«Δεν εχουμε τιτλους ιδιοκτησιας»

Το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς εδώ και δεκαετίες σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές λειτουργούν απαγορευτικά για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ορεινή κοινότητα Κέχρου, που έχει το πλεονέκτημα μιας μοναδικής φύσης, πλην όμως ανεκμετάλλευτης.

Το μέγιστο πρόβλημα της κοινότητας Κέχρου είναι αυτό της ύδρευσης, που αμβλύνεται κάθε καλοκαίρι. «Για την ύδρευση έχουμε 300.000 ευρώ, που αφορούν τους οικισμούς Τσούκα, Κερασιά και Χαμηλό. Το έργο θα προκηρυχθεί την άνοιξη και θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει μια γεώτρηση και βρέθηκε νερό της τάξης των 29 κυβικών την ώρα. Θα εξυπηρετηθούν τρεις – τέσσερις οικισμοί. Αυτή η γεώτρηση φαίνεται πως θα κρατήσει αρκετά. Είναι σε ποτάμι οπότε αν εξαντληθεί στο μέλλον υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε κι άλλες γεωτρήσεις.

Θα απομείνει να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης σε άλλα δυο – τρία χωριά» μεταφέρει ο πρόεδρος κ. Χαφούζ Χοτζά.

Η οδοποιία του ορεινού όγκου παρά τις παρεμβάσεις που γίνονται χρειάζεται κι άλλη δουλειά. «Όταν βρέχει οι δρόμοι γεμίζουν λάσπες και χρειάζεται να πέσει αμμοχάλικο, ν’ αδειάσουμε τα νερά. Το πιο δύσκολο σημείο είναι στο δρόμο του Κάμπου και της Χαράδρας και φυσικά ο δρόμος για τη Χλόη πρέπει να γίνει άσφαλτος. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, αλλά πρέπει στη συνέχεια να βρεθεί χρηματοδότηση. Ο δρόμος είναι 12 χλμ. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της κοινότητας.

Υγεία – απασχόληση

Στην κοινότητα Κέχρου υπάρχουν δύο γιατροί, αλλά οι κάτοικοι σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», μεταφέρει κ. Χαφούζ Χοτζά. «Επισκέπτονται τα σπίτια ανάλογα με τις ανάγκες. Έχουμε 100.000 ευρώ για την ανακαίνιση του ιατρείου, το οποίο είναι σε χάλια κατάσταση. Τα χρήματα είχαν δοθεί όταν ήταν περιφερειάρχης ο Άρης Παπαδόπουλος.

Δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε το ποσό αν κι έχει γίνει η μελέτη γιατί επαναπροκηρύχθηκαν οι εκλογές, που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι».

Χαρακτηριστικό της ελληνικής επαρχίας, ειδικά περιοχών όπως ο Κέχρος είναι η εγκατάλειψη της περιοχής από τους νέους ανθρώπους γιατί δεν έχουν δουλειά. Ο κ.

Χαφούζ Χοτζά επισημαίνει το πρόβλημα της έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας, που λειτουργεί απαγορευτικά για την ενασχόληση του πληθυσμού με προγράμματα. Ανακοινώνονται μεν προγράμματα στήριξης των μειονεκτικών περιοχών και των ορεινών οικισμών αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα. «Δεν προχωρούν τα προγράμματα επειδή δεν έχουμε τίτλους ιδιοκτησίας». Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στο υπουργείο Γεωργίας, που έχει ν’ αντιμετωπίσει το πρόγραμμα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Ήπειρος.

Στον Κέχρο καλλιεργείται το σκληρό σιτάρι, καλλιέργεια που δεν έχει μέλλον και δε μπορεί να καλύψει το οικογενειακό εισόδημα που είναι από τα χαμηλότερα της Ελλάδος με διαφορά. «Για να μείνουν οι κάτοικοι εδώ πάνω πρέπει να τους χρηματοδοτήσουν. Αν εγκαταλείψει την περιοχή ο κόσμος θα πρέπει να βάλουμε στρατιώτες, γιατί εδώ είμαστε σε Θερμοπύλες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.