ΗΜΕΡΙΔΑ: «Υγεια, ασκηση & διατροφη: Νεωτερα ευρωπαικα δεδομενα για την παχυσαρκια»

Ημερίδα με θέμα: «Υγεία, Άσκηση & Διατροφή: Νεώτερα Ευρωπαϊκά δεδομένα για την Παχυσαρκία» συνδιοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου -2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής από το Γραφείο Αγωγής Υγειάς Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και το Τμήμα Εκπαίδευσης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής – Europe Direct, την Ένωση Καταναλωτών Ροδόπης και τον Σύλλογο Στήριξης και Αποκατάστασης Καρδιοπαθών και Πρόληψης Καρδιοπαθειών Ν. Ροδόπης.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιλάμβανε ομιλίες ακαδημαϊκών και ειδικών επί του θέματος. Κατά σειρά μίλησαν ο κ. Σάββας Τοκμακίδης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ και αντιπρύτανης ΔΠΘ, η κ. Ελένη Δούδα, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, ο κ. Κωνσταντίνος Βόλακλης, μέλος ΕΕΔΙΠ ΤΕΦΑΑ, η κ. Αλεξάνδρα Αυλωνίτη, επιστημονική συνεργάτης ΤΕΦΑΑ, και ο κ. Κωνσταντίνος Αραμπατζής γεωπόνος, πρόεδρος ένωσης καταναλωτών Ροδόπης.

Την Ημερίδα προλόγισε η κ. Δώρα Λαδοπούλου, Υπεύθυνη Αγωγής Υγειάς Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, η οποία τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με το θέμα της παχυσαρκίας: «Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό της πόλης αλλά και τους γονείς και εκπαιδευτικούς γιατί η παχυσαρκία δυστυχώς τα τελευταία χρονιά έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας θα λέγαμε και στην Ελλάδα εγκαταλείπουμε σιγά σιγά τη μεσογειακή διατροφή και για να ακολουθούμε σύγχρονους τρόπους διατροφής, δεν γυμναζόμαστε καθόλου και τα αποτελέσματα είναι γνωστά».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κ. Τοκμακίδης ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την σημερινή κατάσταση: «Δυστυχώς τα ευρωπαϊκά δεδομένα δεν είναι ενθαρρυντικά και, επειδή τυχαίνει να ανήκουμε και εμείς στην Ευρώπη, μπορώ να πω ότι συναγωνιζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάτι που αν αφορούσε στην επιστήμη ή στην οικονομία θα ήμασταν περήφανοι γι’ αυτό αλλά σε θέματα παχυσαρκίας και καρδιοπαθειών νομίζω ότι δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό.

Σήμερα είναι ημέρα της Υγειάς και έχουμε αφιέρωση αυτόν τον χρόνο, όχι μόνο εμείς αλλά και ο κόσμος που ήρθε, για να ακουστούν ορισμένα πράγματα και να δούμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τη ζωή μας ούτως ώστε να έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερη ποιότητα ζωής μας και να βελτιώσουμε το προσδόκιμο επιβίωσής μας» ενώ επεσήμανε ότι «ο στόχος είναι τα παιδιά, η νεαρή ηλικία, η σχολική ηλικία διότι και εκεί τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά αλλά τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνουμε δίνουνε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και ειδικά προς τους εκπαιδευτικούς και πολιτικούς ώστε να λάβουν τα μετρά τους. Αν γίνει αυτό, νομίζω τα θέματα θα μπορέσουνε να ρυθμιστούν καλυτέρα. Εάν τα αφήσουμε να εξελιχθούν στην πορεία που έχουν πάρει, δυστυχώς πάλι θα μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουμε αυτό το οποίο επιθυμούμε, να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής».

Η κ. Αλεξάνδρα Αυλωνίτη,
από την πλευρά της τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου του εκπαιδευτικών: «Γνωρίζουμε ότι η οικογένεια και το σχολείο είναι οι σπουδαιότεροι κοινωνικοποιητικοί φορείς του παιδιού. Ο εκπαιδευτικός, κυρίως φυσικής αγωγής, με τα κατάλληλα προγράμματα μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα και έτσι να δαπάνα μεγαλύτερο ποσό ενεργείας ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας», αναφέρθηκε στους παράγοντες που έχουν σε αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τις διατροφικές συνήθειες παιδιών: «Η διατροφή του παιδιού έχει αλλάξει, γενικότερα όλη συμπεριφορά του έχει αλλάξει και αυτό οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής γιατί πλέον τα παιδιά είναι αναγκασμένα να περνάνε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα διαμερίσματα και έχουν αντικαταστήσει το παιχνίδι που γινότανε στις αλάνες και στα χωράφια με το παιχνίδι στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έτσι λοιπόν δεν γνωρίζουν την άσκηση και τη χαρά που μπορείς να πάρεις μέσα απ’ αυτήν και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν γίνει πιο υποκινητικά, καταναλώνουν περισσότερα Fast-Food, είναι τα προϊόντα που βλέπουν να προβάλλονται στις διαφημίσεις μέσω της τηλεόρασης και όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας» ενώ, τέλος, πρότεινε μια σειρά από δραστηριότητες προς αντιμετώπιση του εν λόγω προβλήματος: «Ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί με τα ομαδικά βήματα, μπορεί επίσης εκτός από τη συστηματική άσκηση να έχει και φυσική δραστηριότητα δηλαδή το περπάτημα μαζί με τον γονιό του στο βουνό, κάποιες άλλες δραστηριότητες, να χρησιμοποιεί ενδεχομένως τις σκάλες και όχι το ασανσέρ, να περπατάει μεγαλύτερες αποστάσεις».

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Αραμπατζής
αναφέρθηκε στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών που με το πέρασμα του χρόνου έχει συντελεσθεί: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να πούμε και τα καλά και τα άσχημα, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο με τι προτιμούσανε να διατρέφονται οι Έλληνες κυρίως που ήταν από τους πιο παλιούς λαούς στο παρελθόν και πως σιγά σιγά εξελιχθήκαμε και μεταλλαχτήκαμε θα έλεγα και πλέον είμαστε αναγκασμένοι να καταφεύγουμε σε κάποια είδη διατροφής τα οποία εμπεριέχουνε πολλών ειδών κινδύνους, θα μιλήσουμε και για την υγιεινή και την ασφάλεια», ενώ σε ερώτηση σχετική με τον γεωγραφικό καταμερισμό των συνηθειών αυτών, απάντησε τα εξής: «Να τρέφεται κάποιος σωστά είναι καθαρά θέμα προσωπικών επιλογών, ο καθένας μας έχει μερικά standards, γνωρίζει τι είναι καλό, οι περισσότεροι έχουν έναν τρόπο ενημέρωσης, και επιλέγει κάποιο είδος διατροφής. Συνήθως οι νέοι, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, είναι αυτοί που επιλέγουν έναν πιο γρήγορο τρόπο φαγητού και ίσως και οι μεγαλύτεροι οι οποίοι πιέζονται από διάφορες καταστάσεις της ζωής τους αλλά θεωρώ ότι όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να βρει τρόπους για να κάνει τη διατροφή του πιο σωστή».



Ουζγκιούρ Μεμέτ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.