Καταγγελια στην Ε.Ε. για ελλειψη εταιρικης κοινωνικης ευθυνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Φλωρίδη, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα μέτρα ασφάλειας στις τράπεζες για την αποτροπή των ληστειών και την προστασία υπαλλήλων και πελατών. Ο κ. Φλωρίδης, στην τελευταία συνάντηση που είχε με την ΟΤΟΕ, είπε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν αφού οριστικοποιηθούν κάποια σημεία της απόφασης ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).

Το αίτημα της λήψης μέτρων για την ασφάλεια των υπαλλήλων και των πελατών των τραπεζών καθώς και η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που το διέπει, έχει τεθεί επανειλημμένως από τους τραπεζοϋπαλλήλους, αλλά συναντά την αντίδραση των τραπεζιτών.

Για την ιστορία, το Φεβρουάριο του 2001 επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατατέθηκαν από την ΟΤΟΕ προτάσεις σχετικές με την ασφάλεια των τραπεζών. Με απόφαση του υπουργού συστήνεται τριμερής επιτροπή το πόρισμα της οποίας του παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2002. Στα συμπεράσματα του πορίσματος κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα φύλαξης. Η ΕΕΤ εκφράζει την αντίθεσή της και στο υπουργείο τον κ. Χρυσοχοΐδη αντικαθιστά ο κ. Φλωρίδης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του μέλους του Εκτελεστικού και υπεύθυνου ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας της ΟΤΟΕ κ. Αχιλλέα Μυλωνόπουλου, στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του σεμιναρίου που οργάνωσε την Τρίτη το τοπικό παράρτημα, του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα της προστασίας των τραπεζών από τις ληστείες, ενόψει μάλιστα και της Ολυμπιάδος.

Ο κ. Μυλωνόπουλος καταγγέλλει ως πεπαλαιωμένο και τριτοκοσμικό το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει, θεωρεί υπεύθυνους για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση των μέτρων του πορίσματος την ΕΕΤ και προαναγγέλλει την καταγγελία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην ΕΕ για έλλειψη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. «Οι ληστείες δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους, αλλά όλους τους πολίτες που σε λάθος ώρα βρέθηκαν στο χώρο της τράπεζας με λάθος ανθρώπους.

Δυστυχώς το θεσμικό πλαίσιο για τη φύλαξη των τραπεζών είναι πεπαλαιωμένο και τριτοκοσμικό. Το έχουμε επισημάνει, το έχουμε καταγγείλει και ήταν αντικείμενο επανειλημμένων συναντήσεων με το υπουργείο και την ηγεσία της αστυνομίας.

Η καθυστέρηση στη διαμόρφωση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα υπαγορεύει σύγχρονους κανόνες ασφαλείας είναι τραγική. Έχουμε ήδη δώσει τις προτάσεις μας, φτάσαμε στο σημείο να συσταθεί και τριμερής επιτροπή με την 3015 απόφαση του τότε υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη, με συμμετοχή της ΕΕΤ, ΟΤΟΕ και Υπουργείου. Η επιτροπή εξέδωσε πόρισμα καταπέλτη, ενώ μειοψήφησε η ΕΕΤ. Για την μετέπειτα απραξία προβλήθηκε η δικαιολογία της αλλαγής του υπουργού. Για μας η δικαιολογία αυτή δεν επαρκεί, αλλά πεποίθησή μας είναι ότι υπάρχουν «υπόγειες διαδρομές» που δεν επιτρέπουν να γίνουν τα μέτρα ασφαλείας στις τράπεζες πιο αυστηρά και ουσιαστικά, διότι έχουν κόστος και οι τραπεζίτες δεν θέλουν να πληρώσουν. Όλες οι ενδείξεις που έχουμε δυστυχώς κατατείνουν σ΄ αυτό το συμπέρασμα, διότι το πόρισμα έχει κατατεθεί στις 31 Ιανουαρίου 2002 και ο κ. Χρυσοχοΐδης έλαβε το σημερινό του αξίωμα τον Ιούλιο.

Οι δικές μας προτάσεις είχαν ήδη κατατεθεί το Φεβρουάριο του 2001 γιατί τότε είχε διαφανεί ότι η έλευση του ευρώ και η δυσχερής οικονομική κατάσταση του μέσου Έλληνα θα δημιουργούσε τις συνθήκες για αύξηση της εγκληματικότητας. Οι προβλέψεις μας απεδείχθησαν όταν είχαμε αύξηση ληστειών στο 2002 κατά 280% και τώρα μόνο στο πρώτο 5μηνο του 2003 είχαμε μια επιπλέον αύξηση κατά 60% που σημαίνει ότι, σε σχέση με το 2001, η αύξηση είναι της τάξης του 400%. Μετά από αυτά τα στοιχεία τι άλλο θα ήθελε το υπουργείο για να νομοθετήσει ένα σύγχρονο τρόπο ασφάλειας;».

Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα λειτουργούν περισσότερο αποτρεπτικά και όχι κατασταλτικά και αναφέρονται στην χρονοκαθυστέρηση που τοποθετήθηκε στα χρηματοκιβώτια και στην ύπαρξη της κάμερας για την καταγραφή των συναλλαγών που γίνονται την ώρα λειτουργίας των καταστημάτων.

Ο κ. Μυλωνόπουλος τονίζει: «Εμείς ζητούμε τα καταστήματα να έχουν ένοπλο εκπαιδευμένο φρουρό, άθραυστους εξωτερικούς υαλοπίνακες, πόρτες ασφαλείας με ανιχνευτές μετάλλων. Για να μην κατηγορηθούμε μάλιστα ότι θέλουμε να μετατρέψουμε σε φρούρια τις Τράπεζες, η τριμερής επιτροπή αποφάσισε τη διαίρεση όλης τη χώρας σε ζώνες επικινδυνότητας, που θα κλιμακώνουν αναλόγως και τα μέτρα ασφάλειας. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο – και γι΄ αυτό εμείς το χαρακτηρίζουμε τριτοκοσμικό – για να μπει πόρτα ασφαλείας σε κατάστημα πρέπει αυτό το κατάστημα να έχει ληστευθεί δύο φορές τον ίδιο χρόνο. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα κατάστημα που ληστεύεται μία φορά τον χρόνο επί πέντε χρόνια δεν μπορεί να βάλει πόρτα ασφαλείας (!).

Η τελευταία πρόταση που έχει η ΟΤΟΕ να καταθέσει στη Γενική Συνέλευσή της τον Οκτώβριο για να περιβληθεί και με το αυξημένο κύρος που επιβάλλεται είναι να καταγγείλει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ΕΕΤ ως υπεύθυνη για αυτή την καθυστέρηση. Υπάρχει στην Ευρώπη ο θεσμός της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης. Εμείς θα επικαλεστούμε την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των τραπεζών για τις υπηρεσίες και την ασφάλεια που προσφέρουν και θα καταγγείλουμε την ΕΕΤ για έλλειψη εταιρικής κοινωνική ευθύνης που επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους τομείς όπως θέσεις εργασίας, εκπαίδευση προσωπικού.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.