Γιωργος Παπανδρεου απο την Κομοτηνη: Διαφανεια παντου με καθε τιμημα για ολους

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του νομού Ροδόπης στην Κομοτηνή, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Ν.Δ. για τα ζητήματα της διαφθοράς και της διαφάνειας στον δημόσιο βίο της χώρας, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι επέλεξε την σιωπή και την συγκάλυψη και αυτό αποτέλεσε πλήγμα για το πολιτικό σύστημα, αλλά και για την οικονομία γιατί έδωσε σε όλους το σήμα της αυθαιρεσίας.

«Πρέπει να δώσουμε οξυγόνο στο πολιτικό σύστημα, στην οικονομία και ολόκληρη την κοινωνία, χτυπώντας την διαφθορά ακόμα και αν πρέπει να ματώσουμε, γιατί η διαφθορά δεν είναι απλώς μια κακή πρακτική, έχει και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αναπαράγει ή και παράγει αδικία, δεν προστατεύεται ο αδύναμος όταν δεν λειτουργούν οι κανόνες, χάνονται τεράστια ποσά, δημιουργείται το αίσθημα της ατιμωρησίας. Δυστυχώς η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ανταποκριθεί στο επίμονο κάλεσμά μας να προχωρήσουμε στην εξυγίανση, δίνοντας το παράδειγμα από την κορυφή της πολιτείας το οποίο θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα αλλά και το ίδιο το κράτος. Είναι δύσκολα βήματα γιατί χτυπάμε νοοτροπίες που έχουν εμπεδωθεί, χτυπάμε κατεστημένα που αντιδρούν αλλά δεν θα κάνουμε πίσω. Δίνουμε το σήμα ότι χτίζεται σε νέα και γερά θεμέλια μια νέα πολιτική ευνομίας και δικαιοσύνης όπου ο κάθε πολίτης έχει ίσα δικαιώματα», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί κάποιος να αδικείται και να του αφαιρούνται δικαιώματα επειδή είναι πιο αδύναμος, επειδή είναι ξεχασμένος, επειδή δεν έχει μέσο. Είχαμε ζήσει τα τελευταία χρόνια ένα πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας, την φοροδιαφυγή και την αδιαφάνεια, την συσσώρευση προνομίων σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος. Αυτά πληρώνουμε σήμερα και υπάρχει δικαιολογημένη οργή και διαμαρτυρία των πολιτών αλλά αυτά από μόνα τους δεν μας πάνε πουθενά. Πρέπει να γίνουν δύναμη λύτρωσης και αλλαγής θεσμών και νοοτροπιών. Πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στην διαχείριση του πλούτου του ελληνικού λαού», κατέληξε.

 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η λειτουργία του κράτους και όχι η οικονομία για την οποία ανέφερε ότι είναι το σύμπτωμα. «Πρέπει να κάνουμε πολλά για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, μέσα σε σφιχτά χρονικά περιθώρια», τόνισε, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση του είχε ως στόχο να σώσει την Ελλάδα από την οικονομική καταστροφή και από εδώ και πέρα θα υπάρξουν συντονισμένα βήματα προκειμένου «να αλλάξουμε την Ελλάδα», όπως είπε.

 

Ως βασικούς στόχους του για το επόμενο διάστημα, ο πρωθυπουργός έθεσε την εξωστρέφεια της οικονομίας, την έξοδο από την επιτήρηση και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας. Στάθηκε ιδιαίτερα στην μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» την οποία χαρακτήρισε «κορυφαία αλλαγή μοντέλου του κράτους» και πρόσθεσε ότι η αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη «θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας».

 

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Κομοτηνής, ενώ πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα επισκέφθηκε τους χώρους και τα περίπτερα της 19ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης «Θράκη» στην Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής.

61 εκατομμύρια για την επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας

Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε από την Κομοτηνή, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του νομού Ροδόπης την χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 61 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με το όποιο θα αναταχθούν σε μακροπρόθεσμη βάση δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και θα χρηματοδοτηθούν και νέες παραγωγικές δράσεις βάση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.

 

«Για όλα τα προβλήματα και κυρίως για αυτά που αποτελούν απειλή για τους εργαζόμενους και τον κοινωνικό ιστό εμείς θα είμαστε κοντά και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δώσουμε λύσεις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες. Και τώρα τη στιγμή της κρίσης και της δυσκολίας πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Το ζήτημα της αποβιομηχάνισης μίας περιοχής είναι μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί στην ανεργία. Εμείς, θέλουμε να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα ενάντια στο φάσμα της ανεργίας που μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο κοινωνικό προβλήματα τα επόμενα χρόνια. Είναι πρόκληση για την κυβέρνηση, για την τοπική αυτοδιοίκηση για τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να κάνουμε όλοι μαζί αυτό που πρέπει», κατέληξε.

 

«Θέλω να πω, πως ένα από τα σημαντικά προβλήματα που είχατε είναι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, που έχει αφήσει εδώ και χρόνια 600 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους χωρίς εισόδημα με ένα εντελώς αβέβαιο μέλλον. Θα ήθελα να σας ανακοινώσω, πως αποφασίστηκε η χορήγηση από το ελληνικό δημόσιο της εγγύησης για κοινοπρακτικό τραπεζικό δάνειο 61 εκατ. ευρώ προς την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, με το όποιο θα αναταχθούν σε μακροπρόθεσμη βάση δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και θα χρηματοδοτηθούν και νέες παραγωγικές δράσεις βάση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της.
Με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο θα μπορέσει η εταιρεία να γίνει βιώσιμη και να επιστρέψει στην παραγωγικότητα» τόνισε και πρόσθεσε.

 

«Για όλα τα προβλήματα και κυρίως για αυτά που αποτελούν απειλή για τους εργαζόμενους και τον κοινωνικό ιστό εμείς θα είμαστε κοντά και θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να δώσουμε λύσεις βιώσιμες και μακροπρόθεσμες. Και τώρα τη στιγμή της κρίσης και της δυσκολίας πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που δοκιμάζονται.

Προς ένα μοντέλο ανάπτυξης για τη Θράκη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Θέλω να σημειώσω πως ήδη τρέχουν προγράμματα επιδότησης εργασίας, προγράμματα νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας ενώ σύντομα ανακοινώνονται νέα προγράμματα» ενώ έκανε ειδική αναφορά στον πρωτογενή τομέα: «ειδικά για τους καπνοπαραγωγούς και μετά από την περικοπή της ποσόστωσης κατά 50% γνωρίζω πως είναι από τα μεγάλα θέματα για τους αγρότες της μειονότητας, και είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, ενώ γνωρίζω και για το πρόβλημα με τους αλιείς καθώς εκκρεμεί το ζήτημα της αποζημίωσης των αλιέων εξαιτίας της ανάπτυξης φυτοπλαγκτόν. Το πρόβλημα αυτό μας δείχνει πως καθώς τα περιβαλλοντικά προβλήματα μας οδηγούν σε αναζήτηση νέων μοντέλων».

Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν σήμερα ουσιαστική πηγή ανάπτυξης

Μιλώντας για τον το ρόλο των πανεπιστημίων και τη σύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη και έρευνα σημείωσε: «Τα προβλήματα της ανάπτυξης δεν λύνονται με δάνεια αλλά με μοντέλα που θα είναι ελκυστικά για τους ανθρώπους αλλά και για την οικονομική δραστηριότητα.

 

Για το λόγο αυτό έχει σημασία να συζητήσουμε για το ρόλο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, τα οποία θα πρέπει να είναι πηγή ανάπτυξης. Θα έλεγα όμως πως σήμερα, τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν αποτελούν ακόμα ουσιαστική πηγή ανάπτυξης, γιατί δεν υπάρχει η σύνδεση της δουλειάς που κάνει το πανεπιστήμιο με το αναπτυξιακό πρότυπο. Θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση με την έρευνα και την ανάπτυξη της περιοχής και γι’ αυτό τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα πρέπει να συνδεθούν με την περιφέρεια. Και θέλω από εσάς, από την ΟΚΕ της περιοχής να μας πείτε πως θα μπορούσατε να συμμετέχετε στη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων για την πρόσβαση νέων για τους ανθρώπους της περιοχής στο σύνολό τους στα Α.Ε.Ι. έτσι ώστε να είναι ανοιχτά. Θέλουμε τα πανεπιστήμιά μας και τα σχολεία μας συνδεδεμένα με την περιοχή» κατέληξε.

Πλούτος η Πολυπολιτισμικότητα

Για την μειονότητα στην Θράκη ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αποτελεί «πλούτο για την περιοχή» και ότι η πλούσια εμπειρία του από πολυπολιτισμικές κοινωνίες σε άλλα μέρη του κόσμου, διδάσκει ότι οι διαφορετικοί πολιτισμοί όταν συντίθενται αρμονικά μέσα σε ένα περιβάλλον ισονομίας και ισοπολιτείας, δημιουργούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τις κοινωνίες αυτές.

Να σημειωθεί πως τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί: Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Παύλος Γερουλάνος, Δημήτρης Ρέππας, Τίνα Μπιρμπίλη, Άννα Διαμαντοπούλου, οι υφυπουργοί Γιώργος Πεταλωτής, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μαγκριώτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Σπύρος Βούγιας, η ειδική γραμματέας διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Θάλεια Δραγώνα καθώς και αντιπρόεδρος της Εγνατίας Α.Ε. Γιάννης Τσακλίδης, ενώ παρόντες ήταν πολλοί βουλευτές από ολόκληρη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Την συνεδρίαση της ΟΚΕ Ροδόπης άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος της ΟΚΕ, Σίμος Πετρίδης.

Οργανωτικά προβλήματα και παρεξηγήσεις

Η πρώτη αυτή σύγκληση της ΟΚΕ Ροδόπης δημιούργησε οργανωτικά προβλήματα και παρεξηγήσεις καθώς στον κατάλογο των καλεσμένων δεν βρέθηκαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης, εξαιτίας του γεγονότος ότι ως εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ Ροδόπης είχε ορισθεί ο δήμαρχος Μαρώνειας κ. Χρήστος Παπανικολάου, ενώ δεν προσκλήθηκε επίσης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Κώστας Λιούρτας ο οποίος αντέδρασε έντονα γι΄ αυτή την εξέλιξη.

 

Να διευκρινιστεί ότι το όλο πρόβλημα παρουσιάστηκε επειδή ζητήθηκε ώστε παρόντες στην σύσκεψη αυτή να είναι τα μέλη της ΟΚΕ και όχι οι φορείς με τα προεδρεία τους. Έτσι, λοιπόν παρουσιάστηκε το πρόβλημα ένας φορέας όπως το επιμελητήριο για παράδειγμα να έχει άλλο πρόσωπο δηλωμένο στην ΟΚΕ και άλλος να είναι ο πρόεδρος του οργάνου ή του διοικητικού συμβουλίου. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης δεν μπόρεσε να παραστεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη ούτε ο πρόεδρος τους Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ Νίκος Αγγελίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.