Ενοποιειται η φωνη εκπροσωπησης των Ποντιων

Περισσότεροι από 340 εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων πήραν μέρος στο οργανωτικό συνέδριο και αποφάσισαν τη δημιουργία της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Για το ρόλο που θα διαδραματίσει η Ομοσπονδία στον ποντιακό χώρο, για τα προβλήματα, αλλά και για τα οράματά τους μιλάει σήμερα στον ΠτΘ ο Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, κ. Γεώργιος Παρχαρίδης.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην ίδρυση της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας;

Γ.Π.: Ο σπουδαιότερος λόγος ίδρυσης της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος είναι η ενότητα του οργανωμένου ποντιακού χώρου για να υπάρξει έτσι από δω και πέρα η ενιαία έκφραση του ποντιακού Ελληνισμού, έναντι των διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων που τον αφορούν. Για να μιλάει, δηλαδή, ο Ποντιακός Ελληνισμός με την Πολιτεία σε μια γλώσσα. Είναι γνωστό ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν 4 ομοσπονδίες, δηλαδή 4 δευτεροβάθμια όργανα με αποτέλεσμα να υπάρχει μια πολυδιάσπαση του οργανωμένου Ποντιακού χώρου με άσχημες συνέπειες, διότι έτσι δεν μπορούσε να υπάρξει ενιαία φωνή εκπροσώπησης.

ΠτΘ: Ποιες δυσκολίες προέκυψαν στην πορεία και πώς αυτές ξεπεράστηκαν;

Γ.Π.: Δυσκολίες για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, της δημιουργίας δηλαδή ενός και μόνο πανελλήνιου δευτεροβάθμιου οργάνου, ήταν βέβαια φυσικό να υπάρξουν, διότι η δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου οργάνου, όταν προϋπάρχουν 4 δευτεροβάθμια όργανα, είναι εγχείρημα δύσκολο, γιατί προϋποθέτει τη διάλυση αυτών των ομοσπονδιών.

Βασικό όπλο στην διάθεσή μας ήταν η πραγματοποίηση στις 28 και 29 Ιουνίου στην αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., ενός ενωτικού και δημιουργικού συνεδρίου των πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων, που σημειωτέον είναι το πρώτο οργανωτικό συνέδριο από τότε που ήρθαν στην Ελλάδα οι γονείς μας, εγκαταλείποντας τον θρυλικό Πόντο.

Στο συνέδριο αυτό πήραν μέρος 340 σωματεία από όλη την Ελλάδα και η ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου ήταν η ίδρυση ενός και μόνο δευτεροβάθμιου οργάνου που θα έχει την ονομασία Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

ΠτΘ: Ποιοι οι στόχοι της Ομοσπονδίας:

Γ.Π.: Οι στόχοι της ομοσπονδίας είναι η ενιαία έκφραση του Ποντιακού Ελληνισμού και η συμβολή της στα αξιόλογα θέματα όπως:

α) Η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού (δεν αρκούν βέβαια οι λίγες σελίδες στα βιβλία ιστορίας των γυμνασίων).

β) Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που για μας θεωρείται εθνικό έργο και σαν τέτοιο είναι υποχρέωση της πολιτείας, αλλά και δική μας, να δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης που θα δίνει η εκάστοτε κυβέρνηση του Ελληνικού Κράτους για την επίτευξη αυτού του στόχου.

γ) Η προσπάθεια επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που αφορούν τους συμπατριώτες μας που ήλθαν στη μητέρα Ελλάδα από τις χώρες της τέως Σοβιετικής Ένωσης.

δ) Η αλλαγή του τρόπου διοίκησης του Πανελλήνιου Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά, που μέχρι τώρα διοικείται επί 40 συνεχή χρόνια από την ίδια οικογένεια.

ΠτΘ: Τι εξυπηρετεί η ίδρυση μιας τέτοιας Ομοσπονδίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης;

Γ.Π.: Η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και εθίμων και της πολιτιστικής ταυτότητας του Ποντιακού Ελληνισμού θα αποτελέσει ένα σπουδαίο ανάχωμα στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης που μας έρχεται. Η Πανποντιακή ομοσπονδία θα στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις των πολυάριθμων σωματείων του οργανωμένου Ποντιακού χώρου που αφορούν το θέμα αυτό.

ΠτΘ: Η ίδρυση της Ομοσπονδίας μπορεί να σημαίνει και την ενεργό συμμετοχή και δράση κάθε Ποντιακού Σωματείου (ανεξάρτητα αν κάποια σωματεία δρούσαν μεμονωμένα);

Γ.Π.: Όλα τα σωματεία μπορούν να δραστηριοποιηθούν μέσα στους κόλπους του σωματείου. Η Ομοσπονδία θα είναι αρωγός στο σπουδαίο έργο που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια Ποντιακά σωματεία και όχι αφεντικό. Από τις διατάξεις του καταστατικού εξασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία της Ομοσπονδίας καθότι προβλέπεται η θητεία ενός προέδρου να μην υπερβαίνει τα 6 χρόνια (αποφεύγεται έτσι η δημιουργία κατεστημένων προέδρων), καθώς και η αποκεντρωμένη λειτουργία αυτών, καθότι θα εκλέγονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι στις πέντε περιφέρειες που χωρίστηκε η Ελλάδα και οι περιφέρειες αυτές είναι οι κάτωθι:

1. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, 2. Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, 3. Δυτ. Μακεδονίας και Ηπείρου, 4. Θεσσαλονίκης και 5. Νότιας Ελλάδας και Νήσων.

ΠτΘ: Η απήχηση που είχε το συνέδριο με αφορμή την ίδρυση της Ομοσπονδίας σηματοδοτεί και μια νέα συσπείρωση των σωματείων που μέσα από την συμμετοχή τους μπορούν να αναδειχθούν οι ανησυχίες τους, τα προβλήματά τους και τα οράματά τους;

Γ.Π.: Η πραγματοποίηση του οργανωτικού συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού, απετέλεσε ένα ιστορικό γεγονός. Ο Ποντιακός Ελληνισμός άλλαξε σελίδα. Απεφάσισε ομόφωνα να ενωθεί σε ένα δευτεροβάθμιο όργανο. Όλοι οι εκπρόσωποι των 340 πρωτοβάθμιων ποντιακών σωματείων, υπεστήριξαν με πάθος την ίδρυση μίας και μόνο ομοσπονδίας και τη διάλυση των προϋπαρχόντων ομοσπονδιών, γιατί πίστεψαν ότι μόνο έτσι θα πραγματοποιηθούν οι σκοποί των σωματείων τους.

Για μένα η σπουδαιότερη υποχρέωση ενός πρωτοβάθμιου σωματείου είναι η συμμετοχή του στην ομοσπονδία αυτή, εάν θέλει πραγματικά να επιτύχει στο σεβαστό πράγματι έργο που επιτελεί.

ΠτΘ: Ποια τα πλεονεκτήματα που θα έχουν τα σωματεία μέσω της Ομοσπονδίας και ποιος ο ρόλος αυτών στη δράση της Ομοσπονδίας;

Γ.Π.: Τα σωματεία που θα είναι μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας θα έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχήν τα σωματεία θα πραγματοποιούν, ανεξάρτητα τις διάφορες εκδηλώσεις τους. Η Ομοσπονδία θα βοηθάει τα σωματεία, βασικά με την εξεύρεση οικονομικών πόρων και εν θα γίνεται αυτό που γινόταν μέχρι σήμερα, δηλαδή να υποστηρίζονται επιλεκτικά κάποια σωματεία, τα οποία ήταν αρεστά στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας. Επίσης τα σωματεία θα συμμετέχουν στα περιφερειακά συμβούλια, όπου και θα πραγματοποιούν εκδηλώσεις στην περιφέρεια, έχοντας πάντα την υποστήριξη του κεντρικού συμβουλίου της ομοσπονδίας.

ΠτΘ: Ποιες οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον της Ομοσπονδίας;

Γ.Π.: Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της Ομοσπονδίας και η μεγάλη μου αισιοδοξία αυτή πηγάζει από τη μεγάλη συσπείρωση των πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων.

Η Ομοσπονδία μας έχει γερά θεμέλια, διότι ξεκίνησε από ένα καλό οργανωμένο, ενωτικό και δημιουργικό Πανελλήνιο Συνέδριο των πρωτοβάθμιων σωματείων, πλαισιωμένο από αγάπη και μεράκι για το καλύτερο.

Τα σωματεία, λοιπόν, απεφάσισαν να θέσουν τέρμα στην πολυδιάσπαση, στο διχασμό και στη διοίκηση από τους ολίγους και τα κατεστημένα και είπαν ναι στην ενότητα, στη συνεργασία, στην ομόνοια, στην αλληλεγγύη, στην εντιμότητα και στην εργατικότητα.

Αισιοδοξώ ότι η Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος θα αποτελέσει ένα είδος πολιτικού οργάνου (μη κομματικοποιημένου), που θα παρεμβαίνει ενεργά σε όλα τα θέματα που αφορούν και απασχολούν ολόκληρο τον Ποντιακό Ελληνισμό και γιατί όχι όλον τον Ελληνισμό γενικότερα.

Δηλώνω για μια ακόμη φορά ότι η Ομοσπονδία δεν έχει «χρώμα», αλλά ανήκουμε σε όλα τα κόμματα της Ελλάδος γιατί η ύπαρξη και η λειτουργία των κομμάτων είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας. Μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα στήριζαν τις προσπάθειές μας και εμείς δηλώνουμε ότι θα συνεργαζόμαστε με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για το καλό του Ποντιακού Ελληνισμού.

ΠτΘ: κ. Παρχαρίδη, σας ευχαριστούμε πολύ.

Γ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.