50 κρατουμενοι φοιτουν στο Σχολειο των Φυλακων Κομοτηνης

Ανοίγουν ένα παράθυρο στο κόσμο, με την εκμάθηση Ελληνικών, ιστορίας και γεωγραφίας

Το παράθυρο της εκπαίδευσης σε κρατούμενους διαφόρων εθνικοτήτων, που βρίσκονται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής, ανοίγει εδώ και πολλά χρόνια το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο από το σχολικό έτος 2017-18 λειτουργεί στο χώρο του.

Πρόσφατα, μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων Υπουργείων, προτάθηκε η δομή αυτή να αποκτήσει πιο μόνιμο χαρακτήρα, με την ίδρυση 1/θ Δημοτικού Σχολείου στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, με την ονομασία 15ο Δημοτικό Σχολείο Σ.Κ. Κομοτηνής, κάτι που έγινε αποδεκτό και από το Δήμο Κομοτηνής.

Το ενδιαφέρον άλλωστε από τους κρατούμενους είναι πολύ μεγάλο, και όπως τονίζει ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Βασίλης Αγγελίδης είχαν συνολικά 120 αιτήματα για συμμετοχή στο σχολείο, και τελικά, λόγω και των διαδικαστικών θεμάτων αλλά και των διαθέσιμων χώρων, δημιουργήθηκαν δύο τμήματα από 25 κρατούμενους το καθένα.

Οι μαθητές είναι διαφόρων εθνικοτήτων, με τους ελάχιστους Έλληνες να είναι Ρομά που  δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση, με τον δάσκαλο κ. Δημήτρη Σοφίδη να διδάσκει απλά μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας, διανθισμένα με Ιστορία και Γεωγραφία.Μάλιστα μπορεί πλέον να συνεννοηθεί σε τέσσερις πέντε βασικές γλώσσες, και παλεύει να κάνει το καλύτερο δυνατόν για τους μαθητές.

Αυτή τη στιγμή δεν παίρνουν κάποια βεβαίωση, όμως αν ιδρυθεί το Δημοτικό Σχολείο, θα τους επιτρέψει πρόσβαση στο myschoolγια να τους δίνουν πτυχίο ανάλογα με την τάξη που τελειώνουν.

Αυτή τη στιγμή, παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αυξήσουν όσους διδάσκονται στο σχολείο, όμως θα μπορούσαν στο μέλλον, αν το επιτρέψουν διαδικαστικά θέματα. Άλλωστε το σχολείο μπορεί να είναι μόνο μονοθέσιο, μιας και υπάρχει μόνο μία αίθουσα για αυτό, όμως αν στο μέλλον μπορέσουν να βρεθούν επιπλέον χώροι, υπάρχει όλη η καλή διάθεση τόσο από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιάς Εκπαίδευσης Ροδόπης και από την διεύθυνση του Σωφρονιστικού καταστήματος, για να λειτουργήσει επιπλέον τμήμα με επιπλέον δάσκαλο.

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια που γίνεται στο σχολείο αυτό, ήταν η συγκέντρωση βιβλίων από τη Λέσχη Φιλαναγνωσίας και το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Κομοτηνής, τα οποία εμπλούτισαν την βιβλιοθήκη τους,ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργία του σχολείου αλλά και τις επιλογές ανάγνωσηςόσων το επιθυμούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.