«Αναταραξεις» απο τον τελευταιο νομο για τις ΒΙΠΕ
Επιστολή 14 Συνδέσμων Βιομηχανικών Περιοχών σε πρωθυπουργό και κόμματα
Πάνω από 150 επιχειρήσεις έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε άλλα δικαστήρια κατά του τελευταίου νόμου 4982/2022 για τα Επιχειρηματικά Πάρκα, θεωρώντας τις προβλέψεις του μονομερείς και καταχρηστικές σε βάρος τους.
Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό και στους προέδρους των κομμάτων, 13 Σύνδεσμοι Βιομηχανικών Περιοχών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ) ζητούν συνάντηση μαζί τους, καταθέτοντας πρόταση να υπάρξει μεγαλύτερη εποπτεία από την Πολιτεία και πιο ορθολογική ανάπτυξη στα υφιστάμενα Επιχειρηματικά Πάρκα.
Η επιστολή συνυπογράφεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), τους Συνδέσμους Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λαμίας, Λάρισας, Δράμας, Πάτρας, Κομοτηνής, Σερρών, Πρέβεζας, Καλαμάτας, Τρίπολης, καθώς επίσης τις Εγκατεστημένες Επιχειρήσεις Β’ ΒΙΠΕ Βόλου και Αλεξανδρούπολης.
Οι συνυπογράφοντες φορείς επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος 4982/2022 καταλύει πλήρως την έννοια της δημοκρατίας, προσβάλλει το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα της ιδιοκτησίας και το πιο σημαντικό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας, εφόσον οι επιχειρήσεις των ΒΙΠΕ μετατραπούν σταδιακά σε μια νέα γενιά προβληματικών, λόγω κατακόρυφης και μη προβλέψιμης αύξησης του λειτουργικού κόστους.
Αναφερόμενοι στους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των ΒΙΠΕ, που απορρέουν από τον ίδιο νόμο, υπενθυμίζουν ότι προήλθαν από μια πλήρως αμφισβητούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία δεν αναγνωρίζουν, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η κατάργηση του δικαιώματος βέτο των επιχειρήσεων.
«Δεν έχουμε κανένα λόγο για τις επενδύσεις, όμως τις πληρώνουμε…» αναφέρουν οι συνυπογράφοντες την επιστολή, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο ιδιοκτήτες γης και επιχειρήσεων, που επί δεκαετίες στηρίζουν τις ΒΙΠΕ, να μην έχουν κανένα λόγο για το ποιες επενδύσεις χρειάζονται, πόσο θα κοστίσουν αυτές και πώς πρέπει να υλοποιηθούν.
Τέλος, αναφερόμενοι στις μέχρι σήμερα αρνητικές συνέπειες από τους λίγους και μόνον μήνες εφαρμογής του νόμου 4982/2022, διατυπώνουν την απορία, γιατί σε μια περίοδο που οι αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από τα μονοπώλια γίνονται εμφανείς, ελληνικές παραγωγικές μονάδες, υφίστανται ένα ακραία μονοπωλιακό καθεστώς, με πρώτη και άμεση συνέπεια την κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού τους κόστους.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.