Αθωα η διοικηση του Εργατικου Κεντρου Κομοτηνης

Αθωώθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 13 κατηγορούμενοι, μέλη κατά πλειοψηφία της προηγούμενης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, μετά από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία. Συνδικαλιστικές παραταξιακές διαφορές αλλά και προσωπικές κόντρες ανάμεσα στον τότε πρόεδρο κ. Αθανασιάδη και στον τότε γραμματέα κ. Γλερίδη που είχε επιδιώξει να λάβει τη θέση του προέδρου οδήγησαν όλο το συμβούλιο στα εδώλια των κατηγορουμένων για να αποδειχθεί περίτρανα και στο δικαστήριο ότι η μία παράταξη δεν εμπιστευόταν την άλλη, ενώ η κακή μεταξύ τους συνεννόηση άφησε να αιωρείται πάνω από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής επί 8 χρόνια η αμφιβολία για το αν κατασπαταλήθηκε ή όχι δημόσιο χρήμα.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δικάστηκαν χθες 13 μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής με την κατηγορία «απάτη με ιδιαίτερα μεγάλη ζημία εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, με αντικείμενο άνω των 50 εκ. δρ». Κατηγορούμενοι ήταν ο τότε πρόεδρος Λευτέρης Αθανασιάδης, ο υπάλληλος στην Αγροτική Τράπεζα Γιώργος Σακελαρίου και από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής οι: Ειρήνη Φιλιππίδου, Ανδρέας Σκουλής, Νικόλαος Κουγιουρούκης, Αθανάσιος Ρίζος, Παναγιώτης Ταξόπουλος, Νικόλαος Κωνσταντινίδης, Ελευθέριος Γλερίδης, Ελένη Πολυτσάκη, Γιώργος Λέκκας, Παναγιώτης Ζαπανδιώτης και Νικόλαος Μπαχτσιαβανούδης.

Απολογίες των 13

Ο εισαγγελέας απηύθυνε μια σειρά από ερωτήσεις προς τον κ. Αθανασιάδη (για παράδειγμα αν έλαβαν χρήματα πριν κατατεθούν τα δικαιολογητικά) ο οποίος ήταν και ο πρώτος που απολογήθηκε χθες το πρωί. Η υπόθεση αφορούσε την εκπαίδευση 128 ατόμων στο πλαίσιο σεμιναρίου που διοργάνωσε το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη του 1995 το Εργατικό Κέντρο με αρωγό τον κ. Σακελαρίου, μόνιμο υπάλληλο στο εκπαιδευτικό κέντρο της Αγροτικής Τράπεζας, έχοντα εμπειρία από τότε στα προγράμματα. Το σεμινάριο ήταν ύψους 102 εκ. δρ. και σύμφωνα με το κατηγορητήριο μέρος του ποσού είχε εισπραχθεί επί ζημία του ελληνικού δημοσίου, κατόπιν διόγκωσης των δαπανών. Ο κ. Αθανασιάδης αρνήθηκε από την αρχή την κατηγορία τονίζοντας ότι δήλωσαν «τα πραγματικά που έγιναν στο πρόγραμμα, εκδρομές, αμοιβές καταρτιζομένων» κ.α. Πρόσθεσε δε ότι ο τότε γραμματέας του Δ.Σ. (ο Λευτέρης Γλερίδης) απείχε από τις 26 Μαρτίου και για τους επόμενους 7 μήνες μετά τις εκλογές, επειδή δεν έγινε πρόεδρος. «Αφότου άρχισε να λειτουργεί το σεμινάριο ο κ. Γλερίδης άρχισε να έρχεται στις αίθουσες του σεμιναρίου». Να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια μετά από καταγγελίες του κ. Γλερίδη για υπερτιμολογήσεις, αν και οι εξελίξεις έφεραν και τον ίδιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Ο κ. Σακελαρίου εξήγησε ότι βρέθηκε στην Κομοτηνή το 1995 ως σύμβουλος επένδυσης του Εργατικού Κέντρου. Χαρακτήρισε ρίσκο του προέδρου και του τότε διοικητικού συμβουλίου την απόφαση για το σεμινάριο γιατί δεν είχαν ούτε μία δραχμή για να ξεκινήσουν. Παρόλα αυτά «στήθηκε ένα μικρό σχολείο που λειτούργησε με όλες τις οδηγίες που προβλέπονται».

Να σημειωθεί ότι στις δαπάνες των 102 εκ δρ περιλαμβάνονται και δύο τριήμερες εκδρομές, μία στη Θάσο και μία στη Θεσσαλονίκη οι οποίες πολύ αμφισβητήθηκαν κατά την όλη διαδικασία για το αν έγιναν ή όχι. Ανάμεσα σ’ αυτούς που αμφισβήτησαν την πραγματοποίησή τους ήταν μέλη του Δ.Σ. της τότε διοίκησης, όπως η κ. Φιλιπίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΠτΘ, οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές πληρώθηκαν ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση του σεμιναρίου που είχε ανάμεσα στις άλλες ειδικότητες κι αυτή του χειριστή ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η ίδια συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου ήταν το 30% του προγράμματος.

Ο κ. Ταξόπουλος ως μέλος του Δ.Σ. από τη ΔΑΣ τόνισε ότι ήταν εξ’ αρχής αντίθετος με τη διενέργεια του σεμιναρίου.

Ο κ. Γλερίδης εξήγησε ότι απείχε για ένα διάστημα από το Εργατικό Κέντρο για προσωπικούς οικογενειακούς λόγους και στο τέλος του σεμιναρίου πληροφορήθηκε ότι γίνονται κάποιες παρατυπίες και ζήτησε να γίνει έρευνα. Έκανε λόγο για εικονικά τιμολόγια για φόρμες, διατροφή των εκπαιδευομένων, σίδηρο για κατασκευές.

Η γραμματέας του σεμιναρίου κ. Πολυτσάκη μετέφερε ότι το σεμινάριο διεξήχθη άψογα και πρόσθεσε ότι η ίδια συμμετείχε σε μια από τις δύο εκπαιδευτικές εκδρομές.

Δεν είχαν πρόβλημα οι ελεγκτές

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Μανόλης Χαριτάκης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΑΕΔ σαν εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ την περίοδο που το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής αποφάσισε να υλοποιήσει το σεμινάριο. Βρέθηκε στην Κομοτηνή για να στηρίξει τον τότε πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής, Λευτέρη Αθανασιάδη. Ο κ. Χαριτάκης εξήγησε ότι «παρόμοια προγράμματα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και υπάρχουν πολλά που δε χρηματοδοτήθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι δε γίνονται ή ότι τα οικονομικά τους στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν γίνει οι σχετικοί έλεγχοι, δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο και μού προξενεί μεγάλη περίπτωση πώς βρέθηκαν κατηγορούμενοι οι άνθρωποι.

Θεωρώ ότι όταν συντάχθηκε το κατηγορητήριο δεν είχε μελετηθεί καλά η υπόθεση και πιστεύω ότι το δικαστήριο θα απαλλάξει σήμερα τους κατηγορούμενους».

Λίγα λεπτά μετά τη δήλωση του κ. Χαριτάκη βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου που τους απάλλασσε των κατηγοριών.

Αθωωτική απόφαση

Η Λευκή Κιοσσέ, δικηγόρος του Λ. Αθανασιάδη και λέκτορας στη Νομική του ΔΠΘ έκανε λόγο για «μια περιπέτεια χρόνων που ταλάνισε το Εργατικό Κέντρο για περισσότερο από 8 χρόνια, είχε αίσιο τέλος σήμερα και όλη η διοίκηση η οποία ήταν κατηγορούμενη μετά από καταγγελία πρώην μέλους του Δ.Σ. αθωώθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς από αυτή την εξέλιξη διότι οι άνθρωποι δικαιώθηκαν γι’ αυτό που χρόνια έλεγαν ότι δε διέπραξαν καμία απάτη».

Ο έτερος δικηγόρος του Λ. Αθανασιάδη και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής, Στέφανος Παύλου σχολίασε στην αγόρευσή του το ρόλο των απλών συνδικαλιστών που ανέλαβαν να εκπονήσουν ΕΟΚικά προγράμματα.

«Όλοι οι φορείς πρέπει ν’ αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες. Εκείνη η εποχή ήταν η εποχή της αθωότητας, όπου όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν τους μηχανισμούς.

Η υπόθεση, κατά την άποψή μας, απέδειξε ότι δε συνέβη τίποτε το αξιόμεμπτο.Αυτό έχει να κάνει με την ειρήνη και τη σύμπνοια του εργατικού χώρου και των εκπροσώπων του στην Κομοτηνή».

Ο κ. Παύλου σχολίασε ότι ήταν μια πολύ καλή διαδικασία με τη συμβολή όλων των δικηγόρων.

Ο εισαγγελέας προηγούμενα απέδειξε ότι έχουμε παραγεγραμμένες πράξεις και ο κ. Παύλου συμφώνησε.

Σχολίασε χαρακτηριστικά «φανταστείτε αυτούς τους ανθρώπους σε συμβούλιο να αλληλοελέγχονται», κλειδί για την κατανόηση της υπόθεσης.

Ο δικηγόρος των κ.κ. Ρίζου και Κωνσταντινίδη και αναπληρωτής καθηγητής της Νομικής του Δημοκριτείου, Θεοχάρης Δαλακούρας τόνισε ότι «είναι πολύ πιο σωστό η υπόθεση να βρίσκεται στο ακροατήριο, να αναδεικνύονται όλες οι πλευρές, για να μη μένει καμιά αμφιβολία, παρά να κλείνει σε επίπεδο βουλεύματος. Ετέθησαν όλα τα πραγματικά περιστατικά, ανεδείχθησαν πτυχές που δεν ήταν εμφανείς στο κατηγορητήριο εξ’ αρχής, ποια ήταν η πλευρά τους, γι’ αυτό και ο εισαγγελέας οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι το ποσό δεν ήταν αυτό που φαινόταν στο κατηγορητήριο.

Τα νομικά ζητήματα που ετέθησαν οδήγησαν το δικαστήριο σ’ αυτή την κρίση, που είναι δίκαιη κατά την υπεράσπιση και δεν αφήνει αυτόν τον ψόγο προς τα μέλη της τοπικής κοινωνίας».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.