«Ισοτητα στο Δημο Ξανθης»

Το έμβλημα, το σύνθημα και το όνομα του ανεξάρτητου συνδυασμού που κατέρχεται στο Δήμο της Ξάνθης οριστικοποιήθηκαν σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη γείτονα πόλη στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα. Στη συγκεκριμένη συνάντηση αναφέρεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας Γκιουνδέμ το οποίο και σας παρουσιάζουμε σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή…

Οι Τούρκοι της Ξάνθης καθόρισαν το όνομα του συνδυασμού τους: «Ισότητα στο Δήμο Ξάνθης». Η απόφαση ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Αυγούστου υπό την προεδρεία του Χιουσνιού Σερδαρζάδε. Επίσης συζητήθηκε το έμβλημα και το σύνθημα του συνδυασμού.

Στη συνέλευση, στην οποία συμμετείχαν 150 άτομα εκ των οποίων οι 30 ήταν από τον οικισμό Κιμμέρια του δήμου Ξάνθης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο συνδυασμός, σχηματίστηκε μια επιτροπή αρμόδια για τα οικονομικά θέματα, επίσης καθορίστηκαν και οι πολιτικοί σύμβουλοι. Ενώ οι συντονιστές ήταν οι κ.κ. Χιουσνιού Σερδαρζάδε, Τζαχίτ Τσίνγκουρ και Μπιλάλ Μπουντούρ.

Επιτροπή πολιτικών συμβούλων και οικονομική επιτροπή

Οι πολιτικοί παράγοντες της Ξάνθης αποτελούν την επιτροπή πολιτικών συμβούλων, στην οποία συμμετέχουν οι πρώην βουλευτές κ.κ. Αχμέτ Φαϊκογλου, Μπιρόλ Ακίφογλου, Ορχάν Χατζηιμπράμ, ο υποψήφιος βουλευτής Ιχσάν Κεχαγιά, ο αντινομάρχης κ. Μουσά Βιντινλί και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ.κ. Μπουρχάν Μπαράν, Τουρκές Χατζημεμίς. Στην επιτροπή θα είναι και ένας εκπαιδευτικός, ενώ την οικονομική επιτροπή αποτελούν οι δικηγόροι κ.κ. Αχμέτ Καρά, Νουρί Αχμέτογλου, Γιουκσέλ Ιχτιγιάρ και Αδέμ Μουσλί.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού κ. Χιουσνού Σερδαρζάδε στην εισήγησή του τόνισε ότι ο συνδυασμός τους ενισχύεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο μια και αυξάνεται όλο και πιο πολύ η συμμετοχή στις συναντήσεις. «Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου πάλι στο ίδιο μέρος. Το όνομα του συνδυασμού μας είναι «Ισότητα στο Δήμο Ξάνθης». Γιατί εμείς θέλουμε ισότητα. Θέλω να ανακοινώσω ότι λειτουργεί και το εκλογικό μας κέντρο, κάτω από τα γραφεία του Συλλόγου Επιστημόνων. Περιμένουμε όλους τους ψηφοφόρους μας».

Τοποθετήσεις

Ιμπραχήμ Μπαλταλί: «Πρέπει να σχηματιστεί μια επιτροπή, η οποία θα είναι αρμόδια για την ετοιμασία του φυλλαδίου».

Οζάν Αχμέτογλου: «Μπορούμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την εκλογική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο συνδυασμός. Αυτοί που υπηρέτησαν και υπηρετούν στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους με τους παρευρισκόμενους. Οι τούρκοι που αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της Ξάνθης για τέσσερα χρόνια δεν εκπροσωπήθηκαν. Αυτό αποτελεί εμπόδιο για τη δημοκρατική ανάπτυξη μιας περιοχής, κάτι το οποίο πρέπει να απασχολεί όχι μόνο τη μειονότητα αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, εάν πιστεύουν τη δημοκρατία».

Αχμέτ Φαϊκογλου: «Όλοι δίνουμε τον λόγο μας ότι θα υποστηρίξουμε τον ανεξάρτητο συνδυασμό. Στις 15 Οκτώβρη η μειονότητα θα δοκιμαστεί. Υπάρχουν ή όχι Τούρκοι στη Ξάνθη; Η υπόθεση αυτή έχει γίνει για μας ζήτημα τιμής. Τα τζαμιά στη Ξάνθη απειλούνται από το σχέδιο της πολεοδομίας. Πρέπει πια να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Ολοφάνερη είναι η διαφορά των έργων μεταξύ των περιοχών που κατοικούν οι Τούρκοι και οι Έλληνες. Εάν στο εξής γίνουν έργα στις περιοχές όπου κατοικούν τα μέλη της μειονότητας ή στα μειονοτικά χωριά η αιτία είστε εσείς, είμαστε εμείς, είναι αυτός ο συνδυασμός. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μπροστά στην κάλπη. Αυτή η υπόθεση δεν είναι δική μου, ούτε και του Χιουσνιού αλλά όλων των Τούρκων της Ξάνθης».

Ορχάν Χατζηιμπράμ: «Θέλω να τονίσω ότι θα βοηθήσω στην ετοιμασία των φυλλαδίων. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου όσον αφορά στα τουρκικά και τα ελληνικά».

Μπιρόλ Ακίφογλου: «Μας ευχαριστεί ιδιαίτερα η συμμετοχή νέων ατόμων στο σχηματισμό. Τον υποστηρίζουμε. Έχω τα φυλλάδια και τις εφημερίδες που τυπώθηκαν στην περίοδο των εκλογών τα τελευταία 20 χρόνια. Μπορώ να τα δώσω. Επίσης θέλω να συμμετέχω στην ομάδα στρατηγικής».

Ιχσάν Κεχαγιά: «Πρέπει όλοι μαζί, όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική, να καθίσουμε και να συμπληρώσουμε τις ελλείψεις του συνδυασμού. Εγώ είμαι έτοιμος να κάνω τον πολιτικό και τον οικονομικό σύμβουλο. Υποστηρίζουμε τον συνδυασμό. Ο χρόνος λιγοστεύει. Έμεινε ενάμιση μήνα μέχρι τις εκλογές. Πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα εθνικό ζήτημα. Πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει η μειονότητα. Πιστεύω ότι στο φυλλάδιο πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό».

Μουσά Βιντινλί: «Αλήθεια μέρα με τη μέρα πάμε απ’ το καλό στο καλύτερο. Υπάρχουν νέα, δυναμικά και ενημερωμένα άτομα. Άρχισε να λειτουργεί το εκλογικό κέντρο και αυτό είναι καλό. Όταν θα αρχίσει η εκλογική προπαγάνδα πρέπει να πάμε όλοι μαζί στις ομιλίες. Στους νέους πέφτει πολύ δουλειά. Οι Τούρκοι της Ξάνθης δεν έχουν εκπρόσωπο στο δήμο. Πρέπει να το ξέρουμε αυτό».

Γιουκσέλ Ιχτιγιάρ: «Θέλω να απευθυνθώ στους νέους. Υπάρχουν ένα σωρό άνεργοι πτυχιούχοι γύρω μας. Οι πρόγονοί μας έδωσαν το δικό τους αγώνα. Πρέπει πλέον να δώσουμε και εμείς οι νέοι το δικό μας. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας καταπιέζει και να αδικήσει. Φτάνει πια. Πρέπει να διεκδικήσουμε τα προβλήματα μας».

Ιλκνούρ Τουζλατζί: «Ποια είναι τα προβλήματα του δήμου μας; Να τα εντοπίσουμε. Η κάθε περιοχή πρέπει να εντοπίσει τα προβλήματα της και αυτά να αναφέρονται στο φυλλάδιο».

Χουσεϊν Μπαντάκ: «Πριν από μερικές μέρες έγινε ένα φεστιβάλ στα Κιμμμέρια όπου ακούστηκαν τουρκικά τραγούδια. Πριν εφτά χρόνια ο Στυλιανίδης έλεγε ότι δεν υπάρχουν Τούρκοι. Τώρα λέει άλλα. Ας μην ξεχάσει κανείς ότι οι κάτοικοι των Κιμμερίων έχουν τιμή. Αυτές τις μέρες ακούω ότι κάποια άτομα θέλουν να κατεβούν με άλλα ψηφοδέλτια. Από εδώ τους απευθύνω κάλεσμα για ν’ αλλάξουν γνώμη και να συμμετέχουν στο συνδυασμό μας. Μ’ αυτό το συνδυασμό θα αποδείξουμε ότι είμαστε Τούρκοι. Οι πολιτικοί μας θα είναι μαζί μας. Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Η πορεία μας είναι μονόδρομος».

Χασάν Μαλκότς: «Αφού ο συνδυασμός αυτός εκπροσωπεί την ενότητά μας, τότε προτείνω να είναι υποψήφιοι και οι παλιοί μας πολιτικοί. Οπωσδήποτε πρέπει μαζί με τους νέους να είναι υποψήφιοι και οι παλιοί. Ο καθένας με το δικό του τρόπο πρέπει να υποστηρίζει το συνδυασμό».

Τουρκές Χατζημεμίς: «Όλοι μαζί σήμερα είμαστε εδώ. Ο καθένας μας υπηρετεί σε διαφορετικούς χώρους. Στις επικείμενες εκλογές είμαστε υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι. Εγώ προτείνω η συμβουλευτική ομάδα να συνεργάζεται και με τους υποψήφιους της νομαρχίας. Εμείς θα σας βοηθήσουμε αλλά περιμένουμε και από σας βοήθεια. Βλέπουμε τους Έλληνες υποψηφίους να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας και να ζητάνε την ψήφο της τουρκικής μειονότητας. Όμως εγώ μέχρι σήμερα δεν πήγα σε καμία σαρακατσάνικη εκδήλωση. Τι θέλω να πω; Στις εκλογές να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας και να τους στηρίζουμε».

Μπουρχάν Μπαράν: «Αν δέχονται και οι υπόλοιποι νομαρχιακοί σύμβουλοι και εγώ ευχαρίστως μπορώ να κάνω τον πολιτικό σύμβουλο. Πλησιάζει η ημερομηνία που θα κλείσουν οι συνδυασμοί. Πρέπει να επιταχύνουμε τις κινήσεις μας».

Ρασίμ Χίντ: «Προτείνω στη συμβουλευτική πολιτική ομάδα να είναι και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων της Δυτικής Θράκης Αδνάν Ραϊφ».

Αδνάν Ραϊφ: «Ακόμα είμαι εν ενεργεία δάσκαλος. Ταυτόχρονα είμαι στη διοίκηση της Ένωσης. Δυο – τρεις φορές την εβδομάδα πάω Κομοτηνή. Θεωρώ ότι θα είναι πιο σωστό να είναι κάποιος άλλος».

Χικμέτ Τχεμίλογλου: «Πιστεύω στην επιτυχία του συνδυασμού με επικεφαλή τον Χιουσνιού. Αυτό θα γίνει με τη βοήθειά σας. Η χώρα μας, η Ελλάδα υπέγραψε το Συμβόλαιο Προστασίας Εθνικών Μειονοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε στη βουλή. Μαζεύουμε υπογραφές για την έγκρισή του, καλώ όλους να υποστηρίξουν αυτή την καμπάνια».

Γκιουνδέμ

01/09/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.