Εγκαινιαστηκε το Αγροτικο Κεντρο Αναπτυξης Κομοτηνης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός εγκαινίασε χθες το Τοπικό Αγροτικό Κέντρο Ανάπτυξης στην Κομοτηνή. Πρόκειται για το δεύτερο Κέντρο που εγκαινίασε ο Υπουργός, εφόσον την προηγούμενη μέρα είχε εγκαινιάσει το πρώτο Κέντρο στη Λάρισα.

Σκοπός των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να συμβάλουν στην υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου για τη συνεχή επιστημονική ενημέρωση των Ελλήνων αγροτών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Παρόντες ήταν οι Γιώργος Μηνόπουλος, πρόεδρος της ΝΑΡΕ, Άρης Γιαννακίδης, νομάρχης Ροδόπης, Δημήτρης Κοτσάκης, δήμαρχος Κομοτηνής, Βαγγέλης Λίτσος, δήμαρχος Αιγείρου, Κυριάκος Αμούτζας, δήμαρχος Ιάσμου, Νίκος Σκοπιανός, πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Κυριάκος Κρόκος, αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Αθανασιάδης, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Νομαρχία Ροδόπης, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι οικονομικών και πολιτικών φορέων και του αγροτικού κόσμου.

Θέμα προτεραιότητας για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τον κ. Κοντό τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιβίωση και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, στην έντονα ανταγωνιστική αγορά που έχει διαμορφωθεί εντός και εκτός της χώρας. «Με τα Τοπικά Κέντρα γίνεται πράξη η δέσμευσή μας να φέρουμε τον γεπόνο δίπλα στο γεωργό και τον κτηνίατρο δίπλα στον κτηνοτρόφο.

Να φέρουμε τον αγροτικό σύμβουλο στο χωράφι και παράλληλα να διευκολύνουμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο να βρίσκει απαντήσεις στα θέματα που τον απασχολούν στην περιοχή του, κοντά στην εκμετάλλευσή του.

Ο σκοπός, λοιπόν, των Κέντρων αυτών είναι πολύπλευρος και πολυσήμαντος, οι αρμοδιότητές τους ανταποκρίνονται σε όλες τις σύγχρονες ανάγκες για ανάπτυξη εκσυγχρονισμό και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, αφού θα παρέχουν τεχνολογική και τεχνική βοήθεια στους αγρότες αναφορικά με νέες καλλιέργειες ή εκτροφές με νέες μεθόδους διαχείρισης των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων».


Οι υπηρεσίες που θα παρέχουν τα Κέντρα αφορούν στην υποστήριξη στη διάθεση της παραγωγής με τη συνεχή πληροφόρηση για τη διεθνή και την εγχώρια ζήτηση, καθώς και στη δημιουργία ομαδικών ή μεμονωμένων αγορών και συστημάτων διαχείρισής τους. Συνεχή ενημέρωση για την εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική, το νομικό πλαίσιο και τα αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και τη δυναμική εξέλιξης του αγροτικού τομέα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Καθοδήγηση σε θέματα ποιότητας, μεθόδων καλλιέργειας, κόστους παραγωγής και ανταγωνιστικότητας. Υποστήριξη των αγροτών για τη εισαγωγή στις νέες τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ιδίως σε θέματα βελτίωσης φυτών και ζώων. Πληροφόρηση και υποστήριξη σε θέματα διατήρησης και βελτίωσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων, καθώς και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Συμβουλές και υποστήριξη σε θέματα ποιότητας εδάφους των αγροτικών γαιών, καθώς και οικονομοτεχνικού χαρακτήρα, σε θέματα αγοράς και μίσθωσης αγροτικών γαιών.

«Τα αγροτικά κέντρα ξεκινούν να λειτουργούν σαν μικρά υπουργεία σε διάφορες περιοχές της χώρας» τόνισε ο κ. Κοντός, ενώ ανέφερε ότι το προσωπικό τους είναι εξειδικευμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις και τις προοπτικές της κάθε περιοχής, «αποτελούν για μάς, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πολύτιμο «εργαλείο» για να υλοποιηθεί η πολιτική μας. Τα Τοπικά Κέντρα συνδέονται με την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, αλλά και με όλες τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του, προκειμένου άμεσα και αποτελεσματικά να μπορούν να εκπληρώνουν την αποστολή τους».

Συνολικά ξεκινούν, σε πρώτη φάση, 51 Τοπικά Κέντρα. Για τις ανάγκες τους έχουν προσληφθεί οι πρώτοι 206 μόνιμοι υπάλληλοι και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πρόσληψης άλλων 103.

Σε αυτή τη φάση το έργο τους θα υποστηρίξουν ακόμη 153 γεωτεχνικοί, που προσλαμβάνονται με 8μηνες συμβάσεις.

Το επιστημονικό προσωπικό που θα στελεχώσει τα κέντρα έχει επιλεγεί με κριτήριο τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε περιοχής. Γεωτεχνικοί, κτηνίατροι, δασολόγοι, ιχθυολόγοι και άλλες ειδικότητες, οι οποίοι πέραν από την εξειδίκευση που ήδη διαθέτουν ως επιστήμονες, θα εκπαιδευτούν άμεσα από τα Πανεπιστήμια της χώρας πάνω στις απαιτήσεις της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Αποκτώντας, έτσι, πρόσθετη εξειδίκευση, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν συμβουλές ακριβώς προσαρμοσμένες στις ανάγκες των γεωργών και των κτηνοτρόφων στους οποίους απευθύνονται.

Για τη διευκόλυνση του έργου τους το Υπουργείο προχωρεί στην προμήθεια στόλου αυτοκινήτων, ώστε το επιστημονικό προσωπικό τους να είναι σε θέση να μετακινείται και να δίνει λύση στο χωράφι, όταν και όπου απαιτείται.

Ο κ. Κοντός ανακοίνωσε επίσης ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ξεκινά να εφαρμόζεται και ο θεσμός των γεωργικών συμβούλων, ένα μεγάλο πρόγραμμα της ΕΕ «που δίνει τη δυνατότητα στον αγρότη να επιλέγει το σύμβουλό του, ώστε να υπάρχει μία δομή που θα τους στηρίζει». Ο κ. Υπουργός είπε ακόμη ότι εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 713, που ονομάστηκε «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» που αφορά στα προγράμματα που θα εφαρμοστούν μέσα από το Υπουργείο για την αγροτική ανασυγκρότηση της χώρας μας ανακοινώνοντας την πραγματοποίηση σύντομα σύσκεψης στη Νομαρχία κατά τη διάρκεια της οποίας θα προγραμματισθούν τα έργα που θα ενταχθούν.

Μ.Π.

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης 2007

Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το θέμα της καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων του έτους 2007 στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης του 2007, με την καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς 820.000 δικαιούχων, συνολικού ποσού περίπου 1 δις. 750 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται δε ότι το μικρό ποσοστό των δικαιούχων, που μένει σήμερα εκτός πληρωμής είναι διότι: α) το ΑΦΜ τους βρέθηκε να μην αντιστοιχεί στο ονοματεπώνυμό τους, β) ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού τους δεν ταιριάζει με τον αριθμό της αίτησής τους, οπότε είναι προφανές ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Τράπεζα δεν γνωρίζουν ποιον δικαιούχο πρέπει να πληρώσουν.

Καλούνται επομένως οι ΕΑΣ, στις οποίες θα αποσταλεί άμεσα το αρχείο πληρωμών, να διορθώσουν τα ΑΦΜ ή τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των παραπάνω δικαιούχων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή και αυτών, στο συντομότερο χρόνο, σε επόμενη πληρωμή.

Ειδικότερα για το Νομό Ροδόπης επισημαίνονται τα εξής:

Α. Από το σύνολο των 16.648 αιτούντων την ενιαία ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, 14.397 πληρώθηκαν το 100% των επιδοτήσεων που δικαιούνταν (εφάπαξ πληρωμή) με συνολική αξία οικονομικών ενισχύσεων 58.611.267,68.

Β. Ένας αριθμός 123 παραγωγών λόγω προβλημάτων στις αιτήσεις ενεργοποίησης και στους επιτόπιους ελέγχους πληρώνεται μια προκαταβολή 50% με ταμειακή διευκόλυνση ποσού 381.427,59, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και

Γ. Ένας πολύ μικρός αριθμός που εμπίπτει στις κατηγορίες ΑΦΜ, τραπεζικοί λογαριασμοί θα πληρωθεί σε σύντομο χρόνο μετά την διευθέτηση των εκκρεμοτήτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.