Μητροπολιτικη εγκυκλιος για τα Θεοφανεια

«Σκοπός και περιεχόμενο της ζωής μας πρέπει να είναι ο προσωπικός αγιασμός μας»

Εγκύκλιο εξέδωσε η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής με αφορμή την εορτή των Θεοφανείων. Σε αυτή ο Μητροπολίτης εξηγεί τα νοήματα της εορτής επισημαίνοντας πως «κατά τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό φανερώθηκε στον κόσμο η Τριαδικότητα του Θεού» και πως  «οι άνθρωποι πλέον αποκτούν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται και με τις αισθήσεις τους, όχι μόνο με την πίστη τους, τη Θεότητα και να γεύονται τη χάρη Της».

Ακολουθεί αναλυτικά η μητροπολιτική εγκύκλιος:

«Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Με τη σημερινή μεγάλη εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται ο εορταστικός κύκλος του Αγίου Δωδεκαημέρου, που άρχισε με την εορτή των Χριστουγέννων. Η σάρκωση του Θεού Λόγου, η Γέννηση του Χριστού από την Παρθένο Μαρία, υπήρξε φανέρωση του Θεού στη γη: «Θεός εφανερώθη εν σαρκί, εδικαιώθη εν Πνεύματι, ώφθη αγγέλοις, εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη», λέει ο Απ. Παύλος. Κατά τη βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό φανερώθηκε στον κόσμο η Τριαδικότητα του Θεού. Οι άνθρωποι πλέον αποκτούν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται και με τις αισθήσεις τους, όχι μόνο με την πίστη τους, τη Θεότητα και να γεύονται τη χάρη Της. «Επεφάνη η Χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις», αναφέρει και πάλι ο Απόστολος.

Με την εμφάνιση της Αγίας Τριάδος στον ιστορικό χώρο και χρόνο, με τη διαβεβαίωση του Θεού Πατρός για τον βαπτιζόμενο Χριστό «ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα», καθώς και την ομολογία του Τιμίου Προδρόμου, έχουμε την επίσημη διακήρυξη, ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο Χριστός, είναι ο «εις της Τριάδος», ο οποίος ενανθρώπησε για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Ο Χριστός βεβαίως δεν είχε ανάγκη βαπτίσματος. Το βάπτισμα του Ιωάννου ήταν κατεξοχήν βάπτισμα μετανοίας, καλούσε τους ανθρώπους στην εξέταση και συναίσθηση των αμαρτιών τους και στη μετάνοια. Ο Χριστός, γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, δεν είχε αμαρτία και δεν βαπτίστηκε επειδή είχε ανάγκη κάθαρσης, «αλλά την εμήν οικειούμενος κάθαρσιν», δηλαδή, βαπτίστηκε για να πλύνει την αμαρτία όλου του ανθρώπινου γένους, να θάψει βυθίζοντας ολόκληρο τον παλαιό άνθρωπο μέσα στο νερό και από εκεί να αναδύσει τον νέο, τον ανακαινισμένο.

Η εορτή των Θεοφανείων αποτελεί την απαρχή του επί γης απολυτρωτικού έργου του Χριστού. Σήμερα σε όλους τους Ναούς τελείται μια από τις πιο σημαντικές, αλλά και λαοφιλείς Ακολουθίες, αυτή του Μεγάλου Αγιασμού των υδάτων. Αυτή είναι η άλλη σημαντική παράμετρος της σημερινής εορτής, ο αγιασμός της φύσεως. Ο καθαγιασμός του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής για όλη τη δημιουργία. Με την ανθρώπινη αμαρτία ολόκληρη η κτίση απώλεσε το αρχικό κάλλος της, «συστενάζει και συνωδύνει άχρι του νυν», ακολούθησε την ανθρώπινη φύση στην πτώση, τη φθορά και τον θάνατο. Ο Μέγας Αγιασμός που τελούμε σήμερα, και τον οποίο μεταλαμβάνουμε εμείς, αλλά και ραντίζουμε με αυτόν όλο το υλικό περιβάλλον, συνιστά μια πρώτη απελευθέρωση της υλικής δημιουργίας από τη φθορά.

Αγαπητοί μου,

Σκοπός και περιεχόμενο της ζωής μας πρέπει να είναι ο προσωπικός αγιασμός μας. Ο Θεός μας αποκαλύφθηκε και μας φανέρωσε την αλήθειά Του. Μας έδωσε τον Λόγο Του ως παρακαταθήκη ζωής. Η Εκκλησία μας παρέχει συνεχώς τα όπλα για τον προσωπικό μας αγώνα. Το ζητούμενο πάντοτε είναι η δική μας προαίρεση και προσπάθεια, το πνευματικό μας φιλότιμο, η αγάπη μας και η πίστη μας στον Θεό.

Εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους, ο Κύριός μας να φωτίζει και να αγιάζει τις ζωές μας.

Διάπυρος προς τον Ιησούν Χριστόν ευχέτης πάντων υμών,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.