Δυο ξεχωριστες πορειες

Δύο ξεχωριστές πορείες πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην Κομοτηνή στα πλαίσια της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και του ΠΑΜΕ.

Πριν ξεκινήσει η πορεία από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής προς την Περιφέρεια -όπου στον γενικό γραμματέα επιδόθηκε το ψήφισμα με τα αιτήματα- έγιναν ομιλίες από τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Παντελή Μαγαλιό, τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ Γιώργο Ιωαννίδη και τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού Κατάληψης του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για να τιμηθεί η μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Την αλλαγή πολιτικής ώστε να στηριχτούν άμεσα οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να κινηθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η οικονομία σε μια ριζικά διαφορετική στόχευση, ζητάνε οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελή Μαγαλιό.

«Να σταματήσουν οι απαράδεκτες λογικές που θέλουν να αξιοποιήσουν το σημερινό αντεργατικό πλαίσιο όπως διαμορφώθηκε από τους νόμους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (Νόμοι Σιούφα και Παπαϊωάννου) και να μοιράσουν την ανεργία στους εργαζόμενους, για να σωθούν δήθεν οι επιχειρήσεις. Όλη την προηγούμενη περίοδο κάποιοι θησαύρισαν. Οι ίδιοι θέλουν και τώρα να χρησιμοποιήσουν την κρίση για μια ακόμη φορά σε όφελός τους. Καμία ανοχή σε εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης και σε εκβιασμούς. Καμία υπόκλιση σε προσχηματικές «προτάσεις» απώλειας δικαιωμάτων για να μην έρθουν τα χειρότερα. Τώρα είναι η ώρα των μαχητικών κινητοποιήσεων. Του ενωτικού και μαζικού αγώνα. Για να μην είναι ΑΡΓΑ αύριο. Την κρίση να πληρώσουν οι υπεύθυνοι».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Στη συνέχεια, ο κ. Μαγαλιός παρουσίασε το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους με τα αιτήματα να αφορούν την μηνιαία αύξηση κατά 200 ευρώ το 2008 και επιπρόσθετα 100 ευρώ για το 2009 για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής ανάγκης, μείωση συνολικά του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες, την χορήγηση κάρτας απεριορίστων διαδρομών σε όλους τους εργαζόμενους, την καθιέρωση ελάχιστου κοινωνικά εγγυημένου εισοδήματος.

Συγκεκριμένα, η μηνιαία αύξηση «να χορηγηθεί και στον δημόσιο τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, αμειβόμενους με κλαδικές συμβάσεις για όσους έχουν μισθό μέχρι 1000 ευρώ καθώς και στις κατώτερες συντάξεις. Ειδικά μέτρα αναπτυξιακά και φορολογικά στις μικρές επιχειρήσεις για την εφαρμογή της ρύθμισης. 1.300 € μισθός ασφαλείας».

Επίσης, στα αιτήματα περιλαμβάνονται:

• Αύξηση των θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση της ανεργίας. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στους τομείς παιδείας, υγείας, πρόνοιας, ποιότητας ζωής και προστασίας περιβάλλοντος. Κατάργηση των μαζικών απολύσεων για μία διετία, η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων και διπλασιασμός της αποζημίωσης απόλυσης των υπαλλήλων. Ημερήσιο επίδομα ανεργίας στο 80% του ημερομισθίου και καταβολή του τουλάχιστον για 2 χρόνια, ανεξάρτητα αν καλύπτει τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο ΟΑΕΔ.Τριμερής συμμετοχή με την συμβολή κρατικής δαπάνης στον ΟΑΕΔ. Προστασία των δανειοληπτών – εργαζομένων. Μείωση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων, αλλαγή όρων αποπληρωμής, ειδικά πρόσθετα μέτρα για ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

• Προστασία ασφαλιστικού συστήματος και αναβάθμιση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Ανταλλαγή των μετοχών στην καλύτερη τιμή που είχαν μέσα στο 2008 με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ειδικού συνταξιοδοτικού σκοπού. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας που έχουν πολλά ασφαλιστικά ταμεία. Άμεση επιχορήγηση του ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και αντιμετώπιση των προβλημάτων στον τομέα Υγείας.

• Ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Να περάσουν στο δημόσιο οι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και κοινής ωφέλειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, με αλλαγή των όρων λειτουργίας τους. Τράπεζες δημόσιες με αρχικό πυρήνα την Εθνική, ΑΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατάργηση του νόμου για τις ΣΔΙΤ.

• Ειδική έκτακτη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και τα μεγάλα εισοδή-ματα.

Συντονισμένοι αγώνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, την απόκρουση της στρατηγικής της Λισσαβόνας την ακύρωση της νέας Ευρωπαϊκής συνθήκης. Απόκρουση της νέας οδηγί-ας για την αύξηση και απορρύθμιση του εργάσιμου χρόνου.

«Η ελληνική κοινωνία βιώνει μια κατάσταση, την οποία είχε να επιβιώσει εδώ και 50 χρόνια. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καλά για τους ανθρώπους μισθωτής εργασίας», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής τονίζοντας ότι η συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία είχε να κάνει με το θέμα του προϋπολογισμού, ο οποίος εξακολουθεί να βάζει φόρους στους ανθρώπους της εργασίας και όχι στο μεγάλο κεφάλαιο. «Αυτό δεν θα περάσει διότι η ελληνική κοινωνία δεν θα το ανεχτεί. Οι άνθρωποι της εργασίας συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις από το Νοέμβριο για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και δυστυχώς θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Μαγαλιού, το ποσοστό συμμετοχής στη χθεσινή απεργία ανήλθε στο 90% περίπου, με τα εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής να λειτουργούν με το προσωπικό ασφαλείας. «Τα περισσότερα εργοστάσια είναι κλειστά».

Γιώργος Ιωαννίδης: «Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής πλεύσης προς όφελος

των εργαζομένων»

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ιωαννίδης, από την πλευρά του, εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια του 15χρονου Αλέξη που δολοφονήθηκε και στο πρόσωπο του οποίου δολοφονήθηκε και η νεολαία. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει αυτό το κράτος. Ειλικρινά πιστεύουμε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής πλεύσης προς όφελος των εργαζομένων γιατί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση οδηγούν σε λαϊκή αγανάκτηση».

Ο κ. Ιωαννίδης πιστεύει ότι το κράτος θα πρέπει να στραφεί προς το συμφέρον των εργαζομένων και όχι του κεφαλαίου γιατί «βλέπουμε μια κυβέρνηση να παρακαλεί τους τραπεζίτες για να διαθέσει τα 28 δις. για να κοροϊδεύει το 20% του ελληνικού λαού, δίνοντας το επίδομα θέρμανσης της τάξης των 50%. Αυτό είναι μια κοροϊδία και υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλου του ελληνικού λαού. Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται αποδεκτά τα μέτρα της κυβέρνησης. Βλέπουμε να ξεπούλιονται κομμάτια της ελληνικής οικονομίας ζωτικής σημασίας, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, ο ΟΤΕ και οι ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα χέρια των ξένων συμφερόντων αυτά που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

Ανακοίνωση Συντονιστικού Κατάληψης Σ.Φ. Νομικής: «Η τρομοκρατία

δεν μας σταματά. Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά»

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κατάληψης Συλλόγου Φοιτητών Νομικής ανέγνωσε την ανακοίνωση, με την οποία καταδικάζει τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

«Το Σάββατο το βράδυ στις 6/12 δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια ο 15χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος από αστυνομικό. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε ένα απλό έγκλημα, αλλά πρόκειται για ένα ακόμα χτύπημα της κρατικής καταστολής. Αυτό το γεγονός ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει σε όλη την Ελλάδα κύμα οργής. Ο γενικότερος κοινωνικός αναβρασμός δημιουργήθηκε λόγω των πολιτικών των κυβερνήσεων που έβαζαν στο στόχαστρο τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα και ειδικά τη νεολαία.

Ο Σ.Φ. Νομικής για να εκφράσει την αντίδρασή του πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση (έπειτα από απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου) με απουσία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που προφασίστηκε ότι η συνέλευση θα ήταν αντικαταστατική και άμαζη. Βέβαια τα γεγονότα την διέψευσαν καθώς η συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών ήταν μαζική. Απόφαση της συνέλευσης ήταν να γίνουν μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις και πορείες.

Πιο συγκεκριμένα στις 9/12, ημέρα Τρίτη, την ημέρα της κηδείας του Αλέξη, ο Σ.Φ. Νομικής πραγματοποίησε πορεία η οποία κατέληξε στην Περιφέρεια. Όπως στην κηδεία του 15χρονου έτσι και στο τέλος της πορείας η αστυνομία έδειξε το πρόσωπο της κρατικής βίας απέναντι στον άμαχο φοιτητικό κόσμο, καθώς οι δυνάμεις καταστολής παραβίασαν το χώρο του ασύλου χρησιμοποιώντας δακρυγόνα εναντίον των φοιτητών».


Επίσης, το Συντονιστικό κατάληψης του Σ.Φ. Νομικής στη προσπάθεια κλιμάκωσης της δράσης συμμετείχε χθες στην πορεία μαζί με το Εργατικό Κέντρο σε συμπόρευση με την πανελλαδική απεργία, ενώ συγκάλεσε νέο Συντονιστικό στις 18:00 στη Νέα Νομική, διοργάνωσε συναυλία του Μουσικού Τμήματος της Κοινότητας Νέων στις 20:30 στη Νέα Νομική.

Σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, θα λάβει μέρος στην πανθρακική πορεία στις 16:00 σε συμπόρευση με τους συλλόγους φοιτητών της Ξάνθης, ενώ θα πραγματοποιήσει νέα συνέλευση στις 18:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής.

Δάσκαλοι και εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας»

Στην χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν και οι δάσκαλοι, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ροδόπης Παναγιώτα Βενετοπούλου, χωρίς να έχουν μεγάλη συμμετοχή. «Μέχρι στιγμής η συμμετοχή μας δεν είναι μεγάλη όσον αφορά το νομό Ροδόπης».

Σχολιάζοντας το θλιβερό γεγονός που συγκλόνισε όλο τον κόσμο με την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου, η κ. Βενετοπούλου μιλώντας ως μητέρα, ως εκπαιδευτικός και ως απλός πολίτης καταδίκασε την όλη διαδικασία που έχει εξελιχθεί. «Μας θλίβει το γεγονός της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή. Στη θέση αυτή θα μπορούσε να είναι το δικό μου παιδί, τα παιδιά όλων μας».


Παράλληλα, η κ. Βενετοπούλου μετέφερε την οργή της για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με την περιουσία των εργαζομένων να λεηλατείται. «Παρόλα αυτά καταδικάζουμε και τις εικόνες ντροπής που βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση. Αυτό πρέπει να σταματήσει διότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει με όλα αυτά που συμβαίνουν. Ο εργαζόμενος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης δεν φταίει για το γεγονός ότι σήμερα καταστρέφεται η περιουσία του μετά από πολυετείς κόπους».

Η πρόεδρος των Εργαζομένων της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» Φιλιώ Αθανασίου, από πλευράς της, τόνισε ότι η συμμετοχή στην απεργία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, ειδικότερα, για τους εργαζόμενους της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας», οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται χωρίς αποδοχές. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει τις αποδοχές του Ιουλίου-Αυγούστου και απομένουν τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, το δώρο των Χριστουγέννων και τα αναδρομικά. «Μας είπαν ότι πρέπει να περιμένουμε. Αυτή τη στιγμή τα εργοστάσιά μας δουλεύουν κανονικά, αλλά οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι», δήλωσε η κ. Αθανασίου.

Πορεία του ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε χθες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ και τη νεολαία. Την ίδια ώρα που ήταν σε εξέλιξη η πορεία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, η πορεία του ΚΚΕ ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της πόλης για να κατευθυνθεί προς το κέντρο.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.