Και η Κροατια μπαινει στο ηλεκτρικο καλωδιο Ελλαδας – Γερμανιας

Την κινητικότητα επηρεάζουν θετικά τα 584 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ που υπάρχουν πλέον «πάνω στο τραπέζι», δηλαδή τα κεφάλαια για επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο η Κομισιόν.

Κινητικότητα σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Γερμανίας, με την πιο σημαντική είδηση να προέρχεται από την περιοχή της Αδριατικής.

Η Κροατία εκδήλωσε την πρόθεση να μπει και αυτή στο σχήμα των χωρών που βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για το project του Green Aegean, δηλαδή τις Ελλάδα, Σλοβενία, Αυστρία και φυσικά τη Γερμανία.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να ενημερώθηκε σχετικά τη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου με τους ομολόγους της από τη Κροατία και τη Σλοβενία, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών της ΝΑ Ευρώπης (CESEC) που φιλοξενήθηκε στην Αθήνα.

Στην τριμερή αυτή συνάντηση που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ο Κροάτης υφυπουργός φέρεται να μετέφερε στους συνομιλητές του ότι ένας βασικός λόγος που η χώρα του επιθυμεί να μπει στο έργο, συνδέεται άμεσα με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σκοπεύει να αναπτύξει στην Αδριατική, όπως άλλωστε και η Σλοβενία.

Η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ γνωρίζει καλά ότι η περίσσεια όλων αυτών των τεράστιων όγκων «πράσινης» ενέργειας που θα ξεκινήσουν να παράγονται κάποια στιγμή μέσα στην δεκαετία του 2030, πρέπει να μπορέσει να εξαχθεί προς κάποια κατεύθυνση, ειδάλλως δεν θα μπορεί να απορροφηθεί από το εγχώριο σύστημα.

Την κινητικότητα επηρεάζουν θετικά τα 584 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ που υπάρχουν πλέον «πάνω στο τραπέζι», δηλαδή τα κεφάλαια για επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα που ανακοίνωσε τον Νοέμβριο η Κομισιόν. Έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, η Επιτροπή αντιλαμβανόμενη πως οι πράσινοι στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν, χωρίς γενναίες επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, παρουσίασε το σχέδιο δράσης για την επέκταση, την ψηφιοποίηση και την καλύτερη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Όποια χώρα, όποιο σχήμα, όποιο έργο όπως το Green Aegean, κινηθούν ταχύτερα, αποτελεσματικότερα, με το καλύτερο σχέδιο και τα κατάλληλα κανάλια, θα πάρει σημαντικό μερίδιο από τα ευρωπαικά κεφάλαια.

Έπειτα και από την προσθήκη της Κροατίας, οι «partners» του έργου γίνονται τέσσερις και μαζί με την Γερμανία, πέντε. Εξάλλου, η Γερμανία είναι ένας λόγος που καθιστά αρκετά σημαντική την ένταξη της Κροατίας στο σχήμα. Η στήριξη προς τον Green Aegean από δύο εκ των πιο σημαντικών χωρών της Αδριατικής ενισχύει το πολιτικό αλλά και οικονομικό βάρος του σχεδίου και το επιχείρημα ότι αυτό είναι βιώσιμο, ενόψει και των νέων επαφών με το Βερολίνο, το οποίο δεν έχει ακόμη ανάψει το πολιτικό green light.

Σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, που είχε πρόσφατα συναντήσει τον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα, αναμένεται να δει στις Βρυξέλλες την Mannon van Beek, την  επικεφαλής του TenneT, για μια επισκόπηση της μέχρι τώρα προόδου ωρίμανσης του project.

Η πλέον κρίσιμη διασύνδεση

Η σημασία του Green Aegean είναι προφανής για το εγχείρημα της ελληνικής πράσινης μετάβασης. Οσο ηλεκτρικός χώρος και να απελευθερωθεί τα επόμενα χρόνια, αποτελεί μονόδρομο για μάς να φτάσουμε στα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης του Βορρά, αφού το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να

απορροφήσει τους τεράστιους όγκους πράσινης ενέργειας που θα παράγουν την επόμενη δεκαετία όλα τα νέα έργα ΑΠΕ και φυσικά τα θαλάσσια αιολικά.

Ούτε φυσικά θα είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε τους όγκους που θέλουμε να εισάγουμε ως χώρα transit από την Β. Αφρική και την Μ. Ανατολή, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές θα αναζητήσουν αναπόφευκτα άλλα μονοπάτια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.