Επενδυση στην αναδιαρθρωση των καλλιεργειων

Την εφαρμογή δύο σημαντικών προγραμμάτων στον τομέα της ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας και της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ανακοίνωσε με δηλώσεις του στον ΠτΘ, ο διευθυντής της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Ροδόπης κ. Απόστολος Ερελιάδης.

Το πρώτο πρόγραμμα αποβλέπει στην εισαγωγή τριών νέων κλάδων για τον αγροτικό πληθυσμό της Ροδόπης. Πρώτος είναι ο κλάδος των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχει πολύ βαριά και μεγάλη παράδοση στο νομό, δεύτερος ο κλάδος των ενεργειακών φυτών και τρίτος ο κλάδος των κτηνοτροφικών φυτών. Η επιλογή των αρωματικών φυτών έγινε επειδή έχουν αυτοτέλεια στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, δεν υπόκεινται σε ποσοστώσεις, δίνουν εισόδημα μεγαλύτερο ανά στρέμμα και ανά απασχολούμενο, και συμβάλουν στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας και του αγροτουρισμού. Προϋπόθεση επιτυχίας είναι η παραγωγή προϊόντων ποιότητας, η καθιέρωση συμβολαιακής γεωργίας και η συμμετοχή της βιομηχανίας προκειμένου να γίνει συσκευασία και τυποποίηση των προϊόντων.


Τα φυτά που έχουν επιλεγεί είναι η βαλεριάνα, η γλυκίριζα, η δαχτυλίτιδα, το δενδρολίβανο, η εχινάτσια, το θυμάρι, ο κορύανδρος, το μελισσόχορτο, το υπέρυκο, το φασκόμηλο και το χαμομήλι.

Η επιλογή των ενεργειακών φυτών έγινε επειδή υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον της Ε.Ε. για την βαθμιαία αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων με βιοκαύσιμα, όπως είναι η αθινόλη, που προέρχονται από βιομάζα. Μάλιστα μέχρι το 2010 η Ε.Ε. επιθυμεί το 10% των συμβατικών καυσίμων να αντικατασταθεί από βιοκαύσιμα. Υπάρχει και σχετική οδηγία της Ε.Ε. η οποία επιτρέπει από το 2005 να γίνεται πρόσμιξη των συμβατικών καυσίμων με μικρό ποσοστό βιοκαυσίμων. Επίσης ο κλάδος των ενεργειακών φυτών αποτελεί σημαντική επένδυση για την αγροτική οικονομία και το αγροτικό εισόδημα, ενώ υπάρχει οδηγία σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, υποστήριξης των ενεργειακών φυτών για την καλλιέργειά τους. Προϋπόθεση επιτυχίας αυτού του κλάδου είναι η συμμετοχή της βιομηχανίας η οποία έχει ήδη εκδηλωθεί από δύο τοπικές βιομηχανίες που η Σέλμαν και τη χαρτοβιομηχανία Κομοτηνής. Τα φυτά που έχουν επιλεγεί για να καλλιεργηθούν είναι έξι, η ελαιοκράμβη, το κενάπ, το λινάρι, ο μίσχανθος, η ρετσινολαδιά και το σόρβο.

Όσο για την επιλογή των κτηνοτροφικών φυτών, αυτή έγινε επειδή οι ζωοτροφές συμμετέχουν στο συνολικό κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων κατά 65%. Επομένως για να είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική η κτηνοτροφία θα πρέπει η χώρα να έχει αυτοτέλεια στην παραγωγή των ζωοτροφών. Σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν παράγονται πρωτεϊνούχοι καρποί αλλά εισάγονται από το εξωτερικό προϊόντα όπως είναι η σόγια η οποία είναι ακριβή, συν τοις άλλοις όμως, ενδέχεται να είναι και γενετικά τροποποιημένη.

Προϋπόθεση επιτυχίας του κλάδου των κτηνοτροφικών φυτών είναι η συμμετοχή των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι θα πρέπει να καλλιεργήσουν ζωοτροφές για τις ανάγκες τους. Τα φυτά που θα εισαχθούν είναι ο βίκος, το κουκί, το μπιζέλι, το ρεβίθι και το πέρκο.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ερελιάδης, «υπάρχει δικαιολογημένη δυσκαμψία του αγροτικού κόσμου στην προσαρμογή και αφομοίωση καινοτομικών πληροφοριών. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται πρακτική επιβεβαίωση των αγροτεχνικών και οικονομικών χαρακτηριστικών των νέων καλλιεργειών. Η πρακτική αυτή επιβεβαίωση θα γίνει με ένα δίκτυο πιλοτικών αγρών στο νομό Ροδόπης με συνθήκες ελεύθερης καλλιέργειας παραγωγού. Πιο συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές του νομού Ροδόπης 33 πιλοτικοί αγροί αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, 18 αντίστοιχοι αγροί ενεργειακών φυτών και 20 αγροί κτηνοτροφικών φυτών. Η επιδότηση που θα πάρουν αυτοί που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποικίλει από φυτό σε φυτό, με την μεγαλύτερη να φθάνει στα 390 ευρώ ανά στρέμμα».

Να σημειωθεί τέλος ότι εντός του Μαρτίου αναμένεται να εκδηλωθεί η πρόθεση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την υπηρεσία διαχείρισης της Περιφέρειας και η επιλογή των παραγωγών θα γίνει από επιτροπή θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος αυτού είναι 1,6 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και 350.000 ευρώ για το νομό Ροδόπης.

Το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Ερελιάδης, στοχεύει στη μείωση κατανάλωσης νερού και λιπασμάτων καθώς και στην αύξηση της γονιμότητας των χωραφιών.

Αναλυτικά στοιχεία γι΄ αυτό το σημαντικό πρόγραμμα περιέχονται σε ανακοίνωση της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης που δημοσιεύεται σε άλλη στήλη του ΠτΘ.

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.