«Η νεα πλατφορμα εκδοσης αποδεικτικων πωλησης ακινητων θετει σε κινδυνο την ομαλη εκβαση των συναλλαγων»

Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών

Με πρωτοβουλία του βουλευτή Ροδόπης και του τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Ιλχάν Αχμέτ κατατέθηκε ερώτηση 17 βουλευτών με θέμα: «Η νέα πλατφόρμα έκδοσης αποδεικτικών πώλησης ακινήτων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή έκβαση των συναλλαγών»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, δημιουργήθηκε νέα πλατφόρμα έκδοσης  αποδεικτικών, η οποία πέραν του Α.Φ.Μ. του πωλητού, απαιτεί την αναγραφή όλων των ΑΤΑΚ του πωλούμενου ακινήτου (διότι μπορεί να είναι πολλοί), το τίμημα και την αντικειμενική αξία αυτού. Και αυτό ανεξαρτήτως αν οφείλει ή όχι προς το Δημόσιο. 

Αμέσως μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θράκης, κ. Χρήστο Τερζίδη, ο βουλευτής Ροδόπης ενεργοποιήθηκε και ζήτησε από τους συναδέλφους του την συνυπογραφή της ερώτησης διά της οποίας καλούνται οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

Α) Ποιος είναι ο σκοπός και ο λόγος που επιβλήθηκε αυτή η αλλαγή στην πρακτική που ακολουθούνταν έως σήμερα στις διαδικασίες πώλησης ακινήτων, από ποιον ζητήθηκε και τι ακριβώς εξυπηρετεί η συλλογή αυτών των παραπάνω πληροφοριών για την έκδοση του αποδεικτικού ενημερότητας; Για ποιο λόγο το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ δεν πιστοποιεί πλέον ότι ο αντίστοιχος φόρος έχει καταβληθεί ώστε να διασφαλίζει τον αγοραστή του ακινήτου; Για ποιο λόγο αλλάζει η νομοθεσία σχεδόν κάθε εξάμηνο σχετικά με τη φορολογική ενημερότητα;

Β) Είναι στις προθέσεις σας να προβείτε στις αναγκαίες διορθώσεις που θα περιορίσουν τον κίνδυνο άσκοπων και ατελέσφορων ενεργειών ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ομαλής ολοκλήρωσης της πώλησης ακινήτων;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.