Η αθεατη «μαχη» της βιωσιμοτητας των ραδιοφωνων

Η ιδιοκτήτρια του Ρ/Σ «Δίαυλος 92,4» και Γ.Γ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ελλάδος Έλλη Τσομπανίδου για την υφιστάμενη πραγματικότητα των ραδιοφωνικών επιχειρήσεων τύπου

Με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου

Εγκυρότητα, συντροφικότητα και αμεσότητα είναι μόλις τρεις από τους πολλούς όρους που χαρακτηρίζουν την μοναδικότητα του Ραδιοφώνου. Ένα μέσο που ειδικά για όσους το υπηρετούν αποτελεί έναν μοναδικό ξεχωριστό μαγικό κόσμο, ενημέρωσης αλλά και ψυχαγωγίας, ο ρόλος του οποίου αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο σε περιόδους κρίσης, όπως η πρόσφατη κρίση του κορωνοϊού, όταν κατά την οποία στάθηκε πολύτιμος «σύντροφος» πολλών.

Η μαγεία του ραδιοφώνου είναι πολλαπλώς ομολογημένη για τον κόσμο που το αποτελούν αλλά και τους ίδιους τους ακροατές και τις ακροάτριές του, εν αντιθέσει με τα όσα συμβαίνουν πίσω από τα μικρόφωνα, στην καθημερινή «μάχη» των ανθρώπων του να κρατήσουν την μαγεία αυτή ακμάζουσα και σταθερή.

Με την αφορμή της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου, μεταξύ άλλων, μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η ιδιοκτήτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Δίαυλος 92,4» και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ελλάδος, κ.Έλλη Τσομπανίδου, περιγράφοντας τα όσα ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι καλούνται να φέρουν εις πέρας καθημερινά για να διατηρήσουν ενεργές τις επιχειρήσεις τους.

Απαγορευτικό το κόστος της ενέργειας

Ξεκινώντας από το κόστος της ενέργειας, που όπως εξήγησε πέραν των αγροτών και των ελληνικών νοικοκυριών, έτσι και για τις επιχειρήσεις που διαθέτουν ραδιόφωνα, καθίσταται πλέον απαγορευτικό. «Οι επιχειρήσεις μας δεν έχουν την επιλογή να κλείσουν ή να μειώσουν την κατανάλωσή του ρεύματός τους, δεδομένου ότι εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο και αν προσπαθήσουν να μειώσουν το κόστος τους, τόσο μειώνεται και ο τόπος εκπομπής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως πέραν των εγκαταστάσεων των γραφείων και στούντιο ο λογαριασμός είναι διπλός καθώς περιλαμβάνει και τις εγκαταστάσεις στο πάρκο κεραιών.

Η διεκδίκηση ειδικής μέριμνας από πλευράς των αρμοδίων υπουργείων για το κόστος του ρεύματος θα έπρεπε όπως κατέθεσε η ίδια να αποτελέσει στόχο για τους ιδιοκτήτες των ραδιοφωνικών σταθμών, κρατώντας ωστόσο «μικρό καλάθι» δεδομένη της έως τώρα «αφιλόξενης» συμπεριφοράς της Πολιτείας προς τα ραδιόφωνα και δη τα Περιφερειακά.

Οι κυβερνήσεις δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα ραδιόφωνα

«Το  Υπουργείο Τύπου και ειδικά οι κυβερνήσεις  δεν συμπεριφέρονται όμορφα στα ραδιόφωνα, δεν τους δίνουν την  ιδιαίτερη προσοχή, όπως και τα media shop, που  διαχειρίζονται την κρατική διαφήμιση που δεν πληρούν καν αυτά που ο νόμος επιβάλλει» ανέφερε η ίδια, εξηγώντας πως «δεν είμαστε επαίτες αλλά διεκδικούμε το κομμάτι τις πίτας, από την κρατική διαφημιστική προβολή που μας αναλογεί».

Άλλωστε όπως τόνισε η δύναμη των  περιφερειακών μέσων  και η δη  του ραδιοφώνου, είναι  τεράστια, λόγω της σχέσης που φροντίζουν να «χτίσουν» με το κοινό στο οποίο απευθύνονται και το οποίο αναγνωρίζει την ειλικρίνεια της ενημέρωσης που προσφέρεται , μακριά από προσπάθειες επιβολής ειδήσεων απλά και μόνο για την ευχαρίστηση των πολιτικών.

Αναφερόμενη στους διαχρονικούς αγώνες των διεκδικήσεων η κ.Τσομπανίδου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επιτυχία της Ένωσης Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Ελλάδος, που για πρώτη φορά, κατόπιν πιέσεων, κατάφεραν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 να διεκδικήσουν και να πετύχουν την έγκριση της φιλοξενίας προεκλογικών διαφημίσεων υποψηφίων παρατάξεων επί πληρωμή.

Το βασικό και κύριο ωστόσο αίτημα από πλευράς των ανθρώπων του ραδιοφώνου είναι το «ξεκαθάρισμα» του υφιστάμενου ραδιοφωνικού τοπίου και ως προς την χρήση αδειών λειτουργίας.

«Θέλουμε να μας δοθούν άδειες, θέλουμε να  μας δοθεί το νόμιμο, γιατί τα ραδιόφωνα ως επιχειρήσεις, είναι  δικά μας. Με δικά μας έξοδα τα λειτουργούμε, με  δικά μας έξοδα τα κρατάμε  ζωντανά και πρέπει  να  αποφασίζουμε εμείς για τις επιχειρήσεις μας και όχι το κράτος» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να τρέμω να  πω κάτι γιατί το Εθνικό  Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα  μου πάρει τη βεβαίωση νομίμου λειτουργίας που μου έχει δώσει».

Μήνυμα προς την τοπική αγορά και τους επαγγελματίες

Κλείνοντας η ίδια θέλησε να στείλει μήνυμα υποστήριξης των ραδιοφωνικών σταθμών κυρίως προς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του τόπου. «Θα ήθελα να τους προτρέψω να στηρίζουνε τα ραδιόφωνα, και όχι μόνο τα ραδιόφωνα, τα τοπικά μέσα γενικά. Εμείς είμαστε αυτοί που προάγουμε την  ενημέρωση. Εμείς μέσα από τις επιχειρήσεις μας, μέσα από τον κόσμο τον οποίο απασχολούμε, επιστρέφουμε τα λεφτά της διαφήμισης έγκυρα και πολλές  φορές εις τριπλούν» ανέφερε τονίζοντας πως «όποτε όπως ο  εμπορικός κόσμος ζητάει από τους καταναλωτές να στηρίζει την τοπική αγορά, κι  εμείς οφείλουμε ως ραδιόφωνα και ως ΜΜΕ, να ζητήσουμε από τον κόσμο της αγοράς να στηρίξουν εμάς». «Μην  μας θυμούνται μόνο όταν έχουν την ανάγκη για να προβάλουν κάποιο πρόβλημά τους. Να μας θυμούνται καθημερινά γιατί εμείς είμαστε αυτοί που θα στηρίξουμε και θα προάγουμε τον τόπο μας και να μην  ξεχνάμε ότι και μέσω ημών και φυσικά και με τη δυνατότητα που  μας δίνει και το διαδίκτυο,  μεταφέρουμε τις φωνές του τόπου μας και έξω από τον τόπο μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.