«Δεν ειναι δυνατον η πολιτεια να κωφευει στα προβληματα των παλιννοστουντων»

Πριν από 8 μήνες αποφασίστηκε στη Θεσσαλονίκη η ανασυγκρότηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου, μέσα από μια σύγχρονη διοικητική δομή σε επίπεδο περιφερειών και με στόχο την ενδυνάμωση των ανά την Ελλάδα συλλόγων και τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και την αλλαγή στη διοίκηση του ιδρύματος ‘Παναγίας Σουμελά’. Αξιοζήλευτη από πολιτικούς η ενοποίηση των Ποντίων δια των Συλλόγων τους, όπως όμως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Γιώργος Παρχαρίδης, σε δηλώσεις του στον ΠτΘ, θα συνεργαστούν με οποιαδήποτε κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους. Σ’ αυτά συγκαταλέγονται και τα όσα ταλανίζουν τους παλιννοστούντες που είναι Πόντιοι και πρέπει να ενσωματωθούν στην Ομοσπονδία.

Ο Καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Πανποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Παρχαρίδης βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, μαζί με τους συνεργάτες του από την Ομοσπονδία, με στόχο την ενημέρωση των σωματείων της Θράκης γύρω από την ανασυγκρότηση του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Θύμισε ότι τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη έγινε ένα οργανωτικό συνέδριο, όπου αποφασίστηκε να λειτουργεί από δω και πέρα μόνο ένα δευτεροβάθμιο όργανο, για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων τους. «Μέχρι τώρα υπήρχαν 4 ομοσπονδίες. Υπάρχει πολυδιάσπαση. Επομένως, από δω και πέρα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να είναι ενωμένος και δυνατός ο ποντιακός ελληνισμός, άρα και ο ελληνισμός γενικότερα».

Ο κ. Παρχαρίδης διευκρίνισε ότι οι παλιννοστούντες είναι επίσης Πόντιοι. «Ο διαχωρισμός γίνεται μόνο για πρακτικούς λόγους, για το ποιοι είναι οι συμπατριώτες μας που ήρθαν από αυτές τις χώρες. Είμαστε όλοι Πόντιοι και δε μπορεί να υπάρχει περιχαράκωση ορισμένων ανθρώπων. Θα πρέπει να ενσωματωθούν σ’ αυτή την ολότητα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια πολύ ισχυρή Ομοσπονδία. Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να κωφεύει στα προβλήματα των παλιννοστούντων. Θα επιλυθούν πολύ καλύτερα μέσα από μια ενιαία και δυνατή Ομοσπονδία».

Τα προβλήματα των Ποντίων

Προσεγγίζοντας τα προβλήματα που χρονίζουν έδωσε έμφαση στη μέχρι τώρα αντιμετώπιση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού. «Αυτά που γράφονται είναι ελάχιστα. Ζητούμε και θα διεκδικήσουμε ως Πανποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος να γραφούν πάρα πολλές σελίδες για τον ποντιακό ελληνισμό σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επίσης, την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού πρέπει να τη διεκδικεί η εκάστοτε κυβέρνηση της χώρας. Ως Πόντιοι, δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης και δε μας ικανοποιούν μόνο τα μνημόσυνα και οι τελετές. Θέλουμε τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και στο κάτω- κάτω θέλουμε μία συγνώμη από τους φίλους μας Τούρκους γι’ αυτό που έγινε. Μεγάλο πρόβλημα για μας είναι το Πανελλήνιο Ίδρυμα ‘Παναγία Σουμελά’. Λέγεται πανελλήνιο αλλά επί 40 χρόνια διοικείται από μία οικογένεια κι αυτό αποτελεί πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα όχι μόνο των Ποντίων αλλά όλων των Ελλήνων. Ζητήσαμε και ζητούμε από την πολιτεία να αλλάξει το διάταγμα διοίκησης της ‘Παναγίας Σουμελά’ για να διοικείται όπως το ίδρυμα της ‘Παναγίας της Τήνου’ δηλαδή με θεσμικούς όρους».

Ο κ. Παρχαρίδης πέρασε σε ένα ακόμη αίτημα των Ποντίων. «Η ποντιακή διάλεκτος είναι η πλέον κοντινή στην αρχαία ελληνική γλώσσα –το έχει υποστηρίξει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- γι’ αυτό και πρέπει να διατηρηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε να γίνεται η διδασκαλία της ποντιακής γλώσσας με χορηγία του ελληνικού κράτους. Οι σύλλογοι είναι πολλοί κι εκεί μπορεί να διδάσκεται». Πρότεινε τη διοργάνωση ενός παγκόσμιου οργανωτικού συνεδρίου με στόχο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου φορέα του ποντιακού ελληνισμού.

Υπερκομματικοί

Παραμονές εκλογών και με δεδομένο το πόσο δεμένοι είναι οι Πόντιοι -αν και όχι πάντα ενωμένοι- είναι εύλογο να τους προσεγγίζουν τα πολιτικά κόμματα. «Οι πολιτικοί πλησιάζουν τους Ποντίους. Σαν Πανποντιακή Ομοσπονδία δηλώνουμε ότι δεν ανήκουμε σε ένα κόμμα κι έχουμε δηλώσει ότι θα συνεργαστούμε με την οποιαδήποτε κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων μας. Έχουμε επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Κακλαμάνη, τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο, τον αρχηγό της ΝΔ κ. Καραμανλή, τον αρχηγό του ΣΥΝ, κ. Κωνσταντόπουλο, την αρχηγό του ΚΚΕ κυρία Παπαρήγα. Είχαμε προγραμματίσει να συναντηθούμε με τον κ. Σημίτη, αλλά έγινε προκήρυξη των εκλογών και βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη ένα ραντεβού με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου. Όλοι δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την Πανποντιακή Ομοσπονδία».

Περιφερειακή διοίκηση

Η διοίκηση στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του οργανωμένου ποντιακού χώρου είναι εύκολη, σύμφωνα με τον κ. Παρχαρίδη: «Έχουμε προβλέψει -και τώρα πάει να μας αντιγράψει το κράτος- τη διαίρεση της Ελλάδας σε πέντε περιφέρειες, άρα θα υπάρχουν 5 περιφερειακά συμβούλια και ο κορμός της Ομοσπονδίας. Έδρα θα είναι πάντα η Θεσσαλονίκη». Οι περιφέρειες και τα αντίστοιχα συμβούλια θα είναι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης -ο νομός Θεσσαλονίκης έχει 70 ποντιακά σωματεία- , της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, της Νότιας Ελλάδας και Νήσων.

«Τα τοπικά περιφερειακά συμβούλια θα είναι ανεξάρτητα στη δράση τους και θα συνδέονται μόνο με τον κεντρικό κορμό της Ομοσπονδίας. Μόνο μέσα από την αποκέντρωση μπορεί να διοικηθεί γιατί αυτή τη στιγμή προσχωρεί το σύνολο των σωματείων της Ελλάδας στην Πανποντιακή Ομοσπονδία. Οι τρεις από τις τέσσερις υπάρχουσες διαλύονται. Μένει μόνο μία της οποίας τα σωματεία έχουν φύγει κι ενώνονται με την Πανποντιακή».

Η ανταπόκριση των συλλόγων της Θράκης, σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, ήταν πολύ θερμή. «Στόχος είναι αρχικά η γνωριμία με τους ανθρώπους που ηγούνται της προσπάθειας. Εμείς μετείχαμε στο οργανωτικό συνέδριο και συναποφασίσαμε την ένωση του ποντικού χώρου, αλλά η δια ζώσης επικοινωνία είναι πολύ θετική, εδικά για να γίνει κατανοητό το μήνυμα της ενότητας».

Τον κ. Παρχαρίδη συνόδεψαν ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Θεσσαλονίκης, κ. Γαβρίδης και οι κ.κ. Καμενίδης και Λαμψίδης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.