Ημερα της γυναικας στο ΚΕΦΟ Αιγειρου

Μία μέρα πριν γιορτάσθηκε η ημέρα της γυναίκας στο ΚΕΦΟ Αιγείρου με την παρουσία ενός μεγάλου αριθμού των μελών του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κεράσματα και αναμνηστικά δωράκια φτιαγμένα με πολλή αγάπη από την υπεύθυνη του Κέντρου Φροντίδας Οικογένειας Αιγείρου κ. Ζαφειρούλα Χαλκοποιού.

Γυναίκες όλων των ηλικιών έδωσαν το παρών στην εκδήλωση η οποία απετέλεσε και μια ευκαιρία αναδρομής της θέσης της γυναίκας. Της γυναίκας που κουβαλούσε τα ξύλα και ο άνδρας δίπλα της ανεβασμένος στη ράχη του υποζυγίου. Σήμερα βέβαια όλες δηλώνουν ότι η γυναίκα κάνει κουμάντο στο σπίτι.

«Το σπίτι το κυβερνά η γυναίκα», δηλώνει η κ. Ελένη Σκουλαρίδου. «Ο άνδρας βρίσκεται τις περισσότερες ώρες έξω. Δεν ήταν βέβαια έτσι πάντα. Σήμερα οι γυναίκες είναι πολύ καλύτερα και μάλιστα στους άνδρες αρέσει οι γυναίκες τους να βγαίνουν από το σπίτι», ενώ γελώντας δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται καμία καταπίεση από την πλευρά του άνδρα τους.

«Όταν παλιότερα ερχόταν ο άνδρας από τη δουλειά θα έπρεπε η γυναίκα να ανοίξει την πόρτα για να μπει μέσα να έχει έτοιμο ζεστό νερό να του πλύνει και τα πόδια», δηλώνει η κ. Δήμητρα Πατρωνίδου. Σήμερα βέβαια όλα έχουν αλλάξει. «Δεν υπάρχει σήμερα αγροτική δουλειά που να μην την κάνω. Και οργώνω και σβαρνίζω και καλλιεργητή κάνω και σπέρνω. Κάνω τα πάντα και βέβαια αισθάνομαι ίση με τον άνδρα μου».

ΚΕΦΟ Αιγείρου

Όπως ενημερώνει η υπεύθυνη του ΚΕΦΟ Ζαφειρούλα Χαλκοποιού το ΚΕΦΟ Αιγείρου εξυπηρετεί περίπου ογδόντα γυναίκες από τους οικισμούς της Αιγείρου και της Μεσσούνης. «Υπάρχει ένα μπέρδεμα και πολλοί μας θεωρούν ΚΑΠΗ. Είμαστε Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας και έτσι εδώ μπορούν να συμμετέχουν και γυναίκες από τριάντα ετών και πάνω. Οι γυναίκες έρχονται δύο φορές την εβδομάδα Τετάρτη και Παρασκευή γιατί έτσι ξεκινήσαμε όταν ακόμη ανήκαμε ως ΚΕΦΟ στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας και δουλεύαμε το πρόγραμμα τις παραπάνω ημέρες. Οι ίδιες ζήτησαν να συνεχισθεί αυτό το πρόγραμμα γιατί, επειδή πολλές είναι χήρες, δεν ήθελαν να υπάρχουν άνδρες. Θεωρούν ότι μόνες τους αισθάνονται περισσότερο ελεύθερα και άνετα. Έτσι συγκεντρώνονται αυτές τις ημέρες το πρωί συζητούν μεταξύ τους, μπορεί να δούμε και κάποιο DVD. Κάνουμε επίσης εκδηλώσεις, εκδρομές και κοινωνικά επίσης δραστηριοποιούμαστε, συνεργαζόμαστε με το Ειδικό Σχολείο όπως πηγαίνουμε και στις φυλακές και προσφέρουμε πράγματα. Επίσης διοργανώνουμε και ομιλίες. Θα έλεγα ότι περισσότερο το ΚΕΦΟ τους δίνει μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους γιατί έστω και αυτό για αυτές είναι κάτι ουσιαστικό και το περιμένουν ιδιαίτερα οι μοναχικές και οι χήρες. Μπορώ να πω ότι πολλές είναι αυτές που περιμένουν έξω από την πόρτα. Είναι η διέξοδος για τις γυναίκες του χωριού που είναι δουλεμένες, κουρασμένες, οι νέοι έχουν τα δικά τους προβλήματα και οπότε για αυτές αυτό είναι μια διέξοδος».

Βαγγέλης Λίτσος: «Ωρίμασαν οι συνθήκες για να εμβαθύνουμε στο θέμα

της ισότητας των φύλων»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγείρου αναφέρθηκε στα μηνύματα της συγκεκριμένης ημέρας χαρακτηρίζοντάς τα «διττά γιατί αφενός δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά σε ό,τι αφορά στη θέση της κυρίως από νομικής και θεσμικής πλευράς, αφετέρου μένουν να μείνουν και πολλά ακόμη βήματα ώστε αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία να γίνουν πράξη και συνείδηση ολόκληρης της κοινωνίας. Η ελληνική κοινωνία παραμένει παραδοσιακή και ενώ μέσα στην παράδοση τιμούμε πολύ την γυναίκα, ωστόσο ξέρουμε ότι οι παραδοσιακές κοινωνίες, και η ελληνική δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν καταφέρει να θέσουν την γυναίκα στο επίπεδο που της αρμόζει. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο θέμα συνείδησης του καθενός αλλά και οικογενειακής κουλτούρας να καταφέρουμε να εμπεδώσουμε και σε μας τους ίδιους και στη νέα γενιά για το ποια είναι η θέση της γυναίκας και το πώς πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Θεωρώ ότι με τον καιρό γίνονται βήματα και προς αυτήν την κατεύθυνση μένει όμως να γίνει μια ακόμη συζήτηση που θα αφορά στα πολλά ζητήματα που άπτονται της ισότητας των δύο φύλων αν θα πρέπει να τα βλέπουμε με τον παραδοσιακό φεμινιστικό τρόπο ή με τις προσεγγίσεις της σύγχρονης κοινωνιολογίας εφόσον έχουν να κάνουν τις έννοιες των θετικών διακρίσεων για το αν θα πρέπει να υπάρχουν ή όχι. Παρακολουθώ μερικά σχήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια διοίκηση και βλέπω ότι πολλές φορές χρησιμοποιούνται από δικαστήρια τα άρθρα του συντάγματος που αφορούν στην ισότητα για να δημιουργήσουν προβλήματα στη γυναικεία παρουσία στη δημόσια ζωή. Κλασικό παράδειγμα οι εξετάσεις που γίνονται για τις στρατιωτικές σχολές καθώς εξισώνονται σχεδόν τα όρια των αθλημάτων. Τα φύλα είναι ίσα αλλά είναι διαφορετικά, Άλλο πράγμα να τα εξισώνουμε και άλλο να ισοπεδώνουμε τις φυσικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο φύλα. Πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εμβαθύνουμε στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων».

Γυναίκα και τοπική αυτοδιοίκηση

Είναι γνωστό ότι ελάχιστες είναι οι γυναίκες που συμμετέχουν στα κοινά. «Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει θεσμοθετηθεί η ποσόστωση όχι στην εκλογή αλλά στις υποψηφιότητες που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια. Εδώ υπάρχουν δύο με ισχυρά επιχειρήματα απόψεις και από τις δύο πλευρές. Στατιστικά φαίνεται ότι αυτό δεν ωφέλησε και πάρα πολύ τις γυναίκες. Μάλιστα πολλές φορές απαξιώνεται και ο ίδιος ο θεσμός και γίνονται εικονικές ποσοστώσεις με γυναίκες που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το θεσμό και μπαίνουν απλά διακοσμητικά και αυτό απαξιώνει και τη δική τους παρουσία. Από την άλλη πιστεύω ότι όπου υπήρξαν δυναμικές γυναίκες στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν φωτεινά παραδείγματα για τη λειτουργία της. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη γυναικεία παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν δείτε όλα τα δραστήρια κομμάτια των δήμων είτε αυτά έχουν να κάνουν με τα πολιτιστικά είτε με τα περιβαλλοντικά είτε με κοινωνικής μέριμνας ζητήματα στελεχώνονται σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες. Οι γυναίκες αποτελούν το 60% των στελεχιακού δυναμικού των δήμων τουλάχιστον σε επίπεδο υπηρεσίας. Σιγά – σιγά θέλω να πιστεύω ότι και στο πολιτικό στελεχιακό δυναμικό θα μπορέσουν να καλύψουν το ίδιο ποσοστό».

Δύο προγράμματα που υλοποιεί η τοπική αυτοδιοίκηση και αφορούν στη λειτουργία των παιδικών σταθμών και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά τον κ. Λίτσο αποτελούν ουσιαστικό μέτρο για ην ευκαιρία της γυναίκας να βγει από το σπίτι. «Και τα δύο προσφέρουν μεγάλη ευκαιρία στις γυναίκες είτε να απαλλαγούν από τη φροντίδα των παιδιών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας είτε να απαλλαγούν από τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας που και αυτό ήταν ένας μεγάλος φόρτος για τις γυναίκες που είναι σε παραγωγική ηλικία, ώστε να αναπτύξουν όχι μόνο τις παραγωγικές τους δραστηριότητες αλλά και όλα τα άλλα ενδιαφέροντα που έχουν. Ταυτόχρονα επειδή αυτά τα προγράμματα απασχολούν κυρίως γυναίκες ένα τμήμα των γυναικών βρίσκει και απασχόληση μέσα από εκεί και μπορεί και ενισχύει το οικογενειακό τους εισόδημα. Άρα η τοπική αυτοδιοίκηση με τις προνοιακές δομές ουσιαστικά δίνει και ελεύθερο χρόνο αλλά και θέσεις εργασίας στις γυναίκες».



Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.