Καβαλα: MOHA και Δημοκριτειο παρουσιασαν ενα καινοτομο φυσικο τουβλο που μπορει να «σωσει» τη Μελισσα

Ο φυσικός οικοδομικός βιότοπος δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου MiEL που ως στόχο έχει την προστασία της Μέλισσας-Επικονιαστή

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA αγαπάει τη Μέλισσα και συνεχίζει τις δράσεις του για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σημασία της ισορροπίας των οικοσυστημάτων που μπορεί να «φέρει» το σημαντικότερο -ίσως- έμβιο ον στον πλανήτη!

Όπως έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές από το έργο MiEL του MOHA, οι νομαδικές μέλισσες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας επικονιαστές, παίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της βιοποικιλότητας που συντηρεί τη ζωή μας. Χωρίς αυτές, η ανθρωπότητα θα αντιμετώπιζε καταστροφικές συνέπειες!

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Μαρτίου 2024, στη μεγάλη αίθουσα του Imaret στην Καβάλα, το MiEL παρουσίασε ένα ακόμη «κεφάλαιο» μιας πρωτοβουλίας που τώρα ξεκινά και έχει μακρύ «δρόμο» ακόμη μπροστά της: Ένα καινοτόμο φυσικό τούβλο μέλισσας με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα για «πράσινες» φέρουσες τοιχοποιίες.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η πρόεδρος του ΜΟΗΑ και «βασίλισσα» του MiEL Άννα Μισσιριάν, η οποία δήλωσε την αφοσίωση του Ερευνητικού Κέντρου και της ίδιας να συνεχιστεί η προσπάθεια για τη διάσωση της Μέλισσας, ευχαριστώντας θερμά την ομάδα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που ανταποκρίθηκε με ζέση.

Το «φιλικό» για τις μέλισσες τούβλο, «προϊόν» πολύμηνης διεπιστημονικής έρευνας της ομάδας του Εργαστηρίου Οπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικού Σχεδιασμού Κατασκευών του ΔΠΘ, παρουσίασε ο επικεφαλής καθηγητής και Αντιπρύτανης του ΔΠΘ Κωνσταντίνος Χαλιορής, μαζί με τις ερευνήτριες Αθανασία Θώμογλου και Μαριστέλλα Βουτετάκη.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος της Καθημερινής Μαργαρίτα Πουρνάρα, φίλη της Καβάλας και του Ερευνητικού Κέντρου MOHA και «πρέσβειρα» του MiEL.

Όπως επεσήμαναν οι ακαδημαϊκοί, στόχος της ανάπτυξης του συγκεκριμένου τούβλου δεν ήταν παρά η διάσωση της Μέλισσας τόσο στον αστικό χώρο όσο και στους αγρούς, η αύξηση της βιοποικιλότητας, η δημιουργία ιδανικών συνθηκών ανάπτυξης και εκκόλαψης των επικονιαστών και η επίτευξη αρμονικής συμβίωσης με τον άνθρωπο στην πόλη.

Με λίγα λόγια, στόχος της ομάδας του ΔΠΘ δεν ήταν να φτιάξουν απλά μια διακοσμητική «φωλιά» για τις μέλισσες, αλλά ένα υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε «πράσινες» φέρουσες τοιχοποιίες, αφού για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν και σειρά δοκιμών-πειραμάτων που πιστοποιούν το συγκεκριμένο τούβλο μπορεί να ενταχθεί στις κατασκευές!

Το «πράσινο» τούβλο MiEL είναι φιλικό προς το περιβάλλον και τη Μέλισσα αφού φτιάχνεται από φυσικά υλικά [ασβέστη και γεωκονίαμα] χωρίς τσιμέντο, προσομοιώνοντας το περιβάλλον όπου ζει η Μέλισσα και είναι αποτέλεσμα δημιουργικής αρχιτεκτονικής για αστικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του ΔΠΘ, το τούβλο μέλισσας πρέπει τώρα να «περάσει» στο δεύτερο στάδιο, αυτό της έρευνας για το κατά πόσο μπορεί να επιτελέσει τον σκοπό του, και για να γίνει αυτό θα αναζητηθεί χρηματοδότηση για να δοκιμαστεί «στο πεδίο». Σε κάθε περίπτωση, η εκπαιδευτική κοινότητα [γονείς, καθηγητές και μαθητές] αλλά και οι φορείς θα είναι αρωγοί στην έρευνα.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης παρουσίασης του τούβλου μέλισσας, στο «πάνελ» ανέβηκαν δύο άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τη Μέλισσα, ζώντας με αυτή για χρόνια πολλά: ο Καβαλιώτης μελισσοκόμος Στέλιος Κορέλης και ο Δραμινός μελισσοκόμος και εκπαιδευτικός Γιώργος Καρυπίδης. Μαζί τους, ο δημοσιογράφος Νίκος Σπιτσέρης, γιος μελισσοκόμου, ο οποίος συζήτησε μαζί τους για την οργάνωση και το καθεστώς στην κυψέλη, και τον σε πολλά άγνωστο και ταυτόχρονα θαυμαστό κόσμο της μέλισσας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.