«Η συζητηση για ημερησια εφημεριδα –2»

Σε αυτό το άρθρο του ο κ. Ριζά Κιρλιντιοκμέ σε μια προσπάθεια να εμψυχώσει τους νέους της μειονότητας για την έκδοση ημερήσιας εφημερίδας παραθέτει δύο άρθρα από την πρώτη εφημερίδα της μειονότητας, την «Γιενί Ζιγιά», αναφερόμενος και στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι τότε συντάκτες. Εμείς διαλέξαμε το πρωτοσέλιδο άρθρο από την «Γιενί Ζιγιά», το 1924. Συγκεκριμένα, και το πρώτο άρθρο του μειονοτικού τύπου.

«Ο σκοπός της έκφρασης»

Να μην ξεχνάμε ότι για να εισακουστεί είτε στην κυβέρνηση είτε στη διεθνή κοινή γνώμη το πικρό βογκητό των μαζών που δεν έχουν ούτε έναν βουλευτή στη Βουλή, όπως εμείς, που κάτω από την καταπίεση του κεφαλαίου αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε, το μόνο μέσον που χρειάζεται είναι η εφημερίδα.

Μια εφημερίδα είναι η από κοινού γλώσσα και το από κοινού μάτι πολλών ανθρώπων με την ίδια σκέψη και το ίδιο επάγγελμα, έτσι ώστε με αυτό το όργανο το κοινό να βλέπει τα πιο κρυφά γεγονότα και να τα βροντοφωνάζει στα πιο κουφά αυτιά.

Η λειτουργία της «Γιενί Ζιγιά», η οποία ιδρύθηκε και κυκλοφόρησε το 1921, μετά από κάποιο διάστημα ανεστάλη, ενώ σήμερα άρχισε πάλι να κυκλοφορεί με επιτυχία χάρη στους αναγνώστες της, υποσχόμενη να υπερασπίζεται τα όποια δικαιώματα της άπορης λαϊκής τάξης.

Το πολίτευμά μας είναι δημοκρατικό και παρόλο που ανήκουμε στην Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε εξαναγκασμένοι να ομολογήσουμε με μεγάλη ντροπή ότι οι Αμερικάνοι έμποροι ασκούν μεγαλύτερη δύναμη πάνω μας από ό,τι η κυβέρνησή μας, ασκούν μεγαλύτερη πίεση από ό,τι οι δικές μας οργανώσεις.

Οι αγρότες βασανίζονται σε ένα στενό κλοιό μονοπωλίων, οι εργάτες δεν υπολογίζονται σαν να μην έχουν δικαίωμα ζωής, ως αποτέλεσμα αυτών οι μικροεπιχειρηματίες σπαρταρούν, ο φόρος του 20% επιβάλλεται από την κυβέρνηση συντρίβοντας τον αγρότη, αδιαφορώντας και για τις άλλες τάξεις, και όλα αυτά δεν μας εμποδίζουν καθόλου να διακρίνουμε τους κυρίαρχους από τους καταδικασμένους, τους αφέντηδες από τους δούλους στη χώρα. Αυτό το θέμα μπορεί να έχει ως εξής σήμερα, αλλά θα συνεχιστεί και αύριο, εξαρτώμενο από το κατά πόσο μπορούμε ή όχι να το αλλάξουμε. Αλλά οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε και να εξομολογηθούμε μια πικρή πραγματικότητα, η σημερινή μας κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της αμάθειάς μας. Η τύχη μάς έχει στερήσει για πολλά χρόνια την όρασή μας, όπως ταυτόχρονα μάς καθήλωσε με την οπτική ενός ανεγκέφαλου Αμερικανού.

Η «Γενί Ζιγιά» παρεμβαίνει με την ιδιότητα του απολυτρωτή στην αρένα της οικονομικής υποδούλωσης και της νοσηρής αμάθειας. Το μεγάλο και βαρύ καθήκον της, προσδοκά να το διευκολύνει με το πάθος της για το λειτούργημα και ιδιαίτερα με την στήριξη και ενθάρρυνση των αναγνωστών της.

Μεμέτ Χιλμή 10.6.1924

(Από την “GUNDEM” στις 16.10.2001)


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.