Τον δρομο δειχνουν οι ηρωες της μαχης των Οχυρων

Πλήθος κόσμου στο Οχυρό Νυμφαίας την επέτειο των 83 χρόνων από την ηρωική άμυνα των υπερασπιστών του

Η μάχη των οχυρών, η επέτειος της ηρωικής άμυνας του Οχυρού της Νυμφαίας αλλά και όλων των οχυρών της γραμμής Μεταξά απέναντι στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας, τιμήθηκε 83 χρόνια μετά στο χώρο του Οχυρού, το πρωί της Κυριακής 7 Απριλίου.

Εκπρόσωποι φορέων και πολίτες βρέθηκαν στο χώρο του Οχυρού, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων, με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων. Την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ μέσα από αφήγηση ζωντάνεψαν οι στιγμές της σφοδρής επίθεσης των γερμανικών μονάδων με βομβαρδισμούς του οχυρού με πυρά πυροβολικού, προώθηση σχηματισμών αρμάτων, τμημάτων μοτοσικλετιστών και πεζικού.

Οι υπερασπιστές του οχυρού  απέκρουσαν με ηρωισμό τις προσπάθειες των Γερμανών να εισέλθουν σε αυτό, όμως τελικά η υπεροπλία σε προσωπικό και υλικό των κατακτητών άνοιξε τις στοές του οχυρού, και μετά από ώρες απεγνωσμένης μάχης μέσα στο Οχυρό ο Έλληνας Διοικητής, θεωρώντας ότι η αποστολή του είχε εκπληρωθεί, αποφάσισε την παράδοση του Οχυρού.

Η σημασία του καθήκοντος

Την σημασία να αποδίδεται ο πρέποντας σεβασμός στους ήρωες, που υπέρ βωμών και εστιών, αλλά και υπέρ πίστεως και πατρίδος, αγωνίστηκαν για να μας παραδώσουν τον τόπο ελεύθερο, και είπαν με τη δύναμη της ψυχής τους το όχι στον κατακτητή, τόνισε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

«Εμείς σήμερα απόγονοί τους, και ταπεινοί προσκυνητές, ήρθαμε να αποδώσουμε τον οφειλόμενο σεβασμό και την τιμή σε όσους ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, κάνοντας το καθήκον τους» ανέφερε. Αναρωτήθηκε δε αν κάνουμε κάθε μέρα εμείς την αυτοκριτική μας, σημειώνοντας πως αν κάνουμε κάθε μέρα την αυτοκριτική και βρίσκουμε ότι κάπου σφάλλουμε, ας θυμόμαστε πως κάθε καινούρια μέρα και ευκαιρία είναι δυνατή για να μοιάσουμε στους προγόνους μας, και με ενότητα, όταν έρθει η ώρα να φύγουμε από τον κόσμο να πούμε ότι κάναμε το καθήκον μας.

Χρέος απέναντι στους ήρωες του Οχυρού

Ο Διοικητής του Δ ΣΣ Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος τόνισε πως με την τελετή αυτή τιμούν τους αθάνατους ήρωες των Οχυρών, που πριν από 83 χρόνια αψήφησαν τον πολυάριθμο εχθρό, όρθωσαν το ανάστημά τους, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. «Χρέος μας είναι εφόσον απαιτηθεί, να φανούμε αντάξιοί τους, και να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε» τόνισε, διαβεβαιώνοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα από τη διαρκή ενίσχυση και την αποφασιστικότητά τους, εγγυώνται το μέλλον της πατρίδας μας.

Μια λαμπρή σελίδα της ιστορίας

Στο Οχυρό της Νυμφαίας γράφτηκε μία λαμπρή σελίδα της ιστορίας μας, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μανώλης Ταπατζάς, τονίζοντας πως 83 χρόνια μετά, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδίδουμε τιμή και δόξα στους ήρωες που όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στις δυνάμεις του ναζιστικού άξονα, πολέμησαν και θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδας μας. «Αιωνία η μνήμη σε αυτούς που έχασαν την ζωή τους στο χώρο αυτό» ευχήθηκε.

Ζωντανή η μνήμη των ηρώων

Στους ήρωες που έπεσαν υπέρ της πατρίδας αναφέρθηκε και ο Βουλευτής Ροδόπης ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛκ.  Ιλχάν Αχμέτ, τονίζοντας πως η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι δεδομένες έννοιες, και πως για να τις διαφυλάξουμε πρέπει να έχουμε θάρρος, ήθος και πίστη σε αυτά που πρεσβεύουν.

Σημαντικό να τιμούμε όσους έπεσαν μαχόμενοι ενάντια στους κατακτητές θεωρεί ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, που τόνισε πως το μήνυμα της ημέρας είναι πως η ελευθερία χρειάζεται καθημερινό αγώνα. Τόνισε δε πως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολες εποχές, και να τιμούμε όσους διαφύλαξαν την ελευθερία της χώρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.