Κραυγη αγωνιας απο την ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Παντελής Μαγαλιός απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη σημερινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αίτημα της απεργίας η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, της ακρίβειας, των φόρων, της ανεργίας και της περικοπής των κοινωνικών παροχών. Τα πρώτα μηνύματα από την οικονομική κρίση αγγίζουν και τη Ροδόπη, όπως αποτυπώθηκε μέσα από τις επαφές που είχε ο κ. Μαγαλιός με εργαζόμενους που ανησυχούν για την επόμενη μέρα καθώς οι εργοδότες τους στα εργοστάσια επικαλούνται τις ακυρώσεις των παραγγελιών κι ότι δεν βγαίνουν οικονομικά και ανακοινώνουν ψαλίδι στις υπάρχουσες θέσεις εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην επιχειρούμενη προσπάθεια επιβολής του εργασιακού μεσαίωνα στις εργασιακές σχέσεις με απολύσεις, διαθεσιμότητες, υποχρεωτικές άδειες, φορτώνοντας έτσι την κρίση στους εργαζόμενους, οι οποίοι διεκδικούν ουσιαστική ενίσχυση των εισοδημάτων, των δικαιωμάτων και της απασχόλησης με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Το πλαίσιο της ΓΣΕΕ

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων των συνδικάτων, όπως αποφασίστηκε κατά την ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ περιλαμβάνει τα εξής: Απόσυρση του προϋπολογισμού και επανακατάθεσή του με αντιστροφή των φορολογικών επιβαρύνσεων και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και των δημόσιων επενδύσεων. Παύση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης (Ολυμπιακή, λιμάνια, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ασφαλιστικές κ.ά.). Υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των ταμείων με μέτρα προάσπισης των αποθεματικών και δράσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου νόμου ο οποίος χαρακτηρίζεται ως αντιασφαλιστικός. Μέτρα για την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων και των ανέργων.

Επίσκεψη στη ΒΙΠΕ

Βρισκόμενος στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, σε μια επικοινωνία με τους εργαζομένους προκειμένου να τους ενημερώσει για την απεργιακή κινητοποίηση, ο κ. Μαγαλιός διέκρινε τη μεγάλη αγανάκτηση του εργατικού δυναμικού απέναντι στον προϋπολογισμό αλλά και τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, «Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, η κρίση τους κάνει να είναι κουμπωμένους, μια και δεν είναι περίοδος ανάπτυξης.

Όλες οι βιομηχανίες που έχουμε επισκεφθεί μας λένε ότι θα μειώσουν το προσωπικό κατά 30, 40 και 50 άτομα και ότι δεν έχουν παραγγελίες. Κατήργησαν τις βραδινές βάρδιες, μείωσαν το προσωπικό, άλλαξαν βάρδιες και προσπαθούν να επιβιώσουν μειώνοντας τις θέσεις εργασίας.

Το πρόβλημα δεν λύνεται με απολύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να τονώσει τις επιχειρήσεις διότι έδωσε τα 28 δις στις τράπεζες χωρίς καμία δέσμευση. Οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δεν περιμένουν, δεν ελπίζουν σε τίποτε γιατί πηγαίνουν στις τράπεζες και δεν τους λένε τίποτε».

Για τον κ. Μαγαλιό οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχτούν για να επανακάμψουν γιατί είναι μια δύσκολη περίοδος για πολλές από αυτές. Υγιείς επιχειρήσεις με εύρυθμη λειτουργία υπέστησαν ακυρώσεις στις παραγγελίες από το εξωτερικό, ενώ είχαν αγοράσει την πρώτη ύλη και βρέθηκαν εκτεθειμένες. «Επιχείρηση με 150 άτομα είχε ακύρωση παραγγελίας. Τι να κάνει; πρέπει να τους τονώσουν οι τράπεζες μέχρι να ξεπεράσουν την κρίση γιατί πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν παραγγελίες αλλά ματαιώθηκαν λόγω της κρίσης. Θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις μέσω του ΟΑΕΔ ή του κρατικού προϋπολογισμού» τόνισε.

Παράνομες οι απολύσεις

Οι μειώσεις του προσωπικού θα ξεκινήσουν μετά τις γιορτές, εξήγησε ο κ. Μαγαλιός δίνοντας παραδείγματα. «Επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα πάνε σε εκ περιτροπής εργασία με 3 και 4 μέρες την εβδομάδα και μάλιστα το έχουν κάνει κι άλλες επιχειρήσεις. Η λύση όμως δεν είναι τα 1.000 ευρώ να γίνουν 400». Περί της νομιμότητας αυτών των περικοπών ο κ. Μαγαλιός παρέπεμψε στη σχετική νομοθεσία και δήλωσε πως δεν είναι νόμιμο. «Θα πρέπει η κάθε επιχείρηση να δηλώσει ποιοι θα είναι εκ περιτροπής και όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν τις ίδιες μέρες, όχι οι ημέτεροι να δουλεύουν όλο το μήνα κι οι άλλοι εκ περιτροπής».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου διευκρίνισε ότι η απομάκρυνση των εργαζομένων δεν γίνεται με τη μορφή εθελούσιας εξόδου. «Για να σταματήσει μια επιχείρηση θα πρέπει να απολύσει το προσωπικό και να δώσει αποζημιώσεις. Δεν είναι δυνατόν να απολύσει 30 και 40 άτομα μαζί, όταν το 2% ισχύει δια του νόμου, δηλαδή στα 100 άτομα μπορούν ν’ απολυθούν τα δύο. Δε μπορούν να προχωρήσουν σε παρόμοιες λύσεις, είναι παράνομες όλες αυτές. Οι επιχειρήσεις επικαλούνται την κρίση, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια.

Με την ενημέρωση που κάναμε στους συναδέλφους διαπιστώσαμε ότι οι επιχειρηματίες είναι κουμπωμένοι. Στα χείλη τους καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να γίνει κάτι. Αισθάνονται ότι δεν υπάρχει κράτος και κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει. Ανάμεσα στους επιχειρηματίες υπάρχουν και νοικοκυραίοι που ήρθαν να επενδύσουν στην περιοχή μας, δημιούργησαν σωστές επιχειρήσεις κι έδιναν δουλειά στον κόσμο της Ροδόπης».

Ο κ. Μαγαλιός επιμένει σε μια στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας μας μέσω των τραπεζών. «Θα έπρεπε να έχει γίνει καταγραφή των προβλημάτων σε κάθε μια επιχείρηση χωριστά, όπως έπραξε η Αγγλία για την οικονομία της κι αντιμετώπισε οργανωμένα την κρίση. Θα έπρεπε να το είχαμε ήδη κάνει έτσι ώστε να μη δηλώνει κάποιος επιχειρηματίας ότι κλείνει λόγω της κρίσης. Τι έγιναν, όμως, τα οικονομοτεχνικά τους, πώς έφτασαν σ’ αυτό το σημείο;» θέτει την ερώτηση.

Ανάγκη μαζικής κινητοποίησης

Ο κ. Μαγαλιός τονίζει ότι σε μια τόσο έντονη κατάσταση κρίσης θα πρέπει οι εργαζόμενοι να δείξουν αγωνιστικότητα και συλλογικότητα, μεταφέρει όμως και τον προβληματισμό του σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι «οι εργαζόμενοι σε περίοδο κρίσης κοιτάζουν να μην χάσουν τη δουλειά τους, ενώ όταν υπάρχει άνθιση οι εργαζόμενοι απεργούν. Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι εργαζόμενοι νιώθουν απογοήτευση, έχει μπει η ανασφάλεια μέσα τους». Επομένως, ο χαρακτήρας της σημερινής κινητοποίησης έχει ουσιαστικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα. «Οι συνάδελφοι έχουν καταλάβει τι συμβαίνει γι’ αυτό και θα βρισκόμαστε όλοι στις 10.00 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, προκειμένου να συζητήσουμε για τον προϋπολογισμό, να διαβάσουμε το ψήφισμα και να το καταθέσουμε στη συνέχεια στην περιφέρεια ΑΜ-Θ» δήλωσε, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και την πορεία.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.