Θ. Ξανθοπουλος: Αναλγητη αρνηση του υπ. Υγειας Αδ. Γεωργιαδη να δημιουργηθει ΜΕΘ παιδων στην περιφερεια ΑΜΘ

Επικαλείται το οικονομικό κόστος και τα λίγα περιστατικά

«Σε επίπεδο εξυπηρέτησης των αναγκών της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας, η λειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων καλύπτει τις ανάγκες. […] Πέραν του μεγάλου κόστους λειτουργίας μιας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι εάν ο αριθμός των περιστατικών που θα εξυπηρετείται είναι μικρός, οι δεξιότητες που απαιτούνται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τον χρόνο θα αμβλυνθούν σημαντικά. Ως εκ τούτου, η λειτουργία ΜΕΘ Παίδων δεν είναι δυνατή σε περιοχές που τα πληθυσμιακά κριτήρια δεν πληρούνται για την ανάπτυξή της». Αυτό επισημαίνει εν ολίγοις ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση που είχε κατατεθεί με πρωτοβουλία του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου και του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, βουλευτή Αχαΐας κ. Ανδρέα Παναγιωτόπουλου, για τη δημιουργία ΜΕΘ παίδων στην ΑΜΘ.

Σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε ο κ. Ξανθόπουλος άσκησε σφοδρή κριτική χαρακτηρίζοντας «προκλητικά ανάλγητη» την απάντηση του υπουργού που «βάζει οριστικά ταφόπλακα στο δίκαιο αίτημα όλων των κατοίκων της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης να δημιουργηθεί ΜΕΘ παίδων στην ακριτική περιοχή μας».

Όπως εξηγεί ο βουλευτής «αδιαφορώντας προκλητικά για το πρόσφατη τραγική απώλεια ενός 5χρονου παιδιού από την Θάσο, επειδή δεν πρόλαβε να μεταφερθεί στη μοναδική ΜΕΘ παίδων που λειτουργεί σε όλη τη Β. Ελλάδα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ο κ. Γεωργιάδης αρνείται την δημιουργία ΜΕΘ παίδων στην ΑΜΘ, επικαλούμενος το μεγάλο οικονομικό κόστος και τα πιθανώς λίγα περιστατικά που θα αμβλύνουν τις δεξιότητες του προσωπικού!».

«Και όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή, που όπως ο ίδιος παραδέχεται, σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα δεν λειτουργεί αμιγώς παιδιατρικό Νοσοκομείο και στο νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές, έχουν προβλεφθεί ΜΕΘ 33 θέσεων, οι οποίες ωστόσο δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα της άμεσης κάλυψης, μεταφοράς και προσφοράς βοήθειας στα παιδιά από πολλές περιοχές της ακριτικής μας περιφέρειας. Προφανώς για τον υπουργό Υγείας της χώρας μας, η ανθρώπινη ζωή και ιδίως των παιδιών μας, υπολογίζεται σε χρήμα και εντάσσεται στην λογική κόστους οφέλους που διαπερνά την κυβερνητική πολιτική και στον τομέα της υγείας» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Θεωρεί άραγε ο κ. Γεωργιάδης, τους κατοίκους της ΑΜΘ, πολίτες δεύτερης κατηγορίας και τα παιδιά τους παιδιά ενός κατώτερου θεού;» διερωτάται ο κ. Ξανθόπουλος και συνεχίζει «πόσο αλήθεια αποτιμάται η ζωή των παιδιών μας στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης; Και τι απαντά στους γονείς που σύσσωμοι διεκδικούν τη δημιουργία ΜΕΘ παίδων, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: Σε μια χώρα με ανησυχητική υπογεννητικότητα, σε μία χώρα που οι δείκτες υγείας επιδεινώνονται ραγδαία και σε μια Περιφέρεια που βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητη γεωγραφική θέση, η δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης των βρεφών και των παιδιών μας σε κατάλληλες μονάδες ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι εθνικό καθήκον και η έλλειψή της εθνικός κίνδυνος. Ο 3ος από τους 17 παγκόσμιους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη προβλέπει τα επόμενα χρόνια επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης, πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εξάλειψη της παιδικής θνησιμότητας για όλον τον Πλανήτη. Η Περιφέρεια ΑΜΘ εξαιρείται;».

«Το πάνδημο αίτημα των κατοίκων να δημιουργηθεί ΜΕΘ παίδων στην ΑΜΘ είναι δίκαιο και επιβεβλημένο. Είναι αυτονόητο ότι θα σταθούμε δίπλα στον αγώνα τους και θα συμβάλλουμε στην ταχύτερη ικανοποίησή του» δεσμεύεται κλείνοντας ο κ. Ξανθόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.