«Δεν πρεπει οι λαοι να τρεφουν αυταπατες οτι θα αλλαξει η πολιτικη της ΕΕ»

Η Φανή Τρέλλη είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας της στη Ροδόπη μίλησε στον ΠτΘ για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΕΕ, μία θέση συνέπειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, θέσεις που επαληθεύτηκαν κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων. Η κ. Τρέλλη εκφράζει την άποψη ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει όσον αφορά την πολιτική της Ευρώπης απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και την αισιοδοξία ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται εκ μέρους των λαών.

ΠτΘ: κ. Τρέλλη η συμμετοχή σας στο ευρωψηφηφοδέλτιο του ΚΚΕ ήταν κάτι που το περιμένατε;

Φ.Τ.: Όχι. Από το 1979 είμαι στο εργατικό κίνημα, είμαι συνδικαλίστρια. Είναι τιμή για μένα να συμμετέχω σε αυτό, ένα αγωνιστικό ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες, από όλα τα στρώματα θα έλεγα υπάρχει εκπροσώπηση και πιστεύω ότι αυτό θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του λαού.
Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά δίνουμε τη μάχη ώστε να ενισχυθεί η δύναμη του κόμματός μας.

ΠτΘ: Το ΚΚΕ έχει εκφράσει και καθημερινώς εκφράζει την αντίθεσή του προς την ΕΕ. Παρόλα αυτά συμμετέχετε στις εκλογές…

Φ.Τ.:
Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν εφόσον είστε αντίθετοι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πώς συμμετέχετε στις ευρωεκλογές. Και με την αστική δημοκρατία όπως εκφράζεται σήμερα είμαστε αντίθετοι. Είναι όμως για εμάς ένα πεδίο δράσης και εκφράζει θα λέγαμε και τα ποσοστά που βγαίνουν σε αυτές, είναι μια ευκαιρία να δούμε τους συσχετισμούς που υπάρχουν στην κοινωνία. Εμείς δίνουμε τη μάχη και στο εθνικό κοινοβούλιο και στο ευρωκοινοβούλιο προασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων, των εργατών και των αυτοαπασχολούμενων. Όσον αφορά στην αντίθεσή μας με την ΕΕ, το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που από την αρχή τη χαρακτήρισε ως Ένωση των μονοπωλίων, Ένωση των ιμπεριαλιστών σε μια προσπάθεια να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μαζί να υποτάσσουν άλλους λαούς. Είμαστε ξεκάθαροι λέγοντας στους εργαζόμενους την αλήθεια και προειδοποιήσαμε για τα άσχημα που θα ερχόντουσαν το 1992 με την ψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτά τα δεκαεπτά χρόνια επιβεβαιωθήκαμε και μάλιστα πολλές φορές. Μας έλεγαν, για παράδειγμα, τα δύο μεγάλα κόμματα ότι θα υπάρξει σύγκλιση και ευημερία για τον ελληνικό λαό, ότι όλοι θα ανήκουμε σε μια οικογένεια και ότι η κρίση δεν πρόκειται να μας χτυπήσει. Σήμερα όλα αυτά διαψεύδονται και φαίνονται ως μύθοι. Όλα αυτά ήταν καλά για τα μονοπώλια. Τους εργαζόμενους η ΕΕ τους έφερε πίσω αρκετά χρόνια για να μην πω αιώνα όσον αφορά στα εργασιακά μας δικαιώματα. Έχουν καταργηθεί πλέον τα οκτάωρα και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επήλθε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και οι πρώτες που πλήττονται είναι οι γυναίκες που στο όνομα της ισότητας θα συνταξιοδοτούνται στα 65. Τα τετράωρα έχουν περάσει στους νέους και στις γυναίκες και όλα αυτά περνούν μέσα από την ΕΕ. Για παράδειγμα, πρόσφατα στην Πράγα πάρθηκαν καινούργιες αποφάσεις και μάλιστα με αφορμή την οικονομική κρίση θα τις βάλουν γρηγορότερα σε εφαρμογή και μάλιστα εις βάρος των εργαζομένων.

ΠτΘ: Στις ευρωεκλογές αυτές υπάρχει για πρώτη φορά συνεργασία μεταξύ των εργατικών και κομμουνιστικών κομμάτων της Ευρώπης;

Φ.Τ.: Όχι ακριβώς. Το κόμμα μας τα τελευταία χρόνια κάνει μια προσπάθεια στο να υπάρξει συνεργασία με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της Ευρώπης ώστε να υπάρξει μια κοινή κατεύθυνση αντιμετώπισης στην αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό έγινε πράξη πρόσφατα με την υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης που αντιτίθεται στην πολιτική αυτή. Θέλω να πω ότι πλέον στην Ευρώπη οι λαοί έχουν βιώσει τη συγκεκριμένη πολιτική και φαίνεται ότι αλλάζει η στάση τους απέναντι σε αυτή, φαίνεται να υπάρχουν αντιστάσεις και να αναπτύσσονται αγώνες ενάντια σε αυτή την πολιτική. Και μη ξεχνάμε ότι όπου έγιναν δημοψηφίσματα οι λαοί έδειξαν την αντίθεσή τους. Για αυτό και δεν πρέπει να φοβόμαστε. Την δύναμη την έχουν οι λαοί και άρα πρέπει να σηκώσουν ανάστημα.

ΠτΘ: Γνωρίζουμε ότι σήμερα η Ευρώπη είναι συντηρητική. Μία αλλαγή των συσχετισμών θα αποβεί συμφερότερη για τους πολίτες της;

Φ.Τ.:
Μία αλλαγή των συσχετισμών θα δώσει την ευκαιρία να δώσουμε από καλύτερες θέσεις τη μάχη αλλά εμείς λέμε ότι αλλαγή της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει. Καλλιεργούν αυταπάτες τα κόμματα, του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ ή του ΣΥΝ που υποστηρίζει ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα. Το ΚΚΕ λέει ότι οι λαοί δεν πρέπει να τρέφουν τέτοιες αυταπάτες.

ΠτΘ: κ. Τρέλλη το μεν ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες ευρωεκλογές αποτελούν δημοψήφισμα η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την αντίθετη άποψη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Φ.Τ.: Τα δύο κόμματα αυτό που θέλουν να καταφέρουν είναι να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους έχοντας μπροστά και τις εθνικές εκλογές. Θεωρούν αυτές τις εκλογές ως πρόκριμα για το ποιο από τα δύο θα έχει τη μελλοντική διακυβέρνηση της χώρας.
Ο ελληνικός λαός, και αυτό το λέγαμε παλιότερα και δεχόμασταν επιθέσεις, γνωρίζει ότι και οι δύο έχουν την ίδια πολιτική ασχέτως κι αν ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, υποστηρίζουν αυτή την πολιτική και απλά υπόσχονται ο καθένας από την πλευρά του ότι θα τη διαχειριστεί καλύτερα από το άλλο. Στο σημείο αυτό τσακώνονται. Τελευταίως βέβαια υπάρχει και αρκετή σκανδαλολογία και όπως όλα δείχνουν ,όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, αυτή θα γίνεται οξύτερη. Γνωρίζοντας δε ότι ο ελληνικός λαός έχει αρχίσει να απεχθάνεται την πολιτική τους αυτή, εντείνεται η επίθεση στο κόμμα μας με λασπολογίες, όπως ο κ. Πάγκαλος και στη συνέχεια ο κ. Καρατζαφέρης με τη στήριξη των κομμάτων τους λένε ότι και το ΚΚΕ εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Γερμανού. Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται επίθεση αντικομμουνισμού εν όψει εκλογών. Και εμείς δεν φοβόμαστε την επίθεση που θα γίνει στις πολιτικές μας θέσεις, ούτε φοβόμαστε όλη αυτή τη λάσπη που ρίχνουν. Απλά προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο την αντίληψη ότι όλοι είναι ίδιοι και ενέχονται στα σκάνδαλα και άρα δεν υπάρχει καμία προοπτική και θα ψηφίσετε το μικρότερο ή το μεγαλύτερο κακό. Βέβαια το κόμμα μας ενοχλεί όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Η συντρόφισσα Αλέκα Παπαρήγα χθες στη συνέντευξή της είπε ότι υπάρχει ένα έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αναφέρει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα Κομμουνιστικό Κόμμα με ποσοστό 8%, που έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση στους εργαζόμενους από το ποσοστό που εκφράζει. Όλα αυτά δείχνουν ότι θέλουν να πάνε στις εκλογές περνώντας το κλίμα ότι όλοι είναι ίδιοι. Και αυτό δεν γίνεται για πρώτη φορά. Παλιότερα έλεγαν ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης έχει κότερα. Εμείς λέμε ότι αν είχαν αποδείξεις θα τα είχαν βγάλει στον αέρα.

ΠτΘ: Υπάρχει μια χαλαρότητα σε αυτές τις εκλογές με βάση τις προηγούμενες…

Φ.Τ.:
Πάντα λέγεται ότι η ψήφος είναι χαλαρή γιατί δεν εκλέγουμε κυβέρνηση, εκλέγουμε 22 ευρωβουλευτές οι οποίοι και θα εκφράσουν τις θέσεις μας στο ευρωκοινοβούλιο και άρα δεν έχει και τόση σημασία.Είναι πιο χαλαρή γιατί δεν υπάρχουν οι βουλευτές κατά περιφέρεια για να βρουν τους ψηφοφόρους τους. Είναι όμως ίδιας σημασίας με τις εθνικές και μάλιστα το 80% των αποφάσεων παίρνονται στην ΕΕ. Άρα το τι ευρωβουλευτές θα στείλουμε και τίνος συμφέροντα θα υποστηρίξουν στο ευρωκοινοβούλιο είναι θέμα που μας αφορά. Και η ψήφος είναι μια μοναδική ευκαιρία να καταδικάσουμε την πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που την υπερασπίζονται και από την άλλη να δώσουμε προοπτική στους αγώνες. Εμείς λέμε ότι, πέρα από την ψήφο και τις ευρωεκλογές, την επαύριο μας περιμένουν σκληρότερα μέτρα για αυτό και πρέπει να αναπτυχθούν σκληρότεροι αγώνες. Εμείς, για αυτό που δεσμευόμαστε απέναντι στους εργαζόμενους είναι ότι θα είμαστε, αν μας δώσουν τη δύναμη ακόμη πιο αγωνιστικοί, και μπροστάρηδες στους αγώνες.

ΠτΘ: κ. Τρέλλη σας ευχαριστώ πολύ.

Φ.Τ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

«Το Ταμείο Φτώχειας φτύσιμο

στο πρόσωπο των εργαζομένων»

«Και τα δύο κόμματα θέλουν να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι είναι εισερχόμενη η κρίση, το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι αιτία είναι η φιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς λέμε ότι μια κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να ασκήσει πολιτική και να φέρει κρίση σε μια χώρα. Εμείς λέμε ότι η κρίση είναι καπιταλιστική. Έχουμε περάσει πολλές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος εντονότατες με πολέμους και σήμερα έχει εκδηλωθεί αυτή, γιατί υπήρξε πιο μπροστά μια τεράστια ανάπτυξη και τεράστια συσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια. Από τη μια δεν μπόρεσαν αυτόν τον πλούτο να τον επενδύσουν για να βγάλουν κέρδη και από την άλλη πίεζαν τους μισθούς με αποτέλεσμα αυτά τα προϊόντα που παρήγαγαν να μην μπορούν να απορροφηθούν. Με αυτό τον τρόπο όμως το σύστημα άρχισε να στουμπώνει και ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις, η καταστροφή πολλών παραγωγικών δυνάμεων. Ακολούθησε το μοίρασμα του κεφαλαίου και του πλούτου σε λιγότερα χέρια με αποτέλεσμα να την πατούν οι εργαζόμενοι.

Όσον αφορά στην έξοδο από την κρίση τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η χώρα μας επιδότησαν τις τράπεζες. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι έπρεπε να δοθούν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στους βιομήχανους. Έδωσαν πολλά λεφτά στο κεφάλαιο αλλά δεν ακούσαμε ούτε ένα μέτρο για τους εργαζόμενους τους ανέργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Εν αντιθέσει παίρνονται καινούργια αντιεργατικά μέτρα. Μιλάνε για Ταμείο Φτώχειας επειδή βλέπουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Αυτά όμως είναι φτύσιμο στο πρόσωπο των εργαζομένων.

Φοβούμενοι τις κοινωνικές αναταραχές προχωρούν στη δημιουργία Ταμείου Φτώχειας. Οι κοινωνικές αναταραχές δεν αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς ο καπιταλισμός γίνεται περισσότερο βάρβαρος. Δεν υπάρχουν σωτήρες που θα μας σώσουν. Οι ίδιοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.