Nεα προκηρυξη μετρου απονιτροποιησης 2024-2025 σε Λαρισα, Ροδοπη και Εβρο

Για τη διετία 2024-2025

Νέα πρόσκληση του Μέτρου απονιτροποίησης για τη διετία 2024-2025 που θα καλύπτει τις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ροδόπης και Έβρου ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ που διεξάγεται στα Ιωάννινα από το πρωί της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου.

«Για να απορροφήσουμε τους πόρους των περιβαλλοντικών, είναι πρόθεσή μας να βγάλουμε ξανά μία προκήρυξη για το 2024-2025 το πρόγραμμα απονιτροποίησης, μόνο στις περιοχές που είχαν φυσικές καταστροφές. Τη Λάρισα, τον Έβρο, τη Ροδόπη κ.λπ, αυτό θα μπορέσει να σώσει τους ευρωπαϊκούς πόρους», ανέφερε συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας.

Στην Επιτροπή γνωστοποιήθηκαν και 8 συνολικά προκηρύξεις που αναμένεται να εκδοθούν το 2024 στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα υπό προκήρυξη µέτρα έχουν ως εξής:

  1. Σύσταση Οµάδων και Οργανώσεων Παραγωγών: Προκήρυξη αρχές 2024 (σ.σ  «Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προγραµµατίζεται να εκδοθεί εντός του µήνα ∆εκέµβριου» αναφέρει το σχετικό έγγραφο ωστόσο θα πάει σύµφωνα µε το ρεπορτάζ παραπίσω). Ενίσχυση έως 100.000 ευρώ ετησίως.
  2. Ενεργητική Προστασία: Αφορά επενδύσεις αντιχαλαζικών και αντιπαγετικών συστηµάτων, αλλά και για πρώτη φορά συστήµατα τεχνικής βροχής, κάθετες τουρµπίνες, ανεµοφράκτες. Πρόσκληση πρώτο εξάµηνο του έτους 2024.
  3. Leader: Το θεσµικό πλαίσιο των λεπτοµερειών εφαρµογής των τοπικών προγραµµάτων βρίσκεται σε φάση προετοιµασίας και αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024.
  4. Μεταποίηση: Έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης της νέας Υπουργικής Απόφασης που θα διέπει την παρέµβαση και προετοιµάζεται η σχετική προδηµοσίευση. Εκτιµώµενος χρόνος πρόσκλησης Απρίλιος 2024.
  5. Κοµφούζιο: Εντός 2024 η πρόσκληση µε επιλέξιµες καλλιέργειες βαµβάκι, µηλοειδή, πυρηνόκαρπα και αµπέλια.
  6. Νέοι Αγρότες: Έκδοση πρόσκλησης εντός του φθινοπώρου του 2024.
  7. Εξισωτική αποζηµίωση: Έκδοση πρόσκλησης εντός του δεύτερου τριµήνου του 2024.
  8. Βιολογική Γεωργία: Αφορά τους νεοεισερχόµενους στις βιολογικές πρακτικές. Εκτιµώµενος χρόνος πρόσκλησης το 1ο τρίµηνο του 2024.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.