Ιδρυση Ερευνητικου Κεντρου στην Περιφερεια Αν. Μακεδονιας-Θρακης

Το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008 υπό την προεδρία του καθηγητή-ακαδημαϊκού κ. Δημήτρη Νανόπουλου ενέκρινε ομόφωνα την ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η παρουσίαση του προγράμματος ενώπιον του ΕΣΕΤ έγινε από ομάδα καθηγητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελούμενη από τους: Καθ. Β. Τσιχριντζή, Καθ. Ι. Ανδρεάδη, Αν. Καθ. Γ. Βασιλείου, Αν. Καθ. Α. Καραγιαννάκη, Καθ. Κ. Σιμόπουλο, Πρύτανη, Καθ. Γ. Μαυρομάτη, Καθ. Β. Τουρασή, Καθ. Δ. Χιόνη. Στη συνεδρίαση παρέστη και επιχειρηματολόγησε υπέρ της ίδρυσης του Κέντρου ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα είχε υποβληθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και πριν ενάμιση χρόνο και είχε απορριφθεί.

Το Ερευνητικό Κέντρο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (Ε.Κ.Α.ΜΑ.Θ.) θα αποτελείται από 6 Ινστιτούτα, τα αντικείμενα των οποίων συμπίπτουν με τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς άξονες, τους οποίους έχει θέσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα επιλεγέντα Ινστιτούτα είναι:

•Ερευνών επιστήμης και τεχνολογίας περιβάλλοντος-ενέργειας

•Αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης

•Βιοϊατρικών ερευνών

•Ευ ζην

•Διοίκησης καινοτομίας, τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας

•Περιφερειακής και διαπολιτισμικής ανάπτυξης



Στόχοι του Κέντρου είναι μέσω της έρευνας, ανάδειξη του ΕΚΑΜΑΘ σε διεθνές κέντρο επιστημονικής και τεχνολογικής αριστείας, η δημιουργία νέας γνώσης με έμφαση την αριστεία, η συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας και τεχνολογίας με την ενεργοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως μέσω του ΔΠΘ, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας σε εθνικό, διασυνοριακό και διεθνές επίπεδο, η εφαρμογή «άριστων» πρακτικών στην διαχείριση πόρων για την περιφερειακή ανάπτυξη, την κλαδική πολιτική και πολιτική επενδυτικών κινήτρων.

Παράλληλα, η διασύνδεση του ΕΚΑΜΑΘ με τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης και τις Βαλκανικές χώρες, η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, η ενίσχυση των ενεργειακών υποδομών και η προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, σε δηλώσεις του σημείωσε: «Η ίδρυση του Ερευνητικού Κέντρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελεί σταθμό στην πορεία ανάπτυξης και προόδου της Περιφέρειάς μας. Η αρμονική συνεργασία του Κέντρου με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει συνθήκες μετεξέλιξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης σε διεθνή στρατηγικό κόμβο έρευνας και τεχνολογίας και θα την καταστήσει μοχλό σύγχρονης ανάπτυξης και πυλώνα προόδου και ευημερίας για τους κατοίκους της. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Πρόεδρο Καθηγητή-Ακαδημαϊκό κ. Δημήτρη Νανόπουλο, για την απόφασή τους και να συγχαρώ τους καθηγητές όπως και τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνο Σιμόπουλο, που συμμετείχαν στην κατάρτιση της πρότασης που υποβάλαμε στο Συμβούλιο. Δώσαμε μια μάχη για την Περιφέρεια και την κερδίσαμε. Με αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και συνεργασία θα δώσουμε κι άλλες μάχες για την πρόοδο της Περιφέρειας μας και θα τις κερδίσουμε κι αυτές. Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής και τις ικανότητες του έμψυχου δυναμικού της. Το μέλλον ανήκει στην Περιφέρειά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.