Κρατουνται 12 προσαχθεντες απο τη Νομικη Κομοτηνης

Αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στα Δικαστήρια Κομοτηνής με την κατηγορία της Διατάραξης Ομαλής Λειτουργίας Νομικού Προσώπου

Ενημέρωση: Τελικά, λίγο μετά τις 11 το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι προσαχθέντες. Δείτε περισσότερα εδώ

Στην Αστυνομική Διεύθυνση θα κρατηθούν 12 από τους 18 προσαχθέντες από την επέμβαση της Αστυνομίας στην Νομική Κομοτηνής το απόγευμα της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου, με άλλους 6 να αφήνονται ελεύθεροι. Όσοι κρατούνται αναμένεται να οδηγηθούν στα δικαστήρια το πρωί της Τρίτης, με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Την ίδια ώρα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής συγκεντρώθηκαν αρκετοί φοιτητές αλλά και στελέχη κομμάτων, διαμαρτυρόμενοι για την προσαγωγή, ενώ συγκεντρώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της χώρας με το αίτημα της απελευθέρωσης τους.

Οι 12 κρατούνται με την κατηγορία της Διατάραξης Ομαλής Λειτουργίας Νομικού Προσώπου, και αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στα δικαστήρια Κομοτηνής.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την επέμβαση έχει ως εξής:

«Μεσημβρινές ώρες σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την απομάκρυνση ομάδας ατόμων που εισέβαλε σε αυτό τις πρωινές ώρες σήμερα.

Ειδικότερα, ομάδα νεαρών ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το κτήριο της Νομικής Σχολής παρεμποδίζοντας τους υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και  περίπου 400 φοιτητές να προσέλθουν για γραπτή εξέταση, με αποτέλεσμα οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Με άμεση και συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απομάκρυνση των ατόμων. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν 18 προσαγωγές και ο χώρος αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές.

Προανάκριση διενεργεί το Τ.Α Κομοτηνής».

Παρέμβαση από τον Γιάννη Πανούση

Με Δήλωση «Δημοκρατικής Ευαισθησίας» παρενέβη και ο Πρώην Πρύτανης και Καθηγητής της Νομικής Κομοτηνής κ. Γιάννης Πανούσης, τονίζοντας τα εξής:

«Ως πρώην καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ [για 19 χρόνια],αλλά κι ως επίτιμος θρακιώτης, εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα ότι οι νέοι από όλη την Ελλάδα που φοιτούν στη Σχολή είναι οι πλέον ευαισθητοποιημένοι στα ατομικά δικαιώματα και στο κράτος δικαίου και όλες τους οι ενέργειες συμβολίζουν αυτό το πνεύμα της ελευθερίας και της ευθύνης που τους διακατέχει καθώς οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο

Αυτή την πίστη στη δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη δεν πρέπει να την αντιμετωπίζει η Πολιτεία και οι πανεπιστημιακοί φορείς με συκοφαντία, με καταστολή και με εξουσιαστική νοοτροπία

Τα παιδιά μας είναι.. της Θράκης.. του ΔΠΘ.. της Ελλάδας».

Καταδίκη από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

Την παρέμβαση καταδίκασε με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Οι Τρείς Ιεράρχες» που έχει ως εξής:

«Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης

Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται παιδεία

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ την επέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Σχολή Κομοτηνής ενάντια στις κινητοποιήσεις του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις βίαιες προσαγωγές 10-13 φοιτητών/τριών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απελευθέρωσή τους.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στον δίκαιο αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης».

Ανακοίνωση από την ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Εκτελεστική Γραμματεία της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, η οποία έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε τη βία των κυβερνώντων και των ΜΑΤ προς τα παιδιά μας.

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ  Ροδόπης

-Καταδικάζει απερίφραστα τη βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ.,  που τελεί υπό κατάληψη ως διαμαρτυρία ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων,

-Καταδικάζει απερίφραστα τις προσαγωγές στην Αστυνομία 16 φοιτητών και φοιτητριών που βρίσκονταν στον πανεπιστημιακό χώρο,

-Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων φοιτητών / τριών

Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ  Ροδόπης  συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των νέων ανθρώπων, των φοιτητών/τριών για Δημόσια Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως το Σύνταγμα της χώρας ορίζει».

Να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες απαιτεί το ΚΚΕ ΑΜΘ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την αυταρχική κατρακύλα της κυβέρνησης που έδωσε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να επέμβουν στη Νομική Σχολή Κομοτηνής, η οποία τελούσε υπό κατάληψη με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών της σχολής. Το μένος της μάλιστα απέναντι σε κάθε αγώνα του λαού και της νεολαίας μαρτυρά και η απαράδεκτη προσαγωγή δεκάδων φοιτητών που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Η κυβέρνηση μη έχοντας πλέον επιχειρήματα για να υπερασπιστεί το έκτρωμα, που ετοιμάζεται να φέρει στη βουλή για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, καταφεύγει στην ωμή βία.

Η πολιτική της έχει ηττηθεί και η νεολαία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στις δωρεάν σπουδές, στη δουλειά με δικαιώματα για να ανοίξει μια ακόμα αγορά πτυχίων προς τέρψη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων. Μάχεται για αναβαθμισμένες σπουδές και δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, για να μπει φρένο στην υποβάθμιση, το λουκέτο σχολών και τμημάτων, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση.   

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ακούσει τη φωνή εκατοντάδων φοιτητών και εργαζομένων που διαδηλώνουν έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης και να αφήσει ελεύθερους τους φοιτητές χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Να καταλάβει επιτέλους πως μειοψηφική είναι η πολιτική της που εξοντώνει το λαό και τη νεολαία και πως απέναντί της γιγαντώνεται η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που δεν τρομοκρατείται και δεν το βάζει κάτω.

ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης: «Η εκπαιδευτική κοινότητα κι ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας, δεν χρειάζονται κανενός είδους σωφρονισμού, μέσω της επιτήρησης και της τιμωρίας»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ροδόπης εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του «στο δίκαιο αγώνα των φοιτητών, καθώς και την κάθετη αντίθεσή του στην εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων, στις προσαγωγές που ακολούθησαν, στις βιαιοπραγίες που τους ασκήθηκαν και στο ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να συλληφθούν και να δικαστούν».

Παράλληλα η νομαρχιακή οργάνωση του κόμματος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση φέρει μόνο κατ’ ευφημισμό τον προσδιορισμό ‘φιλελεύθερος’ στις όποιες ιδεολογικές της ταυτότητες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν φορέα αυταρχικής – τιμωρητικής πρακτικής, ως επίδειξη ισχύος, προκειμένου να χαϊδέψει τα αυτιά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου προς άγρα ψήφων».

«Η εκπαιδευτική κοινότητα κι ο δημοκρατικός κόσμος της χώρας μας, δεν χρειάζονται κανενός είδους σωφρονισμού, μέσω της επιτήρησης και της τιμωρίας. Καμία δικαιολογία δεν χωρά στις επικλήσεις τραμπούκικων μεθόδων που αναβιώνουν την πολιτική αισθητική της εποχής της λευκής τρομοκρατίας που βασάνισε τη χώρα μας κατά το παρελθόν» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.