Ετησιο Συνεδριο στην Κερκυρα

Το ετήσιο συνέδριό της πραγματοποίησε στην Κέρκυρα στις 16 Μάη η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Ως γνωστόν η Ομοσπονδία πραγματοποιεί κάθε χρόνο δύο συνέδρια, το βασικό όμως ετήσιο γίνεται τον Μάη κάθε χρόνο με επιλογή χώρου τον τόπο καταγωγής του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης. Η θεματολογία του συνεδρίου περιστράφηκε γύρω από το διεκδικητικό πλαίσιο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να προβούν σε διεκδικήσεις εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Να σημειωθεί ότι παρών στο συνέδριο ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας, ο οποίος και μίλησε στους συμμετέχοντες.

Ο κλάδος απαξιώνεται

από το ίδιο το Υπουργείο

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου με πρώτο, όπως τονίζει ο Αντώνης Παπαδόπουλος, πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής, που παρακολούθησε τις εργασίες του συνεδρίου, την «απαξίωση του κλάδου μας από το ίδιο το Υπουργείο. Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας παραδέχθηκε ότι μπορεί να παρασύρθηκε και να ήταν λίγο οξύς στις θέσεις του απέναντί μας. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Για αυτό και ξεκινάμε από μια νέα βάση για συνεργασία και για επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν εδώ και χρόνια το σωφρονιστικό σύστημα».

Πέρα από τις οικονομικές διεκδικήσεις που κατά τον κ. Παπαδόπουλο αποτελούν μόνο το 5% περίπου των αιτημάτων των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διεκδικούν «καλύτερες συνθήκες διαβίωσης που αποτελούν το άλφα και το ωμέγα. Διεκδικούμε πρόσληψη νέων υπαλλήλων και την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων. Ζητάμε να καλυφθούν οι θέσεις επιστημονικού προσωπικού, ειδικού προσωπικού για να μπορέσει πραγματικά να γίνει σωφρονισμός και όχι αυτό που γίνεται τώρα».

Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι δεν είναι εύκολη η αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος παρότι εδώ και πολύ καιρό γίνεται λόγος για αυτή. «Πρόκειται για σύστημα παγιωμένο εδώ και δεκαετίες και η όποια αλλαγή χρειάζεται να γίνει περνά από σαράντα κύματα, γιατί οι αντιστάσεις της παγίωσης αυτής του σωφρονιστικού συστήματος είναι μεγάλες».

Καθημερινά δυσκολότερη

η κατάσταση στις φυλακές

Όσον αφορά στις εξαγγελίες του Δεκέμβρη με αφορμή απεργία των κρατουμένων έγινε κάποια προσπάθεια για να αλλάξουν κάποια πράγματα «δυστυχώς όμως όχι απλά δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια αλλά μάλλον απετέλεσε κοροϊδία προς όλους μας. Όταν ο ίδιος υπουργός υποστήριζε και δήλωνε την άμεση αποφυλάκιση μέχρι το Πάσχα 5.000 ατόμων και στην πραγματικότητα αποφυλακίστηκαν μόνο 500 αυτό ήταν εμπαιγμός και για μας και για τους κρατούμενος. Να σας πω ότι εμείς οι υπάλληλοι στα σωφρονιστικά ιδρύματα είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι ζητάμε εξανθρωπισμό των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων. Όταν περνά καλά ο κρατούμενος περνά και ο υπάλληλος. Είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο. Γίνεται μια προσπάθεια μέσω ενός νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα ευοδωθεί και θα γίνει πραγματικότητα για να ξεμπλοκάρει το σύστημα. Καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη η κατάσταση στις φυλακές. Ο αριθμός αυξάνεται και σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο υπουργός στην Κέρκυρα ο αριθμός αυτών φθάνει τις 14.000 κρατούμενος ενώ το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει καλά με 7000 περίπου».

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι ο υπουργός μιλώντας προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους φάνηκε ειλικρινής ως προς την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα με το οποίο φαίνεται η ειλικρίνειά του. Παραδέχθηκε όσον αφορά στα οικονομικά μας αιτήματα ότι αν μια κυβέρνηση υπόσχεται και δεν τηρεί το λόγο της δεν είναι ικανή για να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Είπε πως ντρέπεται να μας κοιτάξει στα μάτια γιατί οι προηγούμενοι υπουργοί υποσχέθηκαν κάποια πράγματα τα οποία όμως δεν υλοποιήθηκαν. Αυτό όταν το παραδέχεται ένας υπουργός μπροστά σε ένα κοινό αρκετά μεγάλο αν μη τι άλλο δείχνει ότι είναι ειλικρινής απέναντί μας. Πιστεύω και ελπίζω ότι αυτό που εισπράξαμε ως προς την ειλικρίνειά του να βγει αληθινό. Όσον αφορά στο θέμα των κρατουμένων πρέπει να γίνουν τεράστια βήματα για να μπορέσει να επέλθει η λεγόμενη αποσυμφόρηση των φυλακών. Δεν ξέρω κατά πόσο η κυβέρνηση και η κοινωνία είναι πρόθυμη να δώσει μια δεύτερη ή μια τρίτη ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σύνθετο το ζήτημα και απαιτείται να εμπλακούν φορείς όπως το Κεντρικό Συμβούλιο των Φυλακών το οποίο απαρτίζεται από επιστήμονες στο οποίο όμως πρέπει να συμμετέχουν και οι υπάλληλοι γιατί είναι άμεσοι γνώστες που υπάρχουν στις φυλακές. Το παράπονό μας είναι ότι ποτέ δεν μας ρωτάνε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.