«Η ισοτητα σημερα ειναι επιφανειακη»

Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου έχει ιστορικά καθιερωθεί ως ημέρα συστράτευσης για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε πολλές χώρες, οι γυναίκες αποτελούν φορείς θετικής κοινωνικής αλλαγής, πρωταγωνιστώντας στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Ωστόσο, ο δρόμος είναι μακρύς. Γυναίκες και ανήλικα κορίτσια σε όλον τον κόσμο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα διακρίσεων και βίας, που τις εμποδίζουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο ΠτΘ συζητά σήμερα με την Νικολέττα Πετκίδου υπεύθυνη του τομέα Γυναικών της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νομού Ροδόπης.

ΠτΘ: κ. Πετκίδου, παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η 8η του Μάρτη. Μέρα συστράτευσης για τα δικαιώματα των γυναικών. Εξακολουθεί και σήμερα το μήνυμά της να είναι ουσιαστικό;

Ν.Π.:
Θα έλεγα ότι σήμερα είναι ουσιαστικότερη από ποτέ η επέτειος αυτή. Αν ρίξουμε μια ματιά, έστω και βιαστική, παγκόσμια, θα δούμε ότι όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να καταπατώνται τα δικαιώματα των γυναικών, όχι μόνον δεν έχουν κατοχυρωθεί πλήρως αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν επιφανειακά δούμε το τι γίνεται σε χώρες όπου υπάρχουν πολεμικές συρράξεις, με θύματα συνήθως τις γυναίκες και τα παιδιά, όπου δυστυχώς οι χώρες αυτές συνεχίζουν να κυβερνώνται από άνδρες, όπου τα κέντρα λήψης αποφάσεων κυριαρχούνται από ανδρικές παρουσίες, όπου η οικονομική εξουσία είναι σχεδόν απόλυτα στα χέρια τους με τα γνωστά αποτελέσματα σαφώς και το μήνυμα της ημέρας είναι επίκαιρο. Θεωρώ ότι η γυναικεία ματιά είναι πάντα πιο ευαίσθητη, και ότι πρέπει να υπάρχει το γυναικείο άρωμα στην πολιτική.

ΠτΘ: Μιλήσατε για χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή για χώρες υπανάπτυκτες. Στις αναπτυγμένες χώρες έχουν γίνει βήματα;

Ν.Π.:
Εκεί τα όσα συμβαίνουν γίνονται συνήθως στο σκοτάδι. Σκεφτείτε ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες εύκολα γίνονται θύματα φανατικών προκαταλήψεων και ότι πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης στην εργασία. Ακόμη και στη χώρα μας συμβαίνει αυτό. Τα μέτρα που παίρνονται, στον συνταξιοδοτικό τομέα, στον εργασιακό τομέα ή σε οποιονδήποτε τομέα πρώτα χτυπάνε τις γυναίκες.

ΠτΘ: κ. Πετκίδου η 8η του Μάρτη μήπως τελικά έχει καταλήξει να έχει ένα χαρακτήρα μόνο εορταστικό;

Ν.Π.:
Δεν θα έλεγα ότι έχει εορταστικό χαρακτήρα αλλά επετειακό. Όταν σήμερα βρίσκεται στο νοσοκομείο μία γυναίκα, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, μετανάστρια στη χώρα μας και η οποία ήρθε για να βρει κάτι καλύτερο και να διεκδικήσει το μέλλον των παιδιών της και βρέθηκαν κάποιοι να της σακατέψουν τη ζωή γιατί διεκδικούσε τα εργασιακά της δικαιώματα νομίζω ότι αυτό δεν τιμά κανέναν και καμία κοινωνία. Η μέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο τέτοιου είδους γεγονότα και μεταφέρει ένα αγωνιστικό μήνυμα για καλύτερες συνθήκες όχι μόνο εργασίας αλλά γενικότερα ύπαρξης στην κοινωνία.

ΠτΘ: Η ισότητα δεν είναι κάτι το δεδομένο. Είναι το ζητούμενο;

Ν.Π.:
Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ επειδή λειτουργούσε και λειτουργεί ως κίνημα σοσιαλιστικό άφησε στην πορεία του κάποια χνάρια που έδωσαν ένα μήνυμα ελπιδοφόρο. Πήρε ορισμένα μέτρα προς όφελος των γυναικών που της άλλαξαν τη ζωή. Μην ξεχνάτε ότι το 1981 άλλαξε ο οικογενειακός κώδικας, άλλαξαν τα δικαιώματά της ως προς τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την περιουσία της, άλλαξε η δομή της πατροπαράδοτης οικογένειας. Η γυναίκα ανέλαβε τη συνευθύνη στα παιδιά της, έγιναν πολλά πρωτοποριακά για την εποχή που τότε λοιδωρήθηκαν, γιατί πολλοί φοβήθηκαν ότι έχαναν την εξουσία, που όμως έφεραν τη γυναίκα στο επίκεντρο, έτσι όπως πρέπει να είναι ένας άνθρωπος. Όταν μιλάμε για άνθρωπο δεν αναφερόμαστε σε φύλο και δυστυχώς μέχρι το 1980 όταν αναφερόμαστε σε άνθρωπο εννοούσαμε τον άνδρα και όχι τη γυναίκα.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι αρκούν μόνο οι θεσμικές αλλαγές;

Ν.Π.:
Όχι δεν αρκούν. Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα παιδείας και εννοώ όχι σχολικής, από άποψη μόρφωσης, αλλά του λαού. Πρέπει να αλλάξουν κάποιες αντιλήψεις και να καταλάβουν όλοι ότι η γυναίκα σήμερα έχει δικαιώματα, τα οποία μπορεί να διεκδικήσει και κυρίως πρέπει να τα διεκδικήσει. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και η ίδια. Να πάψει να είναι παθητικός δέκτης των αποφάσεων των ισχυρών απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή η εξουσία.

ΠτΘ: Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για ισότητα;

Ν.Π.:
Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε για επιφανειακή ισότητα, δηλαδή σε θεσμικό επίπεδο. Σε ένα κόσμο που σπαράσσεται από μία οικονομική κρίση, όπου υπάρχει ανασφάλεια, ανεργία, φτώχεια, μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ληστεία και τα αλισβερίσια ανάμεσα στους μεσάζοντες και στο κράτος, αδυναμία του κόσμου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στις τράπεζες, αισχροκέρδεια της κοινωνίας απέναντι στα μέλη της, απαξίωση της δημόσιας παιδείας, διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας – πολύ σημαντικό θέμα για τον έλληνα πολίτη είτε άνδρα είτε γυναίκα -, άθλιες συνθήκες της ζωής των Ελλήνων, θεωρώ ότι ισότητα υπάρχει μόνο σε θεσμικό επίπεδο. Η γυναίκα στην καθημερινότητά της έχει αναλάβει πολλά και μέσα και έξω από το σπίτι, είναι υποχρεωμένη να μεγαλώσει τα παιδιά της με ελλείψεις τόσο σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ολοήμερα σχολεία τα οποία υπολειτουργούν σήμερα και είναι υποβαθμισμένα. Άρα η θέση της είναι σίγουρα δυσχερέστερη από ό,τι πριν πέντε χρόνια.

ΠτΘ: Είστε υπεύθυνη του τομέα γυναικών της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ. Πώς δραστηριοποιείσθε σε μια περιοχή όπως αυτή της Ροδόπης κατεξοχήν αγροτική με έντονα τα προβλήματα των γυναικών;

Ν.Π.:
Σίγουρα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα και δεν είναι μόνο γυναικείο αλλά το υφίσταται όλος ο λαός της περιοχής και νομίζω είναι πλέον ορατό σε όλους το μεγάλο πρόβλημα ανεργίας που υπάρχει εδώ. Είμαστε σε μια φάση τώρα που προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε τις γυναίκες και να τις ενημερώσουμε για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, τις καλούμε να έρθουν δίπλα μας έτσι ώστε να παλέψουμε όλοι μαζί για αυτή την αλλαγή που μπορούμε να επιφέρουμε στην κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και νομίζω ότι πρέπει να γίνει αυτό, είναι χρέος όλων μας για να δούμε μια καλύτερη μέρα και εκείνο που πρέπει είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Αυτή τη νέα γενιά που την βλέπουμε να αντιδρά και πολλές φορές την παρεξηγούμε χωρίς όμως να μπορούμε να μπούμε στη θέση της.

ΠτΘ: Δραστηριοποιούνται εύκολα οι γυναίκες;

Ν.Π.:
Δυστυχώς όχι. Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών και στα κομματικά όργανα και αυτό θα το δείτε όταν αύριο αναλάβει τη διακυβέρνηση. Πιστεύει στη γυναικεία ικανότητα, στο γυναικείο μυαλό πιστεύει κυρίως στη γυναικεία ευαισθησία απέναντι σε θέματα που αφορούν στη δίκαιη κοινωνία. Αυτό είναι το στοίχημα που επιθυμεί να περάσει στην ελληνική κοινωνία, γιατί δίκαιη κοινωνία για τον Γιώργο Παπανδρέου δεν είναι σχήμα λόγου αλλά ουσία. Και αυτό το πιστεύει.

ΠτΘ: κ. Πετκίδου αν κρίνουμε από τις γυναίκες που είδαμε να κυβερνούν μόνο με ευαισθησία δεν είδαν ακόμη και κοινωνικά θέματα. Για παράδειγμα Γκόλντα Μέιρ, Μάργκαρετ Θάτσερ…

Ν.Π.:
Είναι θέμα και ιδιοσυστασία του λαού. Πιστεύω ότι η Ελληνίδα είναι πραγματικά ευαίσθητη σε κοινωνικά εργασιακά θέματα ακριβώς επειδή έχει περάσει όλες τις καταστάσεις και μάλιστα στο πετσί της, είτε γιατί προερχόταν από οικογένεια προσφύγων που αναγκάσθηκε να αλλάξει πατρογονικές εστίες, είτε γιατί έζησε τη διάκριση μεταξύ των δύο φύλων και σε σχέση με τον άνδρα καταπιέζονταν περισσότερο και από την οικογένειά της και στη συνέχεια από τον σύζυγο νόμιμα, γιατί έτσι πίστευαν ότι έπρεπε. Δεν έχει πολλά χρόνια που κατέκτησε κάποια πράγματα. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτά τα θέματα.

ΠτΘ: Τι ετοιμάζετε για την ημέρα της γυναίκας;

Ν.Π.:
Δυστυχώς φέτος η ημέρα της γυναίκας είναι Κυριακή και συνήθως ο κόσμος προτιμά να φεύγει από την πόλη. Αποφασίσαμε να μην κάνουμε μια τυπική ομιλία, γιατί και ο Γιώργος Παπανδρέου είναι άνθρωπος της ουσίας και όχι της επιφάνειας, για αυτό λοιπόν και θα κάνουμε μια παρουσία στην αγορά της Κομοτηνής και συγκεκριμένα στην αρχή της Βενιζέλου όπου γυναίκες μέλη της νομαρχιακής και όχι μόνο θα προσφέρουμε στις γυναίκες, στις ηρωίδες πραγματικά της ζωής, από ένα λουλούδι με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, για να είναι ενήμερες, γιατί ένας ενήμερος πολίτης σίγουρα λειτουργεί πολύ καλύτερα από έναν μη ενημερωμένο που μπορούν να τον πιάσουν στον ύπνο όσοι θέλουν και όπως θέλουν δυστυχώς για ίδια συμφέροντα.

ΠτΘ: κ. Πετκίδου σας ευχαριστώ πολύ.

Ν.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

ΧΕΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σύγχρονοι σκλάβοι της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας Καθαρός Μεσαίωνας

Είναι κάποιοι από τους τίτλους δημοσιεύματος στον τύπο. Αναφέρονται σε ανασφάλιστους εργαζόμενους και εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται βιώνοντας την παραβίαση των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων τους και πρωτίστως της αξιοπρέπειάς τους.

Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, όμως παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο χώρο της ίσης μεταχείρισης αντρών και γυναικών, το δικαίωμα εργασίας τους με ίσους όρους είναι ακόμη μακριά από την πραγματικότητα.

Ιδιαίτερη σημασία για τη γυναίκα έχουν τα οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα εξαιτίας των δυσανάλογων αποτελεσμάτων, της φτώχειας καθώς και της κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής και ρατσιστικής περιθωριοποίησης, που πλήττουν το γυναικείο φύλο. Όσο η ανεργία συνεχίζει να βρίσκεται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, σε υψηλό επίπεδο με τις γνωστές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις – μαύρη ανασφάλιστη εργασία, ελλιπής ασφάλιση, συνεχής παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, ψυχολογική καταπίεση, ατυχήματα, σοβαρά προβλήματα υγείας, πρωτοφανή περιστατικά επιθέσεων, με μικρές προοπτικές και ελάχιστες ελπίδες αναστροφής του φαινομένου, οι γυναίκες θα πλήττονται ιδιαίτερα.

Παρά την αύξηση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας, πολλές γυναίκες δεν καταφέρνουν να εισέλθουν στην απασχόληση, ενώ υπάρχουν πολύ περισσότερες, που αποτελούν ουσιαστικά μια αναξιοποίητη εργατική δύναμη. Ο φόβος λοιπόν της ανεργίας, της φτώχειας και της οικονομικής εξαθλίωσης πολλές φορές αναγκάζει τις γυναίκες να σκύβουν το κεφάλι και να δέχονται συμβιβασμούς.

Η εποχή μας είναι εποχή μετάβασης, επώδυνης ωρίμανσης και αναδίπλωσης. Χαρακτηρίζεται δε από την κατάργηση της μνήμης και τη μετατροπή των ανθρώπων σε καταναλωτικά προϊόντα με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Υπάρχει ανάγκη αναζήτησης του χαμένου χρόνου, ανασυγκρότησης, επανεξέτασης του ήθους και της αισθητικής, παραίτησης από την απάθεια και την κακή διαχείριση της αφθονίας. Στην παγκοσμιοποίηση που επιβάλλει η αγορά να αντιτάξουμε την παγκοσμιότητα των ιδανικών μας, την ανθρωπιά και τη νομιμότητα, τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη.

Σύλλογος Γυναικών Νομού Ροδόπης (ΟΓΕ)

8 Μάρτη, Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας

Εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας,

Στις 8 Μάρτη του 1857, συναδέλφισσές σας που ήταν ράφτρες και υφάντρες της Νέας Υόρκης, βγήκαν δυναμικά στους δρόμους, να διεκδικήσουν ανθρώπους όρους εργασίας και καλύτερο μεροκάματο, βροντοφωνάζοντας το πρώτο ΟΧΙ στον αυταρχισμό και στην εκμετάλλευση.

Ο ξεσηκωμός αυτός στάθηκε ορόσημο και αφετηρία αγώνων των γυναικών όλου του κόσμου για ισοτιμία, συμμετοχή στην παραγωγή, κοινωνική καταξίωση, για το δικαίωμα να έχουν λόγο στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον τους, για δημοκρατία, ελευθερία και ειρήνη.

Από τότε η 8 Μάρτη είναι μια επέτειος – σύμβολο των αγώνων, των θυσιών, αλλά και των κατακτήσεων των γυναικών του κόσμου, ημέρα χάραξης νέων στόχων, θυμίζοντας την αξία του συλλογικού αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Σήμερα κατακτήσεις και δικαιώματα κερδισμένα με το αίμα των εργαζομένων, τα παίρνουν πίσω, ενώ ψηφίζουν κι άλλους νόμους για το πώς θα εκμεταλλευτούν περισσότερο την εργατική δύναμη και ιδιαίτερα την γυναικεία εργατική δύναμη για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.

Κλείνουν εργοστάσια με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, ενώ ιδιαίτερα ο κλάδος του ιματισμού στην περιοχή μας βιώνει δύσκολες μέρες με την απειλή της ανεργίας να αποτελεί τον εφιάλτη της εργατικής οικογένειας.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση εμείς οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλους της Ο.Γ.Ε.), σας έχουμε εκφράσει δημόσια την συμπαράστασή μας διεκδικώντας μαζί σας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων σας από τα κέρδη της επιχείρησης, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν τα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά, να μην χαθεί καμία θέση εργασίας, να μην γίνει καμία απόλυση, για δουλειά με δικαιώματα, καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Πιστεύοντας ότι συμβάλλουμε και με τον δικό μας αγώνα, να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά σας, σας προσκαλούμε στην ομιλία που διοργανώνουμε για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ με θέμα:

«ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ

ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ

ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΖΩΗ»

το Σάββατο 7-3-2009 στις 6.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» (απέναντι από το πάρκο). Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί και ένα σύντομο ιστορικό της αγωνιστικής διαδρομής των γυναικών μέσα στο χρόνο από το 1857 μέχρι σήμερα, που θα συνοδευτεί μουσικά με τη φωνή της Σούλας Κυρατζόγλου και τους ήχους της κιθάρας του Χάρη Τύλιου.

Σας περιμένουμε

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.