Γιωργος Καρακωστιδης: «Η ανετοιμη Ροδοπη στο κατωφλι Κοσμογονικων Αλλαγων.

Προκλήσεις για τον νομό η ένταξη της Βουλγαρίας στη Σέγκεν και η άρση διέλευσης λεωφορείων από τη Νυμφαία

Το ζήτημα της ένταξης της Βουλγαρίας στο χώρο Σέγκεν θίγει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρυονερίου κ. Γιώργος Καρακωστίδης, κάνοντας λόγο για δύο μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα η Ροδόπη. Προκλήσεις που όπως επισημαίνει θα επηρεάσουν άμεσα τη Ροδόπη ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας μας λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και άλλων παραγόντων. 

Η πρώτη πολύ σοβαρή εξέλιξη όπως εξηγεί αφορά την προσχώρηση δύο γειτονικών βαλκανικών χωρών, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν. Μια απόφαση των 27 κρατών-μελών της Ένωσης οι οποίοι συμφώνησαν ομόφωνα να άρουν άμεσα τους ελέγχους στα εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών από τις 31 Μαρτίου 2024. Επιφυλάχθηκαν, όμως, σχετικά με την άρση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα των παραπάνω χωρών, παραπέμποντας το θέμα για εκ νέου νέες συζητήσεις ή ακόμη και για αποφάσεις εντός του 2024, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Συμβουλίου της Ε.Ε. Μάλιστα ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου σε προ ημερών συνάντηση που είχε με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομικών, Ασσέν Βασίλεφ δήλωσε χαρακτηριστικά πώς η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν, επισημαίνοντας μάλιστα πως η χώρα μας είναι υπέρ του ανοίγματος των χερσαίων συνόρων αλλά και της διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας.

Η δεύτερη πρόκληση σύμφωνα με τον κ. Καρακωστίδη, αφορά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας λεωφορείων (όπως ισχύει σήμερα) από το τελωνείο της Νυμφαίας. «Ένα θέμα για το οποίο ακούσαμε εδώ και μήνες πως γίνονται συζητήσεις μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων των δύο χωρών και επιβεβαίωσε επίσημα προ ημερών και ο Βούλγαρος Υπουργός στην παραπάνω συνάντηση αναφέροντας χαρακτηριστικά πως οι διαπραγματεύσεις για την διασυνδεσιμότητα μεταξύ των δύο χωρών, βρίσκονται στο στάδιο επεξεργασίας κειμένου μιας διμερούς συμφωνίας, που θα διασφαλίσει ότι η συνδεσιμότητα θα είναι σε ισχύ και θα οικοδομηθεί από κοινού με την Ελλάδα» όπως εξηγεί ο ίδιος.

Αδικαιολόγητος εφησυχασμός

«Ενώ λοιπόν οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται να τρέχουν με γοργούς ρυθμούς, στην περιοχή μας παρατηρείται ένας αδικαιολόγητος εφησυχασμός από την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και βουλευτές του νομού, αλλά και από την κεντρική εξουσία σαν τα παραπάνω να μην αφορούν την Ροδόπη και τη χώρα» επισημαίνει ο κ. Καρακωστίδης και τονίζει πως «θα περιμέναμε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά και να έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση εδώ και καιρό, τόσο σε τοπικό όσο και κεντρικό επίπεδο. Μια συζήτηση προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να εκπονηθούν μελέτες των επιπτώσεων, εστιάζοντας συγκροτημένα και οργανωμένα στα αναγκαία προληπτικά μέτρα και στην έγκαιρη λήψη τους».

Ο κ. Καρακωστίδης σπεύδει να διευκρινίσει πως «οι μεγάλες προκλήσεις γεννούν σχεδόν πάντα και μεγάλες ευκαιρίες και ως τέτοιες θα πρέπει να προσεγγίσουμε τις παραπάνω προκλήσεις» εξηγώντας πως «με την παραπάνω απόφαση η Ε.Ε. μας δίνει μία τελευταία χρονική ευκαιρία για κατάλληλη προετοιμασία». «Θα αδράξουμε αυτή την ευκαιρία πριν να είναι πολύ αργά η θα αρκεστούμε στο να υποστούμε μόνο τις αρνητικές επιπτώσεις;» διερωτάται ο ίδιος.

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Καρακωστίδης κάνει έκκληση σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ροδόπης (Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού, Βουλευτές, Επιμελητήρια, Φορείς) να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης, καταθέτοντας τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους. Συμπληρώνει δε επικουρικά πως στο πλαίσιο της διερεύνησης των επιπτώσεων, αλλά και της κατάθεσης προτάσεων θεωρώ πως θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά το ΔΠΘ μέσω της γνώσης και της εμπειρίας του και με αφορμή την πρόσφατη καινοτόμα πρωτοβουλία του για την ανασυγκρότηση του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, στα πλαίσια της δράσης του, Duth to the People. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.