Διαστασεις,4279

1. Για να αντέχεις…

…πρέπει να είσαι γάτα. Γι’ αυτό και ποζάρει αεράτη στην 1η φωτογραφία. Και να μια ιστορία που το αποδεικνύει… Ήταν ένα δείπνο με τα όλα του. Διακόσιοι υψηλοί προσκεκλημένοι, τιμήθηκαν για την προσφορά τους στα κοινά από ένα ολόκληρο χωριό στην Κίνα. Μόνη διαφορά σε σχέση με τα συνηθισμένα επίσημα δείπνα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι συνδαιτυμόνες ήταν… γάτες, τις οποίες οι κάτοικοι του χωριού Σανγιάνγκ, της νοτιανατολικής επαρχίας Γκουανγκτόνγκ, ευχαρίστησαν με τον τρόπο αυτό, επειδή κατάφεραν να εξολοθρεύσουν τα σμήνη των ποντικών, που είχαν κατακλύσει το χωριό προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στις καλλιέργειες. Όλα ξεκίνησαν λίγα χρόνια νωρίτερα, όταν οι κάτοικοι του χωριού σκότωσαν τα φίδια της περιοχής, που ως γνωστόν τρέφονται και με ποντίκια, με αποτέλεσμα, ελλείψει αντιπάλων, τα τρωκτικά να αρχίσουν να δρουν ανενόχλητα. Απελπισμένοι οι χωρικοί ξόδεψαν περίπου 1.200 ευρώ για να αγοράσουν 200 γάτες, τις οποίες στη συνέχεια, άφησαν ελεύθερες στα χωράφια. Εκείνες, ακολουθώντας το ένστικτό τους και κάνοντας το καθήκον τους, εξαφάνισαν τα ποντίκια και όταν ήρθε η ώρα της ανταμοιβής για την προσφορά και τη σκληρή δουλειά τους, οι κάτοικοι δεν τσιγκουνεύτηκαν τα έξοδα. Έτσι, αγόρασαν μεγάλες ποσότητες ψαριών, τα οποία τους πρόσφεραν απλόχερα δείχνοντας την ευγνωμοσύνη τους.

2. Πάμε…Πίντερ

Μπορείτε και στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σήμερα, αύριο και να μην τα πολυλογώ μέχρι και την Κυριακή στις 9 και 15 το βράδυ ηχεί το κουδουνάκι (Στη φωτογραφία ο αγαπημένος του «Κόσμου», συγγραφέας Χρήστος Χαρτοματσίδης (αριστερά) που υπογράφει την απόδοση στα ελληνικά από την βουλγαρική γλώσσα και ο βούλγαρος σκηνοθέτης κ. Στέφαν Στάιτσεφ (στα δεξιά) αποτελούν εγγύηση για κάτι καλό). Να θυμηθούμε ότι ο Πίντερ ήταν εκείνος που είπε… «Ο Τζορτζ Μπους και ο Τόνι Μπλερ πρέπει να λογοδοτήσουν για τα ψέματα που είπαν στους λαούς τους σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι περισσότεροι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για την αλήθεια αλλά για την εξουσία και για την παραμονή τους σε αυτή». Άδικο έχει ο άνθρωπος; Ο Χάρολντ Πίντερ έγραψε επίσης: «Οι πολιτικοί πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να κρατούν τους πολίτες σε άγνοια, να ζουν μην γνωρίζοντας την αλήθεια, ούτε καν αυτή της δικής τους ζωής». Ο Χάρολντ Πίντερ είπε ότι από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η αμερικανική κυβέρνηση «υπέθαλπε και εν πολλοίς έδινε έδαφος σε ακροδεξιά στρατιωτικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο». Αναφερόμενος στην Ινδονησία, την Ελλάδα, την Ουρουγουάη, την Βραζιλία, την Αϊτή, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και φυσικά, την Χιλή. Να το άκουσε άραγε και η γλωσσομαθής κα Ράϊς (πάτερ μου, μου είναι συμπαθής η γυναίκα αυτή, όσο πιο μακριά φεύγει από την χώρα μας τόσο πιο συμπαθής).

3. Πάμε βιβλίο…

Μια διαφορετική έκδοση με: 250 φωτογραφίες, 1200 ονόματα ανθρώπων, κτιρίων τοπωνυμίων, φορέων, όλα όσα κατάφερε να διασώσει ένας παλιός Κομοτηναίος, ο Σάββας Κουτλογεωργίου παρουσιάζοντας με τη βοήθεια του Δήμου Κομοτηνής, το πρώτο φωτογραφικό οδοιπορικό στη νεότερη ιστορία της πόλης. Κι ακόμη, όπως τονίζει η επιμελήτρια της έκδοσης κ. Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδη, μια συρραφή σημειώσεων που καταγράφονται με «οδοδείκτη» στη συγγραφή, τα οικοδομικά της τετράγωνα, τις οδούς, τα κτίρια, τις χρήσεις τους, τους ενοίκους τους και τις δραστηριότητές τους. «Πρόκειται για οδοιπορικό στη νεότερη ιστορία της πόλης κατά κυριολεξία. Καθολική στροφή προς το παρελθόν για το συγγραφέα που στόχος του είναι, μέσα από τα κομμάτια του παζλ των φωτογραφιών, να συνταιριάσει την εικόνα της πόλης και των ανθρώπων της αμέσως μετά την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό» δηλώνει η κ. Κατσαρή. «Με νοσταλγία», δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Κουτλογεωργίου, «θέλησα να αποτυπώσω και να παρουσιάσω την παλαιά Κομοτηνή, την άλλοτε Γκιουμουρτζίνα που εδώ και μερικά χρόνια άλλαξε. Η γραφική πόλη του Ορφέα με τα καλντερίμια και τους κυβόλιθους, με τα πηγάδια και τις τουλούμπες, που έβγαζαν κρύο, καθαρό νερό, μόνο στη μνήμη των ηλικιωμένων Κομοτηναίων υπάρχει». Στο βιβλίο που φέρει τον τίτλο: «Η Κομοτηνή του παρελθόντος – Φωτογραφικό οδοιπορικό (1920 έως σήμερα)» καταγράφονται πρόσωπα, τοπία και γεγονότα μιας μακρινής εποχής. Μιας εποχής με τη Σκεπαστή ξύλινη αγορά, τον Μπουκλουτζά ποταμό και τις αμέτρητες ξύλινες γέφυρες που συνέδεαν την πόλη με τα καλντερίμια και τους λίγους τότε δρόμους . «Οι περισσότεροι ήταν χωματόδρομοι με άφθονη σκόνη το καλοκαίρι και λάσπη το χειμώνα. Η πόλη φωτίζονταν με γκαζόλαμπες και αργότερα, με το λιγοστό δημοτικό φωτισμό (μια μικρή γεύση εκείνης της πόλης στην 3η φωτογραφία).

4. Κι εδώ γελάμε…

Παρκάρει ένας μπροστά σε ένα μαγαζί (το αυτοκίνητο της 4ης φωτογραφίας είναι δικό μου, δεν έχει καμία σχέση με το αυτοκίνητο του ανέκδοτου), και λέει σε κάποιον που βρίσκεται εκεί:

– Συγνώμη, κύριε. Μήπως θα μπορούσατε να έχετε λίγο στο νου σας το αυτοκίνητό μου; Λίγα λεπτάκια θα λείψω μόνο, να ψωνίσω κάτι.

– Ξέρεις ποιός είμαι εγώ; ρωτά εκνευρισμένος ο άλλος. Εγώ είμαι ο υπουργός.

– Συγνώμη, δεν το ήξερα. Αλλά δεν πειράζει, σας έχω εμπιστοσύνη…

Ααααα!!!!

Λίγο έλειψε να το ξεχάσω…σιγά μην άφηνα τις ξανθιές ασχολίαστες…

– Πώς πείθεις μια ξανθιά να σε παντρευτεί;

– Της λες ότι σε άφησε έγκυο!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.