Ρηξη, αμφισβητησεις και αποχωρησεις στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεχίζεται σήμερα η επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ με την απειλή των διαγραφών να επικρέμεται πάνω από τη συνεδρίαση

Σήμερα συνεχίζεται η επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που το Σάββατο είδε συγκρούσεις εντός και εκτός της, με θρυαλλίδα να αποτελεί η πρόταση για δημοψήφισμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα από τη βάση για την διαγραφή των 4 στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα) που συσπείρωσε απέναντί του την πλειοψηφία των εσωκομματικών τάσεων.

Εσωκομματικές τάσεις αλλά και στελέχη που κρατούσαν σχεδόν ίσες αποστάσεις εμφανίστηκαν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με στόχο να ακυρώσουν τα σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης φάνηκε να αμφισβήτησαν την επιλογή οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης και ο γραμματέας της Νεολαίας, Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε κατά την έναρξη της επεισοδιακής συνεδρίασης να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να οπισθοχωρήσει και επιτέθηκε σε όσους τον αμφισβητούν, εν μέσω αποδοκιμασιών.

Όπως ανέφερε «Ποια είναι όμως η θέση ενός Προέδρου όταν προσβάλλεται το κόμμα του εκ των έσω; Και μάλιστα συντονισμένα και κατ’ επανάληψη. Να κάθεται και να παρακολουθεί τον χορό των υβριστών στα κανάλια βλέποντας τον χρόνο να περνά και τον κόσμο μας να απογοητεύεται; Λυπάμαι, δεν είμαι εγώ αυτός ο πρόεδρος» για να προσθέσει «Είστε η Κεντρική Επιτροπή. Είστε το τιμόνι του κόμματος. Βαρέθηκα να ακούω αναλύσεις για το αν οι διαγραφές πρέπει να συζητηθούν, αν μπορεί να συζητηθούν, αν είναι ώρα να συζητηθούν – κι όλα αυτά τη στιγμή που το κόμμα στερεύει από ανάσες. Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε τη συμπεριφορά τους στην πράξη. Πάρτε απόφαση ΑΜΕΣΑ και ΚΑΘΑΡΑ! ‘Οπως λειτουργούν οι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι οι ξεχασμένοι από τον χρόνο.

Ιδού η Ρόδος. Πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του. Λύση τώρα!».

Χαρακτήρισε όσους τον αμφισβητούν «5η φάλαγγα της ΝΔ» και «μικρούς ανθρώπους» υποστηρίζοντας παράλληλα πως «σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αυτά τα στελέχη θα είχαν διαγραφεί σε μερικά λεπτά ή έστω λίγες ώρες».

Αποχωρήσεις και αντεγκλήσεις

Αμέσως μετά την κεντρική ομιλία του προέδρου το λόγο πήραν οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ράνια Σβίγκου κ.α. ζητώντας είτε να τεθεί άμεσα σε ψηφοφορία το ζήτημα του δημοψηφίσματος, είτε να διεξαχθεί αναλυτική συζήτηση και να ακολουθήσει αργότερα ή αύριο η σχετική ψηφοφορία.

Η πλειοψηφία του προεδρείου της ΚΕ που ελέγχεται από την ομάδα Κασσελάκη αρνήθηκε και τις δύο προτάσεις και επέλεξε να συνεχίσει η συζήτηση με άλλα θέματα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των υπολοίπων μελών και τελικά την αποχώρησή τους.

Η Εφη Αχτσιόγλου αποχωρώντας από τη συνεδρίαση εξήγησε πως η αποχώρηση οφείλεται στην άρνηση της ΚΕ να θέσει το θέμα του δημοψηφίσματος σε ψηφοφορία. Αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε η πρώην υπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «Μετά την ομιλία του προέδρου, Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και εγώ θέσαμε το θέμα του δημοψηφίσματος. Είπαμε πως δεν γίνεται να αναιρεθεί η ίδια η κεντρική Επιτροπή. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε πως είναι μεγάλο ζήτημα και πρέπει να συζητηθεί. Το προεδρείο με 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει στην ψηφοφορία η πρότασή μας. Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους και την κεντρική Επιτροπή. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση. Για όλα τα υπόλοιπα θα μιλήσουμε εν ευθέτω».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.