«Δεν εκφραζουμε θεσεις διαμαρτυριας, αλλα δημιουργιας»

Με τον επικεφαλής της παράταξης «Αναγέννηση Κομοτηνής» Σταμάτη Μαρούδα συζητήσαμε αναλυτικά στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής για τα τεκταινόμενα στο δήμο Κομοτηνής, γύρω από θέματα διοίκησης, πολιτισμού, δημοτικής συγκοινωνίας, καθαριότητας, κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Ο κ. Μαρούδας άσκησε κριτική για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στάθηκε σε κάποια ζητήματα που διέκρινε ως σημαντικότερα μια και συνδέονται με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής του πολίτη, όπως είναι η ανάγκη ν’ αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό, η ανάγκη δημιουργίας πνευμόνων πρασίνου, αλλά και η σοβαρή αντιμετώπιση του πολιτισμού με την ενίσχυση πολιτιστικών ερασιτεχνικών εργαστηρίων, ιδιαίτερα σημαντικών για οικογένειες λιγότερο εύπορες. Ο Σ. Μαρούδας δήλωσε πολιτικά «παρών» και κάλεσε σε συστράτευση όσους «βλέπουν το μέλλον που τους επιφυλάσσει αυτή η συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη, πιστέψουν στην αντίσταση και την κοινή δράση και απεγκλωβιστούν από τις στημένες παγίδες του πολιτικού συστήματος».

Αλλαγή προσώπων… κι εθνικές εκλογές

ΠτΘ: Να ξεκινήσουμε με κάποιες αλλαγές που ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Κοτσάκης στους προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και τις αντιδημαρχίες.

Σ.Μ.:
Αυτό που προέχει είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι διακατέχονται από κάποια πολιτική με συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις. Μοιάζουν με έναν «οδοστρωτήρα», ο οποίος μας πλησιάζει και προσπαθεί να μας συνθλίψει. Το θέμα είναι να σταματήσουμε τη δράση αυτών των «οδοστρωτήρων» και όχι να αναλωνόμαστε, συζητώντας ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καθένα από αυτούς. Κάποιες δημοτικές επιχειρήσεις, εξυπηρετούνται ουσιαστικά και κάποιους αδιαφανείς σκοπούς, όπως προσλήψεις, τοποθετήσεις προέδρων, αντιπροέδρων και διάφορες άλλες πελατειακές σχέσεις.

ΠτΘ: Το γεγονός ότι ο δήμαρχος επέλεξε να κάνει κάποιες αλλαγές σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, σημαίνει ότι δεν άφησε κάποιους ανθρώπους να ολοκληρώσουν το «έργο» τους, για παράδειγμα ο κ. Ναλμπάντης, τον οποίο θεωρώ από τις πιο επιτυχημένες παρουσίες στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής και μάλιστα αξιολογήθηκε θετικά από την κοινωνία.

Σ.Μ.:
Αυτό συζητιέται. Βεβαίως, μπορεί να είναι και έτσι. Μην ξεχνάτε πως ο κ. Ναλμπάντης είναι και πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Με βάζετε στον πειρασμό να πω ότι έχουμε ένα προοίμιο εξελίξεων ή και πρώιμων εκλογών. Είναι σαφές ότι σε τέτοια πόστα θα χρειαστούν άτομα, τα οποία θα έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική πολιτική και τις κατευθύνσεις που δίνει. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει μια ρητή ή σιωπηρή υποταγή σ’ αυτές τις κατευθύνσεις. Επομένως, αυτή η επιλογή σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό: Τυφλή και βαθιά υπακοή σ’ αυτή την πολιτική αντίληψη.

ΠτΘ: Εννοείτε ότι ενδέχεται να έχουμε πρόωρες εθνικές εκλογές και ο κ. Ναλμπάντης σαν πρόεδρος της ΝΟΔΕ να έχει τεράστια καθήκοντα, γι’ αυτό και περνάει στη ΔΕΥΑΚ…

Σ.Μ.:
Ναι. Πιθανόν και να έχουν απομακρυνθεί ή παραγκωνιστεί προσωρινά ή να έχουν μπει σε εφεδρεία κάποιοι που προσέφεραν αλλά πιθανόν να είχαν παρουσιάσει κάποιο βαθμό αντιστάσεως. Αυτό δεν είναι σύμφορο για τις επικείμενες εκλογές.

Σημειολογική η απουσία του κ. Μέτιου

ΠτΘ: Ο μόνος που είναι εκτός παιχνιδιού γιατί του είχε προτείνει ο δήμαρχος κάποιον τομέα που δεν τον ενδιέφερε και δεν τον αποδέχτηκε είναι ο Χρήστος Μέτιος, που είναι ένας μορφωμένος νέος άνθρωπος.

Σ.Μ.:
Για μένα είναι σημειολογική η απουσία του κ. Μέτιου, γιατί ο κ. Μέτιος είναι Κομοτηναίος.

ΠτΘ: Μάλιστα το όνομα του κ. Μέτιου ακουγόταν ως υποψηφίου δημάρχου από τη ΝΔ και δεν αποκλείεται σε μια άλλη αναμέτρηση να κατέβει έως κι επικεφαλής.

Σ.Μ.:
Είναι πολύ σημαντικό το ότι λείπει ένας συντοπίτης μας από την δημοτική αρχή. Δε θα αναφερθώ στις φιλοδοξίες του που είναι θεμιτές και απόλυτα σεβαστές, αλλά είναι από τη Ροδόπη μας και είναι από τους ανθρώπους που υφίστανται τον μεγαλύτερο κοινωνικό έλεγχο. Τέτοιοι άνθρωποι, πραγματικά δεν μπορούν εύκολα να χειραγωγηθούν, έχουν αντιστάσεις.

Πολιτισμός: η μητέρα όλων των μαχών

ΠτΘ: Να περάσουμε σε έναν άλλο τομέα, που ξέρουμε ότι τον αγαπάτε όπως διακρίνουμε από τα δημοτικά συμβούλια, αυτόν του πολιτισμού. Διανύουμε ένα θερμό πολιτιστικό καλοκαίρι. Παρατηρείστε τι συμβαίνει στον Έβρο, στους δήμους Τυχερού, Αλεξανδρούπολης, Ν. Βύσσας… γίνονται εκδηλώσεις, η Καβάλα είναι λαμπερή όπως πάντα, η Ξάνθη ετοιμάζεται για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, στην Κεραμωτή εκδηλώσεις, στη Θάσο… Νομίζω ότι η περιφέρειά μας έχει τη χαρά να ζωντανεύει πολιτιστικά κάθε καλοκαίρι, υποδεχόμενη εσωτερικούς τουρίστες και κάποιους άλλους από το εξωτερικό με σύμμαχο και τον πολιτισμό της.

Σ.Μ.:
Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν θα μπορούσα να κατατάξω ποτέ ένα πρόβλημα ιεραρχικά, σε σχέση με τα υπόλοιπα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Στο θέμα του πολιτισμού και το κυκλοφοριακό, δίνουμε κάποια προτεραιότητα. Η μητέρα όλων των μαχών, ώστε η δημοτική αρχή να αποδείξει την προοδευτικότητά της, διαδραματίστηκε στον πολιτιστικό χώρο. Εκεί, αν θα έχετε παρατηρήσει, συγχαίρει ο ένας τον άλλον για την ποιότητα και την ποσότητα των εκδηλώσεων. Να θυμίσω ότι κανένα καλλιτεχνικό ή πολιτιστικό εργαστήρι ερασιτεχνικής δημιουργίας δε δημιουργήθηκε σε όλο αυτό το διάστημα των 18 μηνών, ούτε δρομολογήθηκε η δημιουργία του για τους νέους αυτής της πόλης και των οικισμών. Οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιώτες, επομένως στερούν τα παιδιά τους – άθελα τους – από τη δυνατότητα πρόσβασής τους στο χορό, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες. Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι πολιτισμός είναι οι διάφορες εκδηλώσεις ή η οργάνωση μιας εκδήλωσης στα πλαίσια της οποίας περιλαμβάνονται εκφράσεις πολιτικών φορέων και συλλόγων και εκκλησιαστικών πανηγυριών. Τώρα τελευταία, η δημοτική αρχή έχει ανακαλύψει ένα καινούριο «φρούτο», τη διαφήμιση έργων ή βιβλίων κάποιων δημοτών ή ανθρώπων που ζουν στο χώρο μας. Είναι η λογική του «διαφημίστε μας για να σας διαφημίσουμε». Θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα θεματικό μουσικό φεστιβάλ, ικανό να ξεπεράσει τα τείχη της πόλης. Έχετε δει πουθενά, πλην της Κομοτηνής, τέτοιου είδους εκδηλώσεις, οι οποίες διαφημίζουν την πόλη μόνον εντός των τειχών; Να γίνει ένα φεστιβάλ με εμβέλεια πανελλαδική, γιατί όχι και διεθνή.

Να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Υπάρχει ένα πολιτιστικό εργαστήριο το οποίο λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και ολοένα εξελίσσεται, η «Πολιτιστική Κίνηση». Καλείται σήμερα να μετεγκατασταθεί ή να διαλυθεί ή να συστεγαστεί μελλοντικά με κάποιους άλλους συλλόγους κι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο, χωρίς ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια της τελευταίας δημοτικής αρχής να υπάρχει μια ενίσχυση σε πόρους, σε χώρους, υποδομές προκειμένου να αναβαθμιστεί αυτός ο πολιτιστικός χώρος. Σήμερα χρειάζεται η δημιουργία ενός τοπικού, διεκδικητικού κινήματος, το οποίο θα επιμένει στη θέση της διατήρησης της «Πολιτιστικής Κίνησης» με κάθε τρόπο, γιατί στην άλλη άκρη του τούνελ βρίσκεται η κοινωνική, ηθική, πολιτιστική πολιτισμική ισοπέδωση του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού της πόλης.

Πολύ έντεχνα ειπώθηκε ότι θα πάρει τον χώρο αυτό κάποιος φορέας, θα ανεγερθεί δημόσια βιβλιοθήκη και κάποιο κομμάτι θα παραχωρηθεί στην «Πολιτιστική Κίνηση».

Οικόπεδα με θέα τον πολιτισμό και την παιδεία

ΠτΘ: κ. Μαρούδα με προβληματίζει το γεγονός ότι η πρόταση έγινε το καλοκαίρι, εσπευσμένα, από το υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία μιας δημόσιας βιβλιοθήκης – η οποία είναι σίγουρα το φως που μπαίνει σε κοινωνίες αναλφάβητες όπως η δική μας και είναι θετικό να γίνει – , αλλά με την προοπτική να γκρεμιστεί κάτι που είναι υπαρκτό και προσφέρει πολιτισμό.

Σ.Μ.:
Να φανταστείτε ότι το κράτος σήμερα παραχωρεί γήπεδα και διάφορους χώρους σε ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρίες και δεν είναι σε θέση να παραχωρήσει χώρους για μια «Πολιτιστική Κίνηση», για τη στέγαση ενός σχολείου κλπ.

Ο πολιτισμός, όμως, είναι δικαίωμα, είναι ανάγκη, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου.

ΠτΘ: Είχατε θίξει το θέμα του 10ου δημοτικού σχολείου Κομοτηνής όπου η επιλογή να γίνουν αίθουσες προκάτ στην αυλή γεννά το ερώτημα με ποια λογική αξιοποιούμε τους χώρους στην πόλη μας.

Σ.Μ.:
Σε όλους τους χώρους, η σημερινή δημοτική αρχή έχει μια νοοτροπία, μια τακτική, μια πρακτική. Προσπαθεί να τσιμεντοποιήσει όλους τους ελεύθερους χώρους, προφανώς γιατί δεν αφήνουν κέρδη. Με την ίδια λογική προσπαθεί από τη μια μεριά να διαλύσει την «Πολιτιστική Κίνηση» και από την άλλη μέσα σ’ ένα γυμνάσιο (το 3ο) να ιδρύσουν έναν παιδικό σταθμό, με αποτέλεσμα να συρρικνώσουν τον αύλειο χώρο, όπου τα παιδιά παίζουν.

ΠτΘ: Όταν κάποιοι αναλαμβάνουν να διαχειριστούν ένα δήμο με έκταση α, αριθμό κατοίκων β, πληθυσμιακή σύσταση γ, δυνατότητες χ και πόρους ζ, πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν να δημιουργήσουν δομές πολιτισμού, αθλητισμού, παιδείας, να δουν τι διαθέτουν και τι μπορούν να κάνουν, ότι έχουν αυτά τα οικόπεδα, θέλουν κάποια άλλα και επικοινωνούν για παράδειγμα με το νομάρχη ή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ζητούν παραχώρησή τους, σύμφωνα μ’ ένα σχέδιο που έχουν για την πόλη. Πρέπει να γνωρίζουν και το τελευταίο αξιόλογο ελεύθερο οικόπεδο ένα στρέμμα και πάνω, σε ποιον ανήκει, αν μπορεί να αγοραστεί κτλ.

Σ.Μ.:
Έχετε απόλυτο δίκιο κι αυτό είναι πασιφανές, διότι προδηλώνει ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν είχε έναν προγραμματισμό ή σχεδιασμό και γι’ αυτό δε μπορεί να υλοποιήσει τίποτα, όχι μόνο σε ζητήματα πολιτισμού και παιδείας, αλλά γενικότερα. Δε νομίζω ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει να παρουσιάσει ένα δικό της έργο. Έχει ένα τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο είναι συνέχεια αυτού του κ. Βαβατσικλή, έχει πετύχει – αν έχει πετύχει – σε ένα μικρό ποσοστό το τεχνικό πρόγραμμα και κάποια έργα, τα οποία συνεχίζει και μελέτες που έγιναν και είναι σχεδιασμένες να υλοποιηθούν. Ακόμα και οι χρηματοδοτήσεις αυτών των έργων είχαν ήδη εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, την οποία σήμερα κατηγορούν αδάπανα για ανεδαφικότητα, λαϊκισμό και δημαγωγία. Χωρίς να θέλω, βέβαια, να ταυτιστώ με την προηγούμενη δημοτική αρχή.

ΠτΘ: Αν ήσασταν σήμερα δήμαρχος ή περνούσε από το χέρι σας να προτείνετε μια λύση απέναντι στο ότι το υπουργείο Παιδείας έχει την ευγενή καλοσύνη να δημιουργήσει στην Κομοτηνή μια δημόσια βιβλιοθήκη – με δεδομένο ότι δε θέλετε να καταστραφεί η «Πολιτιστική Κίνηση» και ο χώρος που στεγάζονται οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, που επίσης κάνουν μια αξιόλογη προσπάθεια – τι θα προτείνατε για να μη χάσουμε τη βιβλιοθήκη;

Σ.Μ.:
Κανείς φυσικά δε θέλει να χάσει αυτό το πολύτιμο αγαθό που κάνει αναφορά στο βιβλίο. Υπάρχουν χώροι, στολίδια στην Κομοτηνή, στην πόλη μας και μπορούν να αξιοποιηθούν, αρκεί να υπάρχει η διάθεση και η δυνατότητα να έρθουμε σε ρήξη με κάποια συμφέροντα, για το καλό αυτής της πόλης. Δε μπορούμε να ασκούμε μια πολιτική που να συμφέρει λίγους και να βλάπτει πολλούς.

Αυτή τη στιγμή η κακή ποιότητα ζωής και το χάος που υπάρχει στην πόλη μας οφείλονται στις συνέπειες αυτής της επιλογής, της άσκησης δηλαδή πολιτικής που συμφέρει λίγους και όχι τους πολλούς. Έχουμε διαθέσιμους χώρους που προσφέρονται για ανάπλαση και αξιοποίηση, έτσι ώστε να συντελέσουν και στο να αποσυμφορηθεί το «κυκλοφοριακό χάος». Έχουμε επίσης δάση γύρω από την Κομοτηνή, χώρους που προσφέρονται για ποικίλους τρόπους αξιοποίησης.

ΠτΘ: Να δώσουμε ένα παράδειγμα;

Σ.Μ.:
Βεβαίως, ο δρόμος από την Κομοτηνή προς την Καρυδιά, το πανεπιστήμιο, οι χώροι πέριξ του πανεπιστημίου, οι οποίοι αντί να παραχωρούνται προς διάφορα άλλα συμφέροντα, όπως είναι η Αρσάκειος Σχολή, θα μπορούσαν να παραχωρηθούν για σχολεία και χώρους πολιτισμού. Γιατί όχι, να δημιουργήσουμε και μια Σχολή Πολιτισμού. Τι καλύτερο θα μπορούσε να επιτύχει σήμερα ο Κομοτηναίος, απ’ το συμβάλει στο να δημιουργηθεί μια σχολή πολιτισμού στα όρια του πανεπιστημίου;

ΠτΘ: Στην Ελλάδα, σε επίπεδο ΑΕΙ δεν έχουμε σχολή πολιτιστικών στελεχών. Σε μια συνεργασία μου παλιότερα με το Φεστιβάλ Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, είχα μια πολύ καλή συνεργάτιδα γαλλίδα, την Fabienne, η οποία είχε σπουδάσει στην Γαλλία το αντικείμενο του πολιτισμού, συνεργάζεται με μια πολύ μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα που υποστηρίζει παραγωγές με μεγάλα ονόματα από όλον τον κόσμο, ακόμη και σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Χρειάζονται επαγγελματίες στον πολιτισμό. Οι επιχειρήσεις πολιτισμού που δημιουργούνται και στους δήμους λειτουργούν χωρίς να έχουν ειδικούς κι αυτό είναι πρόβλημα.

Σ.Μ.:
Στην Ελλάδα, έχουμε πολλά αξιόλογα στελέχη πολιτισμού, τα οποία προέρχονται από σχολές του εξωτερικού, αλλά μένουν αυτά τα στελέχη αναξιοποίητα. Επειδή έχω περάσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό, παλαιότερα υπήρχαν σχολές, οι οποίες έβγαζαν ετησίως μεγάλο αριθμό στελεχών πολιτισμού, τα οποία αξιοποιούνταν στις τοπικές κοινωνίες.

ΠτΘ: κ. Μαρούδα, για να δημιουργηθεί στο πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, ένα καινούριο σχολείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο θα πρέπει να λειτουργεί καλά και η δημοτική αστική συγκοινωνία, να γίνει αποκέντρωση και αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης, δηλαδή να μην υπάρχει από τη μία κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο και από την άλλη να υπάρχει συγκοινωνία που να επιτρέπει να κινούμαστε περιφερειακά της Κομοτηνής.

Σ.Μ.:
Τώρα με βάζετε σε δύο ζητήματα τα οποία έρχονται βέβαια σε συνάφεια. Η αποκέντρωση δεν είναι πανάκεια των υπηρεσιών.

ΠτΘ: Όχι, ένα σχολείο, όμως, μπορεί να γίνει 5χλμ. μακριά από το κέντρο.

Σ.Μ.:
Έχετε απόλυτο δίκιο. Η αποκέντρωση των υπηρεσιών, επαναλαμβάνω δεν είναι πανάκεια. Μια ορθολογική διασπορά των δημοσίων υπηρεσιών για τις καθημερινές εξυπηρετήσεις του πολίτη, όπως είναι οι άδειες οδηγήσεως, τα πιστοποιητικά παντός τύπου κλπ. θα συνέτεινε στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση.

ΠτΘ: Αν μεταφερόταν στην Τσανάκλειο, θα βοηθούσε;

Σ.Μ.:
Η Τσανάκλειος έχει για μάς τους Κομοτηναίους μια μεγάλη συναισθηματική αξία. Η Τσανάκλειος ήταν η παλιά νομαρχία, την γνωρίζουμε σαν ένα μεγάλο χώρο, μπαίναμε μέσα, όντας ακόμα παιδιά και μαζεύαμε λουλούδια. Η Τσανάκλειος θα πρέπει σαφώς να προσδιοριστεί και να χρησιμοποιηθεί για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό π.χ. για δημαρχεία και να στεγαστούν μέσα όλες οι υπηρεσίες του δήμου και όχι να ψάχνουμε να αγοράσουμε καινούρια γη ή άλλα οικοδομήματα, όπως είναι η «Μηχανική», για να φιλοξενήσουμε τις υπηρεσίες. Ακόμα κι εκεί να συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες θα διπλασιάσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της πόλης. Το πρόβλημα του κυκλοφοριακού είναι το καθημερινό βασανιστήριο του σημερινού δημότη Κομοτηνής, παρά τις διακηρύξεις του σημερινού μας δημάρχου. Αυτό έχει δημιουργήσει ποικίλες στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά στον τρόπο λειτουργίας της πόλης και τον δικό μας τρόπο ζωής, όπως οι καθημερινές μας συνήθειες, αυτές της ψυχαγωγίας, της επαγγελματικής μας δραστηριότητας κ.α. Ένας τρόπος αποσυμφόρησης του κέντρου είναι να απομακρύνουμε δημόσιες υπηρεσίες από το κέντρο της πόλης, για να αποθαρρύνεται η διέλευση των Ι.Χ. από το κέντρο. Ένας άνθρωπος που είναι τεχνοκράτης σήμερα στη δημοτική αρχή, προσπαθεί να βρει λύση πάρκινγκ μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ τα πάρκινγκ πρέπει να γίνουν στην περιφέρεια, σε κοντινά σημεία και να διαμορφωθούν κι άλλοι χώροι, ποδηλατόδρομοι, χώροι προστασίας των δικύκλων. Να μην ξεχνάμε ότι οι δρόμοι της Κομοτηνής έχουν μια συγκεκριμένη χωρητικότητα.

Κυκλοφοριακό – πράσινο

ΠτΘ: κ. Μαρούδα, το κυκλοφοριακό είναι η καθημερινότητα των 51.000 περίπου δημοτών της πόλης μας, αλλά και η εικόνα της πόλης μαζί με το πράσινο για κάποιον που διέρχεται από την Κομοτηνή. Θα πρέπει να συμβάλουμε εμείς ως πολίτες αλλά και η δημοτική αρχή πρέπει να επιλέξει κάποιους τρόπους να αποσυμφορήσει την κίνηση και να είμαστε πιο συμπαθείς σε κάποιους που θα επισκεφθούν τον τόπο μας. Να φροντίσουμε την εικόνα σαν να είμαστε ξένοι στην πόλη.

Σ.Μ.:
Θα θυμηθώ κάποιες φράσεις του δημάρχου που μιλούσε για μια νέα συμμαχία με τη φύση, μια κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, που έχουν κι ένα πολιτικό κόστος. Δεν έχω δει κάτι. Η οικολογία πρέπει να μπει στο κέντρο της πολιτικής μας σκέψης, με την στενή και με την ευρεία της έννοια. Με τη στενή της έννοια σημαίνει ότι η οικολογία ψάχνει, ανακαλύπτει τις πληγές και τις αλλοιώσεις που έχει δημιουργήσει η ακατάσχετη μανία μερικών που είχαν στόχο να βγάλουν κέρδος κακοποιώντας τη φύση. Με την ευρεία της έννοια, η οικολογία μεταφέρει την αλληλοεξάρτηση του οικοσυστήματος στην προσωπική μας ζωή, την πολιτική μας σκέψη, την παιδεία, τον πολιτισμό. Δίνει ένα νόημα και μια σφαιρική αντίληψη του κόσμου και βάζει εν όψει της ευθύνης του κάθε πολίτη την οικολογική διατήρηση της πόλης μας, την ανακύκλωση των απορριμμάτων.

Αναφερθήκατε στους οικισμούς και την καθαριότητα, καθώς και την εικόνα που παρουσιάζουν. Ο κ. Ναλμπάντης έκανε μια αξιόλογη δουλειά στο κέντρο της πόλης, αλλά η περιφέρεια θυμίζει έναν σκουπιδότοπο. Αυτή είναι λοιπόν η μεγάλη ανισότητα που έχει προωθηθεί. Το μεν κέντρο καθαρό, η δε περιφέρεια παραμελημένη, επειδή υπάρχει συγκεκριμένη διάρθρωση κόσμου κι εδώ ας στεφτεί ο καθένας τι σημαίνει σεβασμός στη διαφορετικότητα…

ΠτΘ: Πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στην πόλη μας για να έχει λίγο «πράσινο χρώμα»;

Σ.Μ.:
Χρειάζεται το πράσινο, αλλά έχει ένα πολιτικό κόστος. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αποφασίστηκε η ανάπλαση και διαμόρφωση του πάρκου της Κομοτηνής. Το πάρκο ήταν κάποτε Εβραϊκό Κοιμητήριο. Τα δέντρα χρονολογούνται γύρω στα 50 με 60 χρόνια κι ορισμένα εξ αυτών θεωρούνται γερασμένα, αν και θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με τα άλλα, γιατί έχουμε και έναν πλάτανο στην Κομοτηνή που χρονολογείται στα 1.600 χρόνια. Το έργο προϋπολογίσθηκε για 3,5 εκ. ευρώ, για να ξεριζώσουμε δηλαδή δέντρα, να τσιμεντοποιηθεί ο χώρος και να χαθεί ένας αναπνευστικός πνεύμονας μέσα στην Κομοτηνή. Και για να γίνει έχουν περιτυλίξει το πάρκο με ιμάντες, για να μη βλέπουμε μέσα τι γίνεται.

ΠτΘ: Ίσως έγινε για προστασία των πολιτών.

Σ.Μ.:
Με ένα δίχτυ; Να μας προφυλάξει αυτό από την πτώση ενός δέντρου; Δε νομίζω. Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη μας. Απλώς δε θέλουν να γνωρίζουμε τι εργασίες γίνονται μέσα. Θεωρώ πως τα έργα που γίνονται στο πάρκο δεν αξίζουν τα χρήματα για τα οποία έχουν προϋπολογισθεί. Το αρχικό ποσόν θα τροποποιηθεί προς τα πάνω. Το σημαντικό είναι να γίνει ένα έργο καλό, να έχει μια λειτουργικότητα για τον κόσμο.

ΠτΘ: Από την προηγούμενη δημοτική αρχή, όταν είχε προταθεί η συγκεκριμένη μελέτη, είχε γίνει μια παρουσίαση και μια ανοιχτή πρόσκληση διαβούλευσης στους πολίτες ώστε να υποβάλλουν προτάσεις για το πάρκο.

Σ.Μ.:
Σας επαναλαμβάνω πως δεν ταυτίζομαι με την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά δε θυμάμαι στα τόσα χρόνια της να είχε περιφράξει ποτέ ένα έργο και να μην ξέρουμε τι γίνεται μέσα.

Δάνειο

ΠτΘ: Να επανέλθουμε στην πρόταση της δημοτικής αρχής για λήψη δανείου με την οποία ήσασταν αντίθετος.

Σ.Μ.:
Για να δώσει μια τράπεζα δάνειο, υπάρχει μια ποινική ρήτρα, στην οποία δε θα βάλει κανένας δημοτικός σύμβουλος ούτε δήμαρχος το σπίτι του υποθήκη. Άρα λοιπόν θα πληρωθεί από ανταποδοτικά τέλη, άρα επιπλέον φόρο για τους πολίτες.

ΠτΘ: Δεν έχουμε, όμως, ακριβά δημοτικά τέλη, το νερό το πληρώνουμε φθηνά ακόμη, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Σ.Μ.:
Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε πιο ακριβό. Αν ο δήμος αντιπαρέρχεται με τα έσοδα που έχει, αν μπορέσει να εισπράξει από τις μεγάλες επιχειρήσεις τα χρωστούμενα, έστω τα των δημοτικών τελών, νομίζω ότι θα υπάρχει μια διακίνηση χρημάτων και ανακατανομή με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Προσκλητήριο αγώνα

ΠτΘ: Επιλέξατε να κατέλθετε στο στίβο της πολιτικής, πρώτα με τον Άρη Γιαννακίδη ως νομαρχιακός σύμβουλος και μάλιστα είχατε εκλεγεί τρίτος.

Σ.Μ.:
Πρώτος, από τους χριστιανούς.

ΠτΘ: Στη συνέχεια, κατεβήκατε ως υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΚΕ. Αυτή τη στιγμή, ποια είναι τα σχέδιά σας σε επίπεδο πολιτικής;

Σ.Μ.:
Είμαστε πολίτες της Κομοτηνής. Ζούμε κι εργαζόμαστε εδώ. Θέλουμε να έχουμε λόγο για το ό,τι γίνεται στην Κομοτηνή. Αξιώνουμε το σεβασμό στα δικαιώματά μας, τα κοινωνικά κεκτημένα, τον πολιτισμό και την προσωπικότητά μας. Οι θέσεις που έχουμε σαν παράταξη εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της πόλης μας. Δεν εκφράζουμε θέσεις διαμαρτυρίας, αλλά δημιουργίας. Εάν όσοι βλέπουν το μέλλον που τους επιφυλάσσει αυτή η συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη, πιστέψουν στην αντίσταση και την κοινή δράση και απεγκλωβιστούν από τις στημένες παγίδες του πολιτικού συστήματος, τότε διαμορφώνεται το έδαφος για ένα πεδίο κοινής δράσης όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Μ’ αυτήν τη λογική, καλώ όλους όσους σκέφτονται περίπου σαν εμάς, που θέλουν να ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε μια πόλη δική μας, με μια δημοτική αρχή που θα παράγει πολιτική, μια πόλη προσαρμοσμένη στις δικές μας ανάγκες, να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν την παθητικότητα, τη ραστώνη και τη συνήθεια και να έρθουν σε ρήξη μ’ αυτήν την πολιτική αντίληψη. Τους καλώ σε μια έντιμη, ανοιχτή και διαφανή συνεργασία για τη διαμόρφωση μιας συμπαράταξης όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Αν αυτή η συμπαράταξη επιτευχθεί, όλα θα είναι εφικτά.

ΠτΘ: Αυτό σημαίνει και συνεργασίες;

Σ.Μ.:
Ακριβώς αυτό εννοώ. Εάν φυσικά διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αρχών κοινής αποδοχής.

ΠτΘ: Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα μπορούσαν να συνεργαστούν σ’ αυτό το πλαίσιο και άνθρωποι που είχαν κατέβει υποψήφιοι δημοτικοί ή και νομαρχιακοί σύμβουλοι με κάποια άλλη παράταξη.

Σ.Μ.:
Εφόσον υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο αρχών, σαφώς. Δεν ήμουν ποτέ αρχομανής. Δεν έχω πρόβλημα ποιος θα είναι μπροστά. Εκείνο που προέχει είναι να υπάρχει ένα πραγματικό πλαίσιο αρχών.

ΠτΘ: Αποκλείετε τη νυν δημοτική αρχή.

Σ.Μ.:
Η νυν δημοτική αρχή ρητά ή σιωπηρά εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική κατεύθυνση που είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η πολιτιστική πολτοποίηση. Εδώ χρειάζεται πραγματική συστράτευση όλων των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των ανθρώπων της διανόησης, όλων των θυμάτων, δηλαδή, αυτής της πολιτικής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

ΠτΘ: Ο δήμος είναι το σπίτι του λαού και ο δήμος Κομοτηνής είναι το σπίτι ενός λαού δύσκολου και γοητευτικού για τους πολιτικούς που έρχονται από την Αθήνα και λένε κατά πόσο είμαστε πολυπολιτισμικοί, απορούν και θαυμάζουν το πώς συνυπάρχουμε εμείς οι Χριστιανοί με τους Μουσουλμάνους και τους Παλιννοστούντες και τους ελάχιστους Αρμένιους και κάποτε και με τους Εβραίους. Σε επίπεδο δήμου γίνεται διάλογος που να ενισχύει τη δημοκρατία και να της επιτρέπει να λειτουργεί όπως πρέπει στο σπίτι του λαού, που είναι ουσιαστικά ο δήμος;

Σ.Μ.:
Η δημαρχία είναι ένας κατ’ ουσίαν αστικός θεσμός. Όσα δημοκρατικά στοιχεία και να έχει δεν παύει να εξυπηρετεί ή να διοχετεύει την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης, γι’ αυτό διατηρώ κάποιες αμφιβολίες σε ό,τι αφορά στη σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση σήμερα και ειδικά η δημαρχία αποξενώνονται από όσα δημοκρατικά, λαϊκά χαρακτηριστικά που έχουν διασωθεί κι έχει μετατραπεί σ’ ένα διαχειριστικό μηχανισμό. Αυτή η κυρίαρχη πολιτική ανάληψη της τοπικής αυτοδιοίκησης ενισχύεται από πολλαπλά δημοκρατικά πλαίσια λειτουργίας. Υπάρχει ο μονόλογος της κυρίαρχης πολιτικής αντίληψης, είναι ξεκάθαρο αυτό. Θα δείτε παντού αυτάρεσκες διακηρύξεις, όπου η αντιπροσωπευτικότητα υποτάσσεται στην αποτελεσματικότητα. Άρα, η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται ένα ακόμα εξάρτημα της κεντρικής διοίκησης που αποξενώνεται από τον πολίτη. Βέβαια, το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με τους δυο γύρους νοθεύει κι αυτό την αντιπροσωπευτικότητα, γιατί οδηγεί τους ψηφοφόρους σε διλήμματα χωρίς κάποιο πραγματικό αντίκρισμα, ενώ ταυτόχρονα τους οδηγεί σε φαινομενικές διπολικές αντιπαραθέσεις μεταξύ εκφραστών της ίδιας πολιτικής αντίληψης. Αυτό είναι και το τραγελαφικό. Σε ό,τι αφορά τη συλλειτουργία με τη διαφορετικότητα είναι ένα μεγάλο ταμπού και πραγματικά είναι ένα θέμα κοσμοαντίληψης, θέμα αναφορών. Είναι λίγες οι πολιτικές δυνάμεις που δέχονται αυτή τη μορφή συνδιοίκησης. Το να έχουμε σήμερα έναν υπάλληλο, έναν δημοτικό σύμβουλο, να του δώσουμε ένα αξίωμα σ’ αυτόν που εκφράζει τη διαφορετικότητα είναι όμορφο για μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Αλλά τα λόγια απέχουν από την πράξη. Στα λόγια δεχόμαστε, αλλά στην πράξη αφοπλίζουμε τα όσα είπαμε κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά.

ΠτΘ: Θα δώσετε ένα παράδειγμα;

Σ.Μ.:
Σήμερα υπάρχουν διάφοροι «έμποροι», που θέλουν να λένε ότι εκφράζουν την τοπική αυτοδιοίκηση, ότι σέβονται την διαφορετικότητα και δηλώνουν εκπρόσωποι των πολιτών του νομού μας, αλλά μόλις φθάσουμε στο σημείο που πρέπει να προασπίσουν το συμφέρον ενός πολίτη που ανήκει σε μια πληθυσμιακή ομάδα και έχει άλλες θρησκευτικές αντιλήψεις, ήθη και έθιμα, εκεί δεν προωθείται η αντίληψή του. Αυτό συμβαίνει πάντα στις δημοτικές επιχειρήσεις, σε δημόσιες υπηρεσίες, σε νομαρχιακές υπηρεσίες. Θα ήθελα να υπάρχει η αντιπροσωπευτικότητα και να λειτουργεί με συγκεκριμένους τρόπους. Δεν υπάρχει όμως. Από εκεί και πέρα μπορούμε να δούμε τι έχει διασώσει η τοπική αυτοδιοίκηση σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία.

ΠτΘ: Tο σύστημα είμαστε και εμείς, άρα πρέπει να το αλλάξουμε αν κάτι δεν πάει καλά.

Σ.Μ.:
Ναι, βεβαίως. Αυτός είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας, η αλλαγή του κοινωνικοπολιτικού μας συστήματος. Δεν απεμπόλισα ποτέ αυτή μου την διάθεση και πρόθεση. Πάντα παραμένω σ’ ένα χώρο. Είμαι σ’ αυτό το χώρο για 35 χρόνια ανεξαρτήτως αν σήμερα εκπροσωπώ μια παράταξη, αλλά εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι κάποιες ιδέες πρέπει κάποτε να προταθούν να τις βάλουμε στην πρώτη γραμμή, ν’ αγωνιστούμε γι’ αυτές και να τις διεκδικήσουμε, έτσι ώστε η ισότητα να μη φαντάζει μόνο ως θεωρητική έννοια, αλλά να γίνει μια καθημερινή μας πράξη.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.