Κωνσταντινος Ιατριδης: «Η Ελλαδα μπαινει στο κλειστο “κλαμπ” των αεροσκαφων πεμπτης γενιας»

Ο Ροδοπίτης Αντιπτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής εξηγεί την σημασία της έγκρισης της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35

«Η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό “κλαμπ” των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς» τόνισε το πρωί της Τρίτης, 30 Ιανουαρίου, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» με την αφορμή της έγκρισης της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα των F-35 και την επακόλουθη αγορά από την χώρα μας 20+20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, ο Ροδοπίτης αντιπτέραρχος ε.α. κ.Κωνσταντίνος Ιατρίδης.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ο κ.Ιατρίδης σχολίασε την σημαντική αυτή εξέλιξη που επισφραγίστηκε και με την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην οποία και τονίζει ότι έτσι «αναδεικνύεται και επισφραγίζεται το στρατηγικό βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Υπενθυμίζουμε πως πριν από λίγα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία σημαντική ημέρα και τόνισε πως η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα μιας μεθοδικής, αθόρυβης και μακράς προσπάθειας, που επισφραγίζει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον.

«Η χώρα μας εξοπλίζεται, αναβαθμίζεται, ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα απέναντι στην απειλή που λέγεται Τουρκία» ανέφερε ο κ.Ιατρίδης υπογραμμίζοντας πως όντως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό των ΗΠΑ. Το δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω του λάθους του κ.Ερντογάν να πάρει τους S-400, αποτελεί όπως τόνισε ο ίδιος «όχι μόνο ένα ποιοτικό, αλλά και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, διότι το αεροσκάφος αυτό προσφέρει στρατηγική υπεροχή λόγων των συστημάτων και των όπλων  που φέρει».

Από τις ισχυρότερες της περιοχής η ελληνική πολεμική αεροπορία με την προσθήκη των F35

Με την αγορά των F35 η ελληνική πολεμική αεροπορία, μαζί με αυτές της Ιταλίας και του Ισραήλ, γίνεται σύμφωνα με τον κ.Ιατρίδη μία από τις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες στην περιοχή, δεδομένο που επίσης σε συνδυασμό με τα Rafale, τα F-16, τις Belharra και τις Constellation, θα προσφέρει στην Ελλάδα τόσο το στρατηγικό πλεονέκτημα όσο την στρατηγική υπεροχή.

Κληθείς να εξηγήσει την αξία των αεροσκαφών αυτών ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως «η  Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό “κλαμπ” των αεροσκαφών  πέμπτης γενιάς» που διαθέτουν σήμερα λίγες χώρες, εξηγώντας πως διαθέτουν πολλές δυνατότητες τις οποίες και απαρίθμησε. Η πρώτη και η καλύτερη είναι ότι πρόκειται για αεροσκάφος πολύ χαμηλής παρατηρησιμότητας, που μπορεί να προσεγγίζει επίγειους, αλλά και εναέριους στόχους δίχως να γίνεται αντιληπτό αλλά και να τους καταρρίπτει από μεγάλη απόσταση χωρίς να εντοπίζεται, ενώ διαθέτει σύστημα που το προστατεύει από απειλές, προειδοποιώντας και παρεμβάλλοντας όλα τα ραντάρ, επίγεια και αεροσκαφών, αποσυντονίζοντάς τα.

Επίσης το F35 είναι το μοναδικό με «οπτική» 360 μοιρών μέσω των αισθητήρων του, γεγονός που επιτρέπει στον χειριστή του να έχει πλήρη εικόνα και να μεταφέρει όλες τις πληροφορίες όπου απαιτείται, λειτουργώντας όπως τόνισε ο ίδιος ως ένα «κινητό στρατηγείο, ένα κινητό κέντρο επιχειρήσεων».

Και ποιοτική η υπεροχή της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο η προμήθεια των F35 παράλληλα όμως με την έγκριση προμήθειας της Τουρκίας με F16 αναμένεται να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου ο κ.Ιατρίδης εμφανίστηκε αρνητικός. Κι αυτό γιατί όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή «η κατάσταση στην πολεμική αεροπορία της Τουρκίας δεν είναι και πολύ καλή, καθώς η χώρα λόγω των κυρώσεων, έχει πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα, με μόλις 130 περίπου από τα 250-260 αεροσκάφοι την να πετούν». Όπως έσπευσε να διευκρινίσει «η Τουρκία θα πάρει τα F16 αλλά θα τα πάρει ανάλογα με την συμπεριφορά της απέναντι στην χώρα μας, γεγονός που ναι μεν θα ενισχύσει την ισχύ της αλλά δεν θα διαθέτει και πάλι αεροσκάφος πέμπτης γενιάς όπως εμείς». «Αυτό που κάνει τη διαφορά στις γενιές είναι τα οπλικά και τα ηλεκτρονικά συστήματα. Εμείς αυτή τη στιγμή αναβαθμίζουμε 84 F-16 σε viper, ενώ θα αναβαθμιστούνε και τα υπόλοιπα 38 Block-50 επίσης σε viper. Άρα λοιπόν ως το 2028 εμείς θα έχουμε 122 viper, θα έχουμε 24 Rafale και θα παραλαμβάνουμε  και τα πρώτα F-35. Οπότε καταλαβαίνετε η ισορροπία δεν αλλάζει στο Αιγαίο και δεν μετράει τόσο η ποσότητα, όσο μετράει η ποιότητα. Επομένως και ποιοτικά θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα μπροστά από την Τουρκία» πρόσθεσε.

Ως προς τον όρο των «εγγυήσεων» που ζητήθηκαν από πλευράς της Τουρκίας ότι τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας, ο ίδιος έσπευσε να τονίσει πως είναι μεν σημαντικός, ωστόσο απουσία εμπιστοσύνης στην γείτονα χώρα «εξοπλιζόμαστε όπως πρέπει να κάνουμε ώστε να ενισχύσουμε την αμυντική μας ικανότητα».

Για τις συζητήσεις επί της συμπαραγωγής «Constellation» στα ελληνικά ναυπηγεία

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Νίκου Δένδια ως προς το ενδεχόμενο κοινού σχεδιασμού και συμπαραγωγής στα ελληνικά ναυπηγεία αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», στο πλαίσιο ενίσχυσης του Στόλου που μελετάται, ο κ.Ιατρίδης έσπευσε να υπενθυμίσει παλαιότερη δήλωση του κ.Δένδια σύμφωνα με την οποία «δεν μπορούμε μόνο να αγοράζουμε, να είμαστε καταναλωτές και να παίρνουμε από ράφι ένα έτοιμο και να το βάζουμε στα δικά μας δεδομένα. Κάποια  στιγμή θα πρέπει να κατασκευάζουμε και εμείς, όπως το έχει κάνει η Τουρκία». Για να επισημάνει πως στην ατζέντα του 2030 υπάρχει η φιλοσοφία έμφασης στην αμυντική βιομηχανία, δεδομένου ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και το εξειδικευμένο προσωπικό, τονίζοντας επίσης και τα πολλαπλά οφέλη της κατασκευής των Constellation στην χώρα μας, με μικρότερο κόστος, αλλά κυρίως βασισμένες στα «δικά μας δεδομένα και τις δικές μας απαιτήσεις ως περιοχή».

«Για να είσαι ισχυρός και στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να έχεις και μια ισχυρή αμυντική, ανεξάρτητη βιομηχανία»

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η άμυνα, όταν έχεις έναν εχθρό απέναντί σου, είναι ένα ακριβό αγαθό και για να το έχεις θα πρέπει να το πληρώσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κάποια στιγμή θα πρέπει να το εμπεδώσουμε. Και γι’ αυτό είπαμε δίνουμε έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, ούτως ώστε κι εμείς να κατασκευάζουμε, αλλά  και να μπορούμε να παίρνουμε πιο ακριβά οπλικά συστήματα. Από τη στιγμή που εξοπλίζεσαι και ενισχύεις την αποτρεπτική σου ισχύ, είναι ένα μέσον  αποτροπής» ανέφερε ο ίδιος για να καταλήξει πως «όταν είσαι ισχυρός στο πεδίο, είσαι ισχυρός και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Άρα εκεί μπορείς να επιβάλεις τους όρους σου από θέση ισχύος και να διεκδικείς πολύ περισσότερα για τη χώρα σου.  Και για να είσαι ισχυρός και στο πεδίο  και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  θα πρέπει να έχεις και μια ισχυρή αμυντική, ανεξάρτητη βιομηχανία. Εκεί προσβλέπουμε με την αμυντική  ατζέντα 2030 του  Υπουργού Εθνικής Άμυνας, του κ. Δένδια».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.