Διαστασεις,29/7/08

1ο Αν έχεις τύχη…

… καμιά φορά το σκέφτομαι πάτερ μου, αν έχεις τύχη, αν δεν έχεις γάμησέ τα… Με το συμπάθιο, αλλά αυτό το τελευταίο η θεία Ροδούλα το σκέφτεται περισσότερο και συχνότερα. Όσο βλέπει τους αιρετούς να επιδίδονται στην μπαϊντούσκα και όλα τα άλλα, όπως την ουσιαστική στήριξη των δημοτών τους, να τα έχουν φορτώσει στον κόκορα… Αν έχεις τύχη, δεν έχεις τέτοιους αιρετούς…

Ο λαγός τους έσωσε τη ζωή! Ένας κατοικίδιος λαγός, στην Αυστραλία, έσωσε τη ζωή ενός ζευγαριού που κοιμόνταν, ενώ το σπίτι τους είχε πάρει φωτιά! Το ζευγάρι, από την περιοχή της Melbourne, κοιμόνταν, όταν ο σύζυγος άκουσε θόρυβο στην πόρτα του δωματίου. Ο λαγός της οικογένειας, που ακούει στο όνομα “Rabbit”, γρατζουνούσε με τις πατούσες του την πόρτα του δωματίου θέλοντας να τους ειδοποιήσει ότι το σπίτι είχε πάρει φωτιά. Ο σύζυγος είδε έντρομος το πίσω δωμάτιο να έχει πάρει φωτιά και να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα και στο υπόλοιπο σπίτι. What can I say?

2ο «Όταν υπάρχει ένας μεγάλος πόλεμος, κανείς δεν δίνει σημασία στους μικρούς που γίνονται την ίδια στιγμή». Αυτοί οι «μικροί πόλεμοι» που έγιναν στη ζωή της και την αδίκησαν κατάφωρα, έκαναν την 90χρονη Μαρία Χάμπαινα, μια Ρωμιά από τη Πόλη, με καταγωγή από τον Πόντο, να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της πριν ξεψυχήσει. Τους λογαριασμούς του με το παρελθόν μάλλον κάνει και ο Κωνσταντινουπολίτης Πέτρος Μάρκαρης, στέλνοντας, με το τελευταίο, πέμπτο, βιβλίο του, τον Κώστα Χαρίτο στην Πόλη να τα βγάλει πέρα με τις τραυματικές εμπειρίες της ελληνικής μειονότητας. «… η κουβέντα με τους Πολίτες είναι πάντα μια οπισθοδρόμηση. Πρώτα σε πηγαίνουν πίσω στο παρελθόν και μετά σε γυρίζουν εκεί που τους πονάει, στο σήμερα». Αυτό το νιώθει ο Έλληνας αστυνόμος κάθε φορά που μιλά με κάποιον Ρωμιό της Πόλης, όπως αυτοπροσδιορίζεται κάθε Έλληνας της Κωνσταντινούπολης. Ο διάσημος πια ήρωας του Μάρκαρη βρίσκεται στην Πόλη, μετά της συζύγου του Αδριανής, για αναψυχή. Δεν προλαβαίνει να δει καλά καλά τα πρώτα αξιοθέατα, με καλύτερη την Αγία Σοφία, για την οποία κάνει μια εύστοχη παρατήρηση -«φαίνεται πως φτιάχτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να κοιτάς πάντα προς τα ουράνια, ποτέ προς τα τάρταρα»- και αναλαμβάνει δουλειά. Να εξιχνιάσει τους φόνους της γριάς Χάμπαινας, η οποία έζησε μια βασανισμένη ζωή. Δεν είχε τύχη που λέγαμε και πιο πάνω…

3ο Η θεία Ροδούλα μελετά ανησυχητικά αποτελέσματα σημαντικής έρευνας που έλαβε χώρα και στη χώρα μας (Ναι, πολύ σωστά ΩΧ!). Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που θεωρούν ότι το «κεράτωμα» αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της χώρας (72%). Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Ιταλοί με 69%. Τα χαμηλότερα ποσοστά τα βρίσκει κανείς στο Βέλγιο και τη Σουηδία (εκεί το κέρατο είναι νόμος), όπου μόνο ένας στους δύο κατοίκους θεωρεί την ερωτική απιστία σοβαρό πρόβλημα… Ίσα – ίσα που πρόβλημα έχει όποιος δεν απιστεί…

Και δεν είναι μόνο ότι θεωρούμε μείζον «εθνικό» θέμα τη συζυγική απιστία. Στη χώρα μας περισσότερο από τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουμε την εντύπωση ότι το «κέρατο» έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 10 έτη (κι εγώ λέω γιατί του Δημήτρή μου δεν του κάνει κανένα καπέλο…): Θεωρούμε σε ποσοστό 69% ότι το «κέρατο» πάει σύννεφο. Ένα ποσοστό που υπερβαίνει σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 38%. Εξ ου και οι συννεφιές του Ιουλίου, μήνας κατεξοχήν για να επιδείξει κανείς τους λιαστούς του κώλους στις παραλίες του Λίτσου…

4ο Εδώ γελάτε…

Μια μέρα ρωτάει ο Αδάμ τον Θεό:

-«Γιατί έκανες την Εύα τόσο απαλή και τρυφερή;» – «Για να τη θέλεις», του απαντά ο Θεός.

-«Και γιατί την έκανες τόσο ελκυστική;», τον ξαναρωτά ο Αδάμ.

-«Για να τη θέλεις», απαντά ξανά ο Θεός.

–«Ναι, αλλά γιατί την έκανες τόσο ηλίθια;», επιμένει ο Αδάμ.

-«Για να σε θέλει εκείνη», του λέει ο Θεός.

[τα ήθελε ο κώλος του,(συγγνώμη πάτερ)]…

Υ.Γ.

Οι αιρετοί χορεύουν μπαϊντούσκα και οι ψηφοφόροι το χορό του Ζαλόγγου

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.