Παλιννοστούντων Ξάνθης «Φλόγα Ελληνισμού» Μιχάλης Στεφανίδης, αναφερόμενος στο ζήτημα Γεωργίας-Οσετίας. Ο ίδιος δεν παρέλειψε να ανατρέξει στη μη δημοκρατική διαδικασία που επικράτησε στις προεδρικές εκλογές του 2008 στη Γεωργία υποστηρίζοντας ότι «οι εκλογές στη Γεωργία έγιναν υπό καταπίεση και απειλές από πλευράς του στενού περιβάλλοντος του Σαακασβίλι, όπου δεν υπήρχαν περιθώρια για διαδικασία ελεύθερης εκλογής. Φταίει και ο λαός που δεν κατάφερε να αλλάξει την κυβέρνηση και την πολιτική που επικρατούσε τα τελευταία χρόνια στη χώρα».

Τόνισε δε την προσβλητική στάση που διατηρεί απέναντι στην Ρωσία ο πρόεδρος της Γεωργίας, ακολουθώντας μια πολιτική που έλκει τις ρίζες της ακόμα από την θητεία του πρώην προέδρου της χώρας Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια την δεκαετία του ΄90, με κεντρικό σύνθημα: «Η Γεωργία είναι για τους Γεωργιανούς». «Ο Σαακασβίλι εφάρμοζε αυτή την πολιτική και μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της χώρας Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια όπου έλαβε χώρα και ο εκτοπισμός των Οσετών». Εκείνα τα χρόνια (1990-91) ο κ. Στεφανίδης ζούσε στη Γεωργία και θυμάται καλά πώς διώκονταν οι Οσετοί ακόμα και όσοι ήταν παντρεμένοι (-ες) με Γεωργιανούς (-ες). «Αυτά γινόταν σ’ όλη την επικράτεια της Γεωργίας και σήμερα οι Γεωργιανοί πλέον έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να συμβιώνουν ειρηνικά και αρμονικά με τους Οσετούς».

Καθοδηγούμενος από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Γεωργιανός πρόεδρος κ. Σαακασβίλι δεν τήρησε τελικά τις υποσχέσεις του για την ειρηνική επίλυση του ζητήματος Γεωργίας-Οσετίας, καθώς προχώρησε σε πολεμικές επιχειρήσεις πιστεύοντας ότι «θα καταλάβει την Οσετία και την Αμπχαζία αργότερα» και ότι «η Ρωσία δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο αυτό πιστεύοντας στην Ολυμπιακή εκεχειρία».

Στη νικήτρια θέση βρίσκεται η Ρωσία στο ζήτημα του Καυκάσου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Στεφανίδη. «Η Ρωσία κέρδισε περισσότερο από όσα είχαν κερδίσει οι Αμερικανοί και η Δύση στην Γιουγκοσλαβία γιατί εκεί είχαν την απόφαση των ΗΠΑ για την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Μετά, παρά την απόφαση της Διεθνούς Κοινότητας, οι Αμερικανοί και η Δύση αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Ρωσία ήταν και εξακολουθεί να είναι αντίθετη σ’ αυτό το ζήτημα γιατί αυτό δημιουργεί προηγούμενο».

Θολό αναμένεται το μέλλον του προέδρου της Γεωργίας, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Στεφανίδης ο οποίος πιστεύει ότι δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξεσηκωθούν εναντίον του οι ίδιοι οι Γεωργιανοί, αλλά και η Ρωσία η οποία θα τον καταδιώξει μέσω των δικαστηρίων. «Ό,τι έκανε ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, το έκανε κατά του λαού της χώρας του. Αποτελεί έγκλημα η στάση του αυτή».

Φρυδών Γκβαστάλια, παλιννοστήσας από την Γεωργία, κάτοικος Κομοτηνής:

«Ήταν προμελετημένο το σχέδιο της επίθεσης»

Δύσκολες στιγμές έζησαν οι Γεωργιανοί οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα, καθώς πολλοί απ’ αυτούς έχουν συγγενείς και φίλους στην Γεωργία και στην Οσετία. Από την πρώτη ημέρα των πολεμικών επιχειρήσεων στην περιοχή προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τα συγγενικά τους πρόσωπα έχοντας άγχος για τη ζωή τους.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο συμπολίτης μας, Φρυδών Γκβαστάλια. Πριν από 15 χρόνια περίπου ήρθε στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να βρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Ζει με την οικογένειά του στην Κομοτηνή, εργάζεται σκληρά για να βγάλει το ψωμί του και δεν ξεχνάει ποτέ την πατρίδα του, την Γεωργία, την οποία επισκέπτεται όποτε του δίνεται ευκαιρία. Πριν από 4 χρόνια πήγε τελευταία φορά στη γενέτειρά του για να επισκεφθεί τους συγγενείς του, ενώ ο πόλεμος στη Γεωργία δεν του επέτρεψε να κάνει το ταξίδι του και φέτος.

Σίγουρα, όλες αυτές τις μέρες ζει με το άγχος για τους δικούς του ανθρώπους που βιώνουν φρικτές στιγμές κάτω από βομβαρδισμούς. «Ο κόσμος δεν μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στους δρόμους, όπως μου είπαν οι συγγενείς μου, διότι φοβούνται τους πυροβολισμούς. Η κατάσταση είναι δύσκολη, όπου ακόμα και ο γυναικείος πληθυσμός πέφτει θύμα των πυροβολισμών», μετέφερε ο κ. Γκβαστάλια.

Ο κ. Γκβαστάλια, όσον αφορά τις ευθύνες για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γεωργία τις αποδίδει στην Ρωσία τονίζοντας ότι αυτή προχώρησε πρώτη στην επίθεση. «Ήταν προμελετημένο το σχέδιο της επίθεσης. Η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Γεωργία είναι προσβλητική. Δεν πάει άλλο!»

Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα, σύμφωνα με τον κ. Γκβαστάλια, ο οποίος μετέφερε ότι ο λαός της Γεωργίας όπως και η αντιπολίτευση στηρίζει τον πρόεδρο κ. Σαακασβίλι. «Η Ρωσία επιχείρησε να κάνει πραξικόπημα αλλά δεν το κατάφερε», κατέληξε ο κ. Γκβαστάλια.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.