Η εξεταστικη, τα χιλιομετρα και τα εξοδα μετακινησης κρατουν μακρια απο την καλπη μεγαλη μεριδα φοιτητων του Δ.Π.Θ.

Η περιορισμένη συμμετοχή στις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναμένεται να είναι ένα από τα κυρίαρχα-και πλέον αρνητικά χαρακτηριστικά- της επικείμενης αναμέτρησης. Αν σε παλαιότερες εποχές το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο εκπορευόταν από την αδιαφορία και από την αποστροφή της νέας γενιάς έναντι του πολιτικού συστήματος και των ανθρώπων, που το εκπροσωπούσαν, στην παρούσα συγκυρία, καίτοι ολοένα περισσότεροι νέοι θέλουν να αποκτήσουν ενεργότερο ρόλο στις εξελίξεις, που θα κρίνουν τις τύχες της κοινωνίας και της χώρας μας, ανακύπτουν αντικειμενικοί παράγοντες αδυναμίας συμμετοχής τους στην επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σα να μην έφτανε η στέρηση του εκλογικού δικαιώματος από τους λεγόμενους 18ρηδες, δηλαδή από τους σχεδόν 100.000 γεννηθέντες το 1997, οι οποίοι δεν συμπεριελήφθησαν στους εκλογικούς καταλόγους, η χρονική σύμπτωση των εκλογών με τις εξεταστικές περιόδους των τμημάτων και των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να ανεβάσει ανησυχητικά τους δείκτες της αποχής στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24.

 

Πιο έντονο πιθανόν να είναι το φαινόμενο στους κόλπους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενός από τα πλέον ακριτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Προς διευκόλυνση των φοιτητών, που έχουν τη διάθεση να ταξιδέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου αποφάσισε χθες να αναστείλει το εκπαιδευτικό έργο για μία εβδομάδα. Συγκεκριμένα, τα μαθήματα και οι εξετάσεις θα ανασταλούν από την Πέμπτη 22 μέχρι και την Τρίτη 27 Ιανουαρίου, ενώ οι φοιτητές που δίνουν εξετάσεις θα μπορούν να απουσιάσουν και την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου.

 

Η παραπάνω απόφαση αναμφισβήτητα θα ενθαρρύνει μια μεγάλη μερίδα των φοιτητών, ώστε να μεταβούν στην εκλογική τους περιφέρεια και να ψηφίσουν. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υφίστανται εν ισχύ σοβαροί ανασταλτικοί παράγοντες, όπως το χρονοβόρο και το κοστοβόρο των μετακινήσεων των φοιτητών προς τις εκλογικές τους περιφέρειες, ιδίως για εκείνους που προέρχονται από τη δυτική, την κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Τα χιλιόμετρα είναι ατέλειωτα σε κάποιες περιπτώσεις, η διάρκεια του ταξιδιού κατ’ επέκταση ιδιαίτερα κουραστική, ενώ το κόστος των εισιτηρίων που αυτό συνεπάγεται για κάποιους νέους και τις οικογένειές τους κρίνεται δυσβάσταχτο. Επιπροσθέτως, με δεδομένο ότι η εξεταστική περίοδος θα ανασταλεί για μία εβδομάδα, αρκετοί φοιτητές φαίνεται πως θα προτιμήσουν να αξιοποιήσουν το διάστημα αυτό για την καλύτερη προετοιμασία τους στα μαθήματα που ακολουθούν, παρά έχουν σκοπό να διαταράξουν το πρόγραμμά τους.

 

Ο «ΠτΘ», λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, μίλησε με φοιτητές τμημάτων του Δημοκριτείου στην Κομοτηνή, καταγράφοντας τις προθέσεις τους όσον αφορά τη συμμετοχή τους στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά και τις τοποθετήσεις απέναντι στα πολιτικά τεκταινόμενα αυτής της περιόδου.

 

Αγγελική Μουρδέκα «Το δίλημμα είναι όντως πολύ μεγάλο, αλλά επειδή μέσα στην κρίση έχω βιώσει την οικογενειακή μου κρίση, η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο πτυχίο»

 

Η Αγγελική Μουρδέκα είναι φοιτήτρια της Νομικής, βρίσκεται στο 5ο έτος των σπουδών της και προέρχεται από την Αθήνα. Η απόσταση των 750 χιλιόμετρων και άλλων τόσων για επιστροφή είναι ιδιαίτερα αποτρεπτική για εκείνη, παρόλο που θα ήθελε να έχει λόγο στην επικείμενη κρίσιμη αναμέτρηση. «Είναι πολλά τα έξοδα και πάρα πολλές οι ώρες του ταξιδιού», μας εξηγεί, για να επισημάνει όμως ότι βασικότερος λόγος, που δεν προτίθεται να μπει στη διαδικασία να ταξιδέψει στην εκλογική της περιφέρεια, είναι η ανάγκη αφοσίωσης στην προετοιμασία για την εξεταστική. «Ο βασικότερος λόγος είναι η εξεταστική», σημειώνει, «γιατί δυστυχώς η οικονομική κατάσταση επιβάλλει να πάρουμε πτυχίο τώρα». «Το δίλημμα είναι όντως πολύ μεγάλο», αναγνωρίζει, «και ίσως θα έπρεπε να ρίξουμε το βάρος στο πολιτικό κομμάτι». «Αλλά επειδή μέσα στην κρίση έχω βιώσει την οικογενειακή μου κρίση κι επειδή βλέπω ότι οι γονείς μου παλεύουν πάρα πολύ, για να πάρω το πτυχίο μου, νομίζω ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί εκεί», προσθέτει αφοπλιστικά.

 

Παρότι υπό τις περιγραφείσες συνθήκες δε θα καταφέρει να προσέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει, η Αγγελική δεν δηλώνει αδιάφορη έναντι των πολιτικών πραγμάτων, απεναντίας προβληματίζεται ιδιαίτερα σχετικά με την καλύτερη δυνατή επιλογή για την κοινωνία και τη χώρα. «Αρχικά είχα στον νου μου να ψηφίσω οπωσδήποτε αριστερά», μας αποκαλύπτει, «αλλά εντέλει δεν ξέρω τι είναι το πιο συμφέρον». Σε κάθε περίπτωση, εκτιμά πως βραχυπρόθεσμα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, επισημαίνοντας ότι μόνο μακροπρόθεσμα και με σωστές επιλογές θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Αναφερόμενη τέλος στους συνομηλίκους της, παρατηρεί πως τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί περισσότερο προς την πολιτική, δηλώνοντας όμως προβληματισμένη για το κατά πόσον έχουν στραφεί προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος «Σιγά σιγά θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά δεν μπορώ να δω κάτι πολύ άμεσα θετικό»

 

Ο Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος φοιτά στο 4ο έτος της σχολής Οικονομικών Επιστημών του Δημοκριτείου και η ιδιαίτερη πατρίδα του, από την οποία μόλις πριν από λίγες ημέρες επέστρεψε μετά από τις διακοπές των γιορτών, είναι τα Γρεβενά. Ο Κωνσταντίνος δηλώνει τη διάθεση να συμμετέχει στις εκλογές με την ψήφο του, αλλά και για εκείνον το κόστος της μετάβασης στην εκλογική του περιφέρεια, αλλά και η χρονική σύμπτωση με την εξεταστική περίοδο, τον οδηγούν στην απόφαση να παραμείνει στην Κομοτηνή.

 

Αναφορικά, πάντως, με την επιλογή που θα έκανε στην κάλπη, ο Κωνσταντίνος δηλώνει πως έχει κατασταλάξει κατά 90%. Για την επομένη των εκλογών, όμως, εμφανίζεται προβληματισμένος, καθώς παρατηρεί ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει τα πράγματα θα παραμείνουν δύσκολα. «Μάλλον θα βγει ο Τσίπρας λογικά, με μια συγκυβέρνηση πιθανόν», εκτιμά, «σιγά σιγά θα αλλάξουν τα πράγματα, αλλά δεν μπορώ να δω κάτι πολύ άμεσα θετικό». «Το ζητούμενο είναι να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, όπως σε μισθούς, συντάξεις», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι το κλίμα, που υπάρχει στις τάξεις των συνομιλήκων του συνίσταται σε μια προσδοκία για αλλαγή αν έρθει η Αριστερά, «ότι κάτι διαφορετικό μπορεί να έρθει». «Αυτή είναι η αίσθηση που έχουν οι περισσότεροι», παρατηρεί, «γενικά όμως είναι λίγο δύσκολο το σκηνικό». Κλείνοντας, εκτιμά ότι πολλοί συμφοιτητές του ενδιαφέρονται για την πολιτική και θέλουν να πάνε να ψηφίσουν, αλλά αρκετοί από αυτούς δεν μπορούν λόγω των συνθηκών.

 

Παναγιώτης Κανελλόπουλος «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά δε μας βοηθάνε και πολύ»

 

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, προερχόμενος από το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου, την Καλαμάτα, ανήκει κι αυτός στην κατηγορία των φοιτητών, που θα παραμείνουν στην Κομοτηνή την επόμενη Κυριακή, μακριά από την κάλπη του εκλογικού κέντρου, που ψηφίζουν. Ο βασικότερος λόγος, που θα τον κρατήσει μακριά από την κάλπη είναι οικονομικός, όπως σημειώνει αφού η απόσταση Κομοτηνή-Καλαμάτα είναι πολύ μεγάλη. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει ακόμα αναποφάσιστος, αφού κρίνοντας από παλαιότερα γεγονότα, αξιολογεί πως δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης αυτοί που διεκδικούν την ψήφο μας. «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά δε μας βοηθάνε και πολύ», απαντά στην ερώτηση πώς βλέπει την επόμενη μέρα, μετά από τις εκλογές, ενώ εκτιμά πως στο ίδιο μήκος κινούνται και οι συμφοιτητές του, στις τάξεις των οποίων επικρατεί έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον.

 

Ίλια Μαρίνου «Οι νέοι βρίσκονται σε μία δύσκολη θέση, δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν»

 

«Είναι και οικονομικό το ζήτημα, αλλά και οι 15 ώρες του ταξιδιού», σημειώνει η Ίλια Μαρίνου, πρωτοετής φοιτήτρια της Νομικής από την Ζάκυνθο, εξηγώντας μας τους λόγους, που δεν πρόκειται να μεταβεί στην εκλογική της περιφέρεια για να ψηφίσει. «Μάλιστα, τώρα επέστρεψα από τις διακοπές των Χριστουγέννων», επισημαίνει, για να προσθέσει πως αν οι εκλογές διεξάγονταν σε απώτερο χρόνο ενδεχομένως να πήγαινε στην Ζάκυνθο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα. Επιπλέον, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης που βρίσκεται η χώρας, η Ίλια παραμένει στην κατηγορία των αναποφάσιστων ως προς τι εντέλει θα ψήφιζε, πράγμα που επίσης λειτουργεί αποθαρρυντικά στην απόφασή της να μεταβεί ή όχι στην Ζάκυνθο για να ψηφίσει. «Δεν με καλύπτει κανένα κόμμα», σημειώνει, «από τη μία τοποθετούμαι στην Αριστερά, αλλά και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν με πείθει, δεν ανταποκρίνεται σε αυτά που θέλω». «Το ίδιο ισχύει και με τους φίλους μου και με τους συμφοιτητές μου», επισημαίνει, «βρίσκονται σε μία δύσκολη θέση, δεν ξέρουν τι να ψηφίσουν». Ως κριτήριο, τέλος, για εκείνους που θα ψηφίσουν, η Ίλια προκρίνει την ικανότητα και την αξία των προσώπων που εκτίθενται ως υποψήφιοι.

 

Αλέξης Στογίνοβιτς «Οι εκλογές είναι πιο σημαντικές από το να κάτσω μία-δυο μέρες εδώ στην Κομοτηνή και να διαβάσω εντατικά»

 

Στην κατηγορία των φοιτητών, που θα απουσιάζουν από την Κομοτηνή την Κυριακή 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να βρεθούν ενώπιον της κάλπης και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ανήκει ο τριτοετής φοιτητής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών από τη Θεσσαλονίκη, Αλέξης Στογίνοβιτς. «Πιστεύω ότι σε αυτές τις εκλογές θα πρέπει να ψηφίσουμε όλοι οι νέοι, διότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο το σημείο που βρισκόμαστε», υπογραμμίζει με έμφαση. «Και μάλιστα αν δεν περιμένουμε την ψήφο από νέα άτομα με νέες ιδέες και δημιουργικότητα, πιστεύω ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν άλλο», επισημαίνει.

 

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι επικείμενες εκλογές «πέφτουν» μέσα στην εξεταστική περίοδο, «κακά τα ψέματα», σημειώνει, «όλοι οι φοιτητές δε γίνεται σε κάθε εξεταστική να είναι με όλη τους την προσοχή πάνω στα μαθήματα». «Θα υπάρχει και διάβασμα, θα υπάρχει και διασκέδαση, θα υπάρχει και το ένα, θα υπάρχει και το άλλο», προσθέτει, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι «οι εκλογές είναι πιο σημαντικές από το να κάτσω μία-δυο μέρες εδώ στην Κομοτηνή και να διαβάσω εντατικά».

 

Και ο Αλέξης πάντως ανήκει προς το παρόν στους αναποφάσιστους, «διότι καθημερινά», όπως μας εξηγεί «το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, όπως και οι θέσεις και οι προτάσεις». «Αλλά γενικότερα η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στη χώρα μας», παρατηρεί, «κάνει πολύ κόσμο να φτάνει στην κάλπη την τελευταία στιγμή και να αποφασίζει τι θα «ρίξει». Για την επομένη των εκλογών εμφανίζεται αισιόδοξος, «γιατί και χωρίς αισιοδοξία», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει, «με τα τωρινά δεδομένα δεν πας πουθενά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.