Εντοπιζοντας τις αξιες που εχουν σημασια για τη ζωη μας

Ομιλία στη ΧΕΝ Κομοτηνής από την Ψυχολόγο Δέσποινα Καμαριώτη

Να δείξει πως οι αξίες μας επηρεάζουν όλη τη ζωή μας, θέλησε η ψυχολόγος κ. Δέσποινα Καμαριώτη στα μέλη της ΧΕΝ Κομοτηνής το απόγευμα της Τετάρτης 6 Μαρτίου, στην εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα «Αξίες Ζωής: Θεμέλιο της Προσωπικότητας ή Αλυσίδες του Νου;» που έλαβε χώρα στο κτήριο της ΧΕΝ Κομοτηνής.

Όπως τόνισε η νέα Πρόεδρος της ΧΕΝ Κομοτηνής κ. Χριστίνα Συκάκη, η ΧΕΝ, ως παγκόσμια γυναικεία εθελοντική οργάνωση, προάγει τις αξίες της αγάπης, της αλληλεγγύης, της συνηγορίας και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Για αυτό και κάλεσαν την κ. Καμαριώτη, που είναι η πλέον ειδική για να μιλήσει για το θέμα των αξιών, που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε κοσμοϊστορικές αλλαγές στον τρόπο που βιώνουμε τη ζωή μας.

Όλη αυτή η επανεξέταση, τόνισε θα πρέπει να ξεκινήσει από τα πολύ βασικά θεμέλια, και αυτό περιμένουν να ακούσουν στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει η ομάδα κοινωνικής στήριξης της ΧΕΝ Κομοτηνής, που έχει κάνει διάφορες δράσεις και ομιλίες τα τελευταία χρόνια, με στόχο να ανοίξει ένας διάλογος για το θέμα.

Όπως εξήγησε η κ. Συκάκη, γενικότερα η ΧΕΝ πιστεύει πάρα πολύ στη συνηγορία, πάρα πολύ στην υπεράσπιση, και ως νέα πρόεδρος, ευελπιστεί πως θα συνεχίσει το έργο όλων των προηγούμενων ετών, με την βοήθεια όλων των μελών, μιας και αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η διαγενεακή συνεργασία που έχουν, με γυναίκες διαφόρων ηλικιών να υποστηρίζουν η μία την άλλη.

Εντοπίζοντας τις αξίες

Από την πλευρά της η κ. Καμαριώτη, θέλησε να συζητήσουν για τι αξίες, ώστε να βεβαιωθούν ότι όλοι έχουν τον ίδιο ορισμό για αυτές, ενώ ανέλυσαν το πώς δημιουργούνται με βάση τα στοιχεία που παίρνουμε από το περιβάλλον μας, και το πώς έχουμε μεγαλώσει, πώς τους επηρεάζουν, αλλά και όλη την κοινωνία, καθώς και το τι συμβαίνει, όταν οι αξίες μας καταπατώνται.

Σε μια εποχή ρευστή, που βλέπει πολλές σταθερές να διαβρώνονται, σημείωσε, το πιο σημαντικό είναι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, για να καταλάβουμε τι είναι αυτά που μας αρέσουν, τι είναι αυτό που θέλουμε και εν τέλει ποιος είναι ο στόχος που θέλουμε να φτάσουμε, «ο ιδανικός μας εαυτός τον οποίο θέλουμε να πλησιάσουμε».

Σε μια εποχή λοιπόν πάρα πολλής πληροφορίας, χρειάζεται πολλή συνειδητή προσπάθεια, και να μην μας επηρεάσουν αρνητικά ώστε να γίνουν όπως λέει και ο τίτλος της εκδήλωσης, «Αλυσίδες στο μυαλό μας». Αυτό θα συμβεί επιλέγοντας συνειδητά ποιες είναι οι αξίες που θέλουμε, χωρίς να επηρεαζόμαστε άκριτα από την κοινωνία και αυτό που μας προβάλλει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.