Φθινει η ποιοτητα των θαλασσιων ειδων

Ταξιδεύουν στα ανοιχτά και συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον αλιευτικό πλούτο. Επισημαίνουν αλλαγές, μελετούν στοιχεία και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλα όσα ανησυχητικά συμβαίνουν. Ο λόγος για το επιστημονικό πλήρωμα του ερευνητικού σκάφους του Ινστιτούτου Αλιευτικής της Νέας Περάμου Καβάλας, για την ομάδα των οκτώ επιστημόνων, που αυτή την εποχή μελετά τις αλλαγές στο Αιγαίο. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της προσπάθειας, ο κ. Αργύρης Καλλιανιώτης, μια ομάδα οκτώ ατόμων, τα οποία εργάζονται στο Θρακικό, φτάνουν μέχρι το ύψος της Χίου, του Θερμαϊκού και του Ευβοϊκού, επιστρέφοντας στην Πέραμο και αναζητώντας στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί. Πρόκειται για ερευνητική δράση ενταγμένη σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, η οποία ξεκίνησε το 1996. «Έχουμε ήδη συλλέξει στοιχεία δώδεκα ετών με την συγχρηματοδότηση της Κοινότητας. Δημιουργήσαμε 65 σταθμούς αλιείας, όπου συγκεντρώνουμε στοιχεία για 60 διαφορετικά είδη ψαριών. Καταγράφουμε τα στοιχεία αφθονίας των 60 αυτών ειδών» εξηγεί ο κ. Καλλιανιώτης.

Σπανίζει ο μπακαλιάρος…

Παρά το γεγονός ότι δώδεκα χρόνια δεν είναι αρκετά για να οδηγηθούν σε ασφαλή – ακριβή συμπεράσματα, ήδη οι επιστήμονες του ερευνητικού σκάφους κρούουν τον κώδωνα σημειώνοντας ότι υπάρχει φανερή διαφοροποίηση, σε σχέση με το χτες. «Έχουμε τα έμμεσα στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική», δηλώνει ο κ. Καλλιανιώτης και σημειώνει, «Δεν βγάζουμε μεγάλα ψάρια, βγάζουμε όλο ένα και πιο μικρά. Σπάνια πια αλιεύουν οι αλιείς μπακαλιάρο». Η αλιεία, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, περιορίζεται στα νεαρότερα άτομα, ηλικίας ενός και δύο ετών.

Κλιματικές αλλαγές και γλυκό νερό από την Μαύρη Θάλασσα…

Σίγουρα, οι κλιματικές αλλαγές επηρεάζουν τα αποθέματα. Παρά το γεγονός ότι στην εποχή μας δεν κυκλοφορεί καθόλου γλυκό νερό, στην περιοχή του θρακικού πελάγους έρχεται υφάλμυρο νερό, λιγότερης αλατότητας, από την Μαύρη Θάλασσα. «Μεγάλη ποσότητα γλυκού νερού καταλήγει στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να αφθονούν η σαρδέλα, ο γαύρος, ο κολιός, το σκουμπρί, τα ψάρια δηλαδή, που ζουν σε βορειότερα κλίματα. Μόλις διαταραχθεί η ισορροπία, θα πρέπει να ξεχάσουμε αυτά τα είδη. Μαζί με την λακέρδα, την παλαμίδα, το γοφάρι, που είναι ψάρια της περιοχής και εξαρτώνται από αυτά τα γλυκά νερά, που έρχονται από την Μαύρη Θάλασσα».

Οι επιστήμονες του Αλιευτικού Ινστιτούτου κάνουν λόγο για πολύ μεγάλες διακυμάνσεις των πληθυσμών. Για παράδειγμα, πριν από είκοσι χρόνια αλιεύονταν ψάρια τριών και τεσσάρων ετών. Τώρα, τα περισσότερα ψάρια είναι ενός και δυο ετών, δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν και αλιεύονται. «Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην περιοχή και είναι πολύ επικίνδυνο» δηλώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος.

Ανησυχητική η υπερδραστηριότητα των Τούρκων αλιέων…

Ανησυχητική είναι και η παρουσία των Τούρκων αλιέων. Πριν δύο δεκαετίες είχαν δημιουργήσει ένα τεράστιο στόλο, χωρίς καμία ευρωπαϊκή προδιαγραφή, στόλος ο οποίος χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα «άνοιγμα ματιού», που είναι απαγορευμένο στους Έλληνες αλιείς και δραστηριοποιείται σε εποχές απαγορευμένες. «Στην δεκαετία του 80-90 είχαν κάνει ένα στόλο που δούλευε πολύ με τον γαύρο της Μαύρης Θάλασσας. Όταν αυτό το απόθεμα εξαντλήθηκε, πολλά από αυτά τα σκάφη «ξεχύθηκαν» στα Δαρδανέλια. Γρήγορα τέλειωσαν και τα ψάρια του Μαρμαρά και από το 97 και μετά βγήκαν στο Αιγαίο», δηλώνει ο κ. Καλλιανιώτης και σημειώνει ότι, «Όλο και δυτικότερα, όλο και σε μέρη που δεν τα είχαν επισκεφτεί πριν, δραστηριοποιούνται οι Τούρκοι αλιείς». Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, ένα μέρος της παραγωγής, που έπαιρναν παλιά οι Έλληνες ψαράδες, τώρα, μάλλον, αλιεύουν οι Τούρκοι και το σημαντικότερο, ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα ψάρια εισάγεται στην Ελλάδα(!) και, μάλιστα, σε απαγορευμένο μέγεθος. «Δεν έχουμε απόλυτη μείωση στην βιομάζα, στην αφθονία, έχουμε ποιοτική μείωση και αυξήθηκαν πολύ οι ημέρες των σκαφών στην θάλασσα», δηλώνει ο κ. Καλλιανιώτης και σημειώνει, «Ξοδεύουν περισσότερα, παιδεύονται περισσότερο και τα ψάρια δεν είναι πια ποιοτικά».

Μεγάλη η ανησυχία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων και για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που όπως λένε καταλήγει σε ένα πλουσιότατο θαλάσσιο οικοσύστημα, όπως είναι το ΔΕΛΤΑ του Έβρου και η ευρύτερη περιοχή. «Ο Έβρος ευτυχώς για μας είναι ανοιχτός, παρά το γεγονός ότι δεν κουβαλά νερά καλής ποιότητας. Πάλι οι γείτονες ρίχνουν διάφορα μέσα, οι Βούλγαροι ενδεχομένως, σίγουρα, όμως, οι Τούρκοι». Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες, το νερό εξακολουθεί να είναι πολύτιμο. «Ενώ έχουμε πλούσιο οικοσύστημα, θα γίνει ο αγωγός. Δυστυχώς είναι ένα έργο υπεράνω των δυνάμεών μας για να το επηρεάσουμε», σημειώνει ο κ. Καλλιανιώτης προσθέτοντας ότι υπάρχει το προηγούμενο με την Μαύρη Θάλασσα, όπου κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών, τα πετρελαιοφόρα έφερναν έρμα στα αμπάριά τους και το άφηναν στην Μαύρη Θάλασσα. Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια περιοχή που έχει ήδη προβλήματα, κάτω από τα ογδόντα μέτρα, δεν έχει καθόλου οξυγόνο. «Ό,τι ψαρεύουν – ψαρεύουν από τα ογδόντα και μέχρι την στεριά, όλο το υπόλοιπο κομμάτι είναι τελείως νεκρό». Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αν δεν αξιοποιήσει η ελληνική πλευρά αυτή την εμπειρία και δεν λάβει κάποια μέτρα, «τότε», όπως δηλώνουν, «το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο από τώρα και δεν είναι καλό» και καταλήγουν με νόημα, «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα, ό,τι κάνεις, αργά ή γρήγορα, θα το πληρώσεις» καταλήγουν θυμίζοντας μια προφητική φράση του Σαμιουέλ.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.