Εκτακτο συνεδριο για το χρυσο στην Κομοτηνη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες στη Ρόδο το 13ο Συνέδριο του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων που διέτρεξε το θέμα «Δάση – Χωροταξία – Τουρισμός». Οι εκπρόσωποι που βρέθηκαν στη Ρόδο προβληματίστηκαν γύρω απ’ τις δασικές εκτάσεις που μετατρέπονται σε στάχτη και στη συνέχεια σε οικόπεδα. Στο φινάλε της συνάντησης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το Μάιο ένα έκτακτο συνέδριο στην Κομοτηνή με αντικείμενο το φλέγον θέμα της εξόρυξης χρυσού.

Η Ρόδος φιλοξένησε από τις 19-22 Οκτωβρίου το 13ο Συνέδριο του Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων, που είχε σαν θέμα του «Δάση – Χωροταξία – Τουρισμός». Στη συνάντηση προσκαλέστηκαν 50 οικολογικές οργανώσεις απ’ όλη την Ελλάδα και συμμετείχε μεταξύ άλλων η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης.

Όπως σε κάθε συνέδριο του Δικτύου έτσι και στο 13ο οι εισηγήσεις έγιναν από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικτύου στο Α.Π.Θ., κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π., κ. Λουδοβίκος Βασενχόβεν, ο Καθηγητής Δασοπονίας, κ. Αθανάσιος Καραμέρης, ο δασολόγος, κ. Μιχάλης Καΐκης, ενώ τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Ευθυμιόπουλος. Από το χώρο της χωροταξίας ήταν επίσης ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Μοδινός.

Την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης εκπροσώπησε η κ. Θεοδοσία Δραγουμάνη, η οποία χαρακτηρίζει ιδιαίτερα επίκαιρες τις τοποθετήσεις: «Οι καμένες εκτάσεις απ’ το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε σύγκριση με τα προηγούμενο καλοκαίρι. Το καλοκαίρι του 2000 ανήλθαν περίπου σε δύο εκατομμύρια στρέμματα. Σε περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Αττική και κάποια νησιά, είδαμε να οικοπεδοποιούνται εκτάσεις, οι οποίες πριν λίγο καιρό ήταν δάση».

Η παρουσία του κ. Ευθυμιόπουλου ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει αντικρουόμενα αισθήματα, γιατί αν και προέρχεται απ’ το χώρο των οικολόγων εμφανίστηκε –όπως έπρεπε- ως θεσμικός παράγοντας. Κάποιοι σύνεδροι κατηύθυναν τις βολές τους προς τον κ. Ευθυμιόπουλο, ο οποίος φάνηκε πως βρέθηκε σε δύσκολη θέση: «Τοποθετήθηκε διπλωματικά γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει την καθεστηκυία τάξη αν και είναι υφυπουργός». Η κ. Δραγουμάνη επισημαίνει τα θέματα που κυριάρχησαν στο 13ο Συνέδριο του Δικτύου: «Η δόμηση είναι άναρχη, δεν υπάρχει δεδομένο Δασολόγιο και Κτηματολόγιο, αν και για τη σύνταξή τους έχουν δοθεί χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κονδύλια μάλιστα απορροφήθηκαν σε ποσοστό 75%, ενώ το έργο προχώρησε σε ποσοστό γύρω στο 25%».

Για τη διάδοση της επικοινωνίας μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων ο κ. Ευθυμιόπουλος πρότεινε οι Μη Κυβερνητικές Οικολογικές Οργανώσεις να συνεργαστούν με το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Χρυσή απόφαση του Δικτύου

Στη Ρόδο βρέθηκαν εκπρόσωποι απ’ την Οικολογική Εταιρεία Έβρου, την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, την Οικολογική Ομάδα «Δελφίνι» από τη Σκάλα Λουτρών Λέσβου, όπως και από την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Οι παραπάνω περιοχές έχουν ν’ αντιμετωπίσουν ένα κοινό πρόβλημα: την εξόρυξη χρυσού. «Το θέμα συζητήθηκε και στο τέλος του Συνεδρίου κατατέθηκε ψήφισμα που είχε να κάνει με το χρυσό και το οποίο υπερψηφίστηκε» μεταφέρει η κ. Δραγουμάνη ενώ προχωράει σε μια ενδιαφέρουσα είδηση. «Το επόμενο τακτικό συνέδριο του Δικτύου θα λάβει χώρα στη Λάρισα, μετά από ένα χρόνο, με θέμα τη βιολογική γεωργία. Λόγω της προτεραιότητας του θέματος του χρυσού αποφασίστηκε να διεξαχθεί συνέδριο το Μάιο στην Κομοτηνή, τη διοργάνωση του οποίου έχουν οι ομάδες απ’ τη Ροδόπη και τον Έβρο.

Είναι σημαντικό να παραστούν υπουργοί, γιατί μέσα από τις απόψεις τους απεικονίζεται ποια είναι η τάση της κυβέρνησης απέναντι στη διεκπεραίωση ή όχι ενός θέματος.

Είναι σημαντικό ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από όλους τους παρισταμένους».

Μαρία Αμπατζή

ΥΓ: Ο κ. Ευθυμιόπουλος αν και δεσμεύτηκε να προωθήσει την επικοινωνία μεταξύ των Οικολογικών Οργανώσεων, όντας από σήμερα εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι δύσκολο να το πραγματοποιήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.