Ζητηματα που απτονται της ευζωιας των ζωων στο επικεντρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδοπης

Συναντήσεις με εκπροσώπους του Δημοτικού Κυνοκομείου και του Σωματείου «Λάιμα»

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου και το Σάββατο 20 Ιανουαρίου η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ροδόπης συναντήθηκε με εργαζόμενους του Δημοτικού Κυνοκομείου Κομοτηνής την πρώτη ημέρα και με εκπροσώπους των Φιλοζωικών Σωματείων τη δεύτερη.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση κι η ενημέρωση αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται της ευζωίας των ζώων, όπως αυτά εκφέρονται μέσα από τη λειτουργία του κυνοκομείου κι από τη δράση των φιλοζωικών ομάδων.

Όπως μετέφερε ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Δημήτρης Δημητριάδης «την Παρασκευή καλεσμένοι μας ήταν ο κ. Θεόφιλος Πανώτας ως υπεύθυνος λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου της Κομοτηνής κι ο κ. Ισμαήλ Μολλά Αλή Μεμέτ που εργάζεται ως κτηνίατρος του χώρου».

Ο ίδιος επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναφέρθηκε η συνεχής – καθημερινή λειτουργία του κυνοκομείου της πόλης μας, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του νομού μας, καθώς δεν υπάρχουν δυστυχώς άλλα κυνοκομεία στη Ροδόπη! Έτσι φτάνουμε σε έναν υπερπληθυσμό 300 περίπου ζώων που διαμένουν στο χώρο αυτόν, αντί των 80 – 120 που μπορεί να καλύψει η παρούσα δομή. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι υπάλληλοι στο κυνοκομείο, παρά μόνο συμβασιούχοι μέσω εργολαβιών ιδιωτικών εταιρειών. Η συζήτηση εστίασε και στην ανεπάρκεια των απαραίτητων ελέγχων που οφείλει η πολιτεία να πράξει, παρόλο που υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων των ζώων. Τέλος εντοπίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης και καλλιέργειας μιας φιλοζωικής συνείδησης στους πολίτες – και δη από την σχολική ηλικία – αφού πολλοί κυνηγοί, κτηνοτρόφοι και φοιτητές αντιμετωπίζουν τα μη ανθρώπινα όντα σαν άψυχα εργαλεία ή ως μια εφήμερη συντροφιά και στη συνέχεια προχωρούν στην εγκληματική εγκατάλειψή τους, με αποτέλεσμα τον αυξημένο αριθμό αδέσποτων ζώων.

Συνάντηση και με το Σωματείο «Λάιμα»

Το Σάββατο η ΝΕ Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  συναντηθήκαμε με τον κ. Αντώνη Λιάπη, αντιπρόεδρο του φιλοζωικού φιλοπεριβαλλοντικού σωματείου «Λάιμα» που ιδρύθηκε το 2021.

Όπως ανέλυσε ο κ. Δημητριάδης «συζητήσαμε για τους σκοπούς και τους στόχους του σωματείου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το φιλοζωικό κίνημα καθώς και για τις προτάσεις και τις λύσεις των ανωτέρω. Αναφέρθηκε η ανάγκη για τη θεσμική αναβάθμιση της φιλοζωίας, μέσω της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει υποχρεωτικές στειρώσεις και ελέγχους των ζώων. Επικεντρώσαμε στην έλλειψη φιλοζωικής κουλτούρας που εντοπίζεται πρωτίστως στην ύπαιθρο, με τη μη συμμόρφωση στους σχετικούς νόμους της πολιτείας. Ατσιπάριστα ζώα, ή τσιπαρισμένα δίχως καταχώρηση των στοιχείων τους, αστείρωτα, ανεμβολίαστα και μη αποπαρασιτωμένα ζώα…».

Ο ίδιος εξήγησε πως «προτάθηκε η θέσπιση μιας μεικτής επιτροπής, τόσο εκπροσώπων των δήμων όσο και των φιλοζωικών οργανώσεων, ώστε να γίνεται αποτελεσματική δουλειά στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η άγνοια της νομοθεσίας κι η έλλειψη φιλοζωικής καλλιέργειας από τις μικρές ηλικίες, έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αναλώσιμα αντικείμενα, αποστερούμενα των δικαιωμάτων που τους αρμόζουν ως έμβια – συναισθανόμενα πλάσματα. Παρεμπόριο κυνηγετικών σκύλων, ιδρυματισμός υγειών ζώων, ανεπάρκεια αριθμού στειρώσεων, πολιτικά παιγνίδια ευτελούς εντυπωσιασμού, όπου το ζητούμενο εμφανίζεται να είναι σε ποιο υπουργείο θα υπαχθούν όλα αυτά, αγνοώντας ότι το αποτέλεσμα που προκύπτει πάντοτε είναι η ανεπαρκέστατη δράση της πολιτείας! Ενδεικτικό αυτών είναι ότι η Ειδική Γραμματεία διαχείρισης αδέσποτων ζώων, δεν δίνει καν το τηλέφωνο ή το μέιλ επικοινωνίας της στα φιλοζωικά σωματεία!

Ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε κανένα ζώο να μην παραμένει έγκλειστο σε κανένα κυνοκομείο. Ίδρυση δημοτικών κτηνιατρείων για βραχεία περίθαλψη, καθώς και μια μικρή οικονομική ενίσχυση από την πολιτεία και τους πολίτες, προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της αγοράς των ζωοτροφών και της περίθαλψης των άρρωστων ζώων. Αυτά αρκούν για να περάσουμε σε μια κοινωνία ευαισθητοποιημένη που να συμβαδίζει με τις ηθικές απαιτήσεις της εποχής μας».

Κλείνοντας ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το ζήτημα των Δικαιωμάτων και της Προστασίας των Ζώων είναι βαθύτατα πολιτικό και συναρτάται με την όλη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και τις σχέσεις εκμετάλλευσης που ο νεοφιλελευθερισμός προωθεί επιθετικά σε όλο τον κόσμο – και βέβαια στην Ελλάδα. Το κόμμα μας έχει ξεκάθαρες θέσεις και ένα σύγχρονο, τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την ευζωία όλων των ζώων –συντροφιάς, παραγωγικών, άγριας πανίδας– και θα το υποστηρίζει απαρέγκλιτα, κόντρα σε κάθε αντίληψη πολιτικού τακτικισμού, χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.