Συνεχιζει την προσπαθεια για αναδειξη του προσκυνηματος ο Θρησκευτικος Συλλογος Αγιας Μαρινας Ιμερου

Κλείνει 18 χρόνια προσφοράς, τόσο στο προσκύνημα όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Ιμέρου

Δεκαοχτώ χρόνια προσφοράς, που ελπίζουν πως θα συνεχιστούν και στο μέλλον, γιόρτασαν τα μέλη του Θρησκευτικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας Ιμέρου, που την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου έκοψαν την βασιλόπιτά τους στον Ίμερο, πραγματοποιώντας παράλληλα την Γενική Συνέλευση και τις εκλογές του Συλλόγου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Σύλλογος, τόνισε η πρόεδρος του κ. Αθανασία Δουδούκα, ιδρύθηκε για να μπορέσει να στηρίξει το προσκύνημα της Αγίας Μαρίνας, με όλους να δουλεύουν με μεράκι για το καλό του τόπου, αλλά και να πραγματοποιούν κοινωνικό έργο για το καλό της περιοχής και όλης της Ροδόπης.

Ο Σύλλογος άλλωστε, μπορεί να έχει έδρα τον Ίμερο, αλλά έχει μέλη από όλη τη Ροδόπη, φτάνοντας σε κάποια στιγμή και τα 700 μέλη.

Μετά από αναθεώρηση και εκκαθάριση του καταλόγου των μελών του, κράτησαν όσα μέλη είναι ακόμα ενεργά, που ανέρχονται σε περίπου 350, με την κ. Δουδούκα να ευχαριστεί όλους όσους στηρίζουν το έργο του Συλλόγου, οικονομικά, ηθικά ή με προσωπική δουλειά.

Ειδική μνεία έκανε σε παλαιούς ευεργέτες τους που έχουν αποδημήσει, που στάθηκαν δίπλα τους στο έργο τους, τόσο για προσκύνημα, όσο και κοινωνικά έργα, με την βοήθεια ακόμα και απόρων οικογενειών. «Αυτό μας δημιουργεί μεγάλη ηθική ικανοποίηση, και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε» ανέφερε.

Αυτό που θέλουν από την πολιτεία, επισήμανε, είναι να δώσει μεγαλύτερη σημασία στους οικισμούς, ώστε να μην σβήσουν τα χωριά.

Ανασκόπηση 18 ετών προσφοράς

Στο πλαίσιο  της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και μια ανασκόπηση στα 18 χρόνια πορείας του συλλόγου που με μεγάλο μεράκι και πολύ κόπο συγκέντρωσε μέλη που με την προσφορά τους είτε υλική είτε οικονομική είτε προσωπική κατάφερε να πραγματοποιηθούν μια σειρά από έργα για τη βελτίωσή του.

Μεταξύ άλλων κατάφεραν:

1.Την αγιογράφηση εξ ολοκλήρου του Ναού κόστους χιλιάδων ευρώ

2. Την περιποίηση του παλαιού ναού ξηλώνοντας και σοβαντίζοντας εξωτερικά όπως και το ότι πέρασαν ύδρευση με τη βοήθεια του τότε Δημάρχου Μαρώνειας τον αείμνηστο κ. Τοπουζλή Παναγιώτη

3. Αγόρασαν και τοποθέτησαν Δεσποτικό – παγκάρι και πολλά ξυλόγλυπτα έπιπλα καρέκλες τραπέζι κ.α.

4. Τοποθετήθηκαν ο Εσταυρωμένος στο Ιερό και τα Άγια ρούχα της Αγίας τράπεζας προσφορά των μελών.

5. Δημιουργήθηκε το χτιστό κιόσκι και παγκάκια στο παλαιό Ναό με την προσφορά της νομαρχίας και την βοήθεια του τότε νομάρχη κ. Γιαννακίδη Άρη

6. Έγινε όλη η περίφραξη με τοιχίο και σύρμα δαπάνης του συλλόγου

7. Τοποθετήθηκαν αλουμινένια κάγκελα στην πρόσοψη του προσκυνήματος προσφορά του τότε δημάρχου Μαρώνειας κ. Παπανικολάου Χρήστου

8. Προσφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν 30 παγκάκια σε όλο τον αύλειο χώρο για την εξυπηρέτηση των προσκυνητών

9. Τοποθετήθηκε αυτοκόλλητη αμμοβολή στα τζάμια του Νάρθηκα και προσφέρθηκαν όλα τα υλικά για το στολισμό του προσκυνήματος (σημαίες-σημαιάκια -λάβαρα κ.α.)

10. Έγινε περιποίηση του αύλειου χώρου του προσκυνήματος τοποθετώντας χώμα και σπέρνοντας γκαζόν δέντρα και λουλούδια.

11. Πραγματοποιήθηκε η εξωτερική φωταγώγηση του προσκυνήματος και αγοράστηκαν φώτα με δαπάνη του συλλόγου και κατόπιν συνεννόησης με τον τότε δήμαρχο Μαρώνειας κ. Παπανικολάου Χρήστο συνδέθηκαν με τα ΦΟΠ για να μην πληρώνει το προσκύνημα.

12. Προσφορά πολλών υλικών αγαθών για καθαριότητα και περιποίηση του προσκυνήματος εσωτερικά και εξωτερικά όπως μηχάνημα κοπής γκαζόν -μισινέζα – σκούπες -σφουγγαρίστρες – σκάλες – σκαλιστήρια και πολλά άλλα που είναι καταγεγραμμένα στα βιβλία του συλλόγου όπως και πολύ προσωπική εργασία των μελών

13. Προσφέρθηκαν πλακάκια κόλλες – αρμοί για την τακτοποίηση του ξενώνα όπως και καινούργια ξύλινη κουζίνα προσφορά μέλους, του ξυλουργού κ. Τσομπανγιοβάνη Ιωάννη από το Κόσμιο.

14. Κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμωνα τοποθετήθηκε πέτρα στον αύλειο χώρο του προσκυνήματος αξίας χιλιάδων ευρώ δαπάνη του συλλόγου .

15. Με τη βοήθεια και προσφορά του αείμνηστου καθηγητού Λιπορδέζη Αθανάσιου εκδόθηκε ένα μικρό βιβλίο με την ιστορία και κάποια από τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας Ιμέρου για να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου.

16. Έγινε καθαρισμός των κοιμητηρίων του οικισμού Ιμέρου και δημιουργήθηκε τσιμεντένιος διάδρομος για την διέλευση των κατοίκων με τη βοήθεια του πρώην δημάρχου Μαρώνειας – Σάπων κ. Χαριτοπουλου Κωνσταντίνου

17. Πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση εκ βάθρων στο μοναδικό εξωκλήσι που υπάρχει στην παραλία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρως, που ήταν τελείως παραμελημένο και απερίφρακτο, προσφορά του συλλόγου και των μελών του. Εκεί σοβαντίστηκε και βάφτηκε μέσα και έξω, δημιουργήθηκαν διάδρομοι – βρύση-τραπέζι-μανουάλι, όλα πέτρινα, προσφορά των δωρητών κ. Λαμπάκη Σοφίας και του ζεύγους Τριγγούδη Χάρη και Καραλή Νατάσας από την Γερμανία, τοποθετήθηκαν παγκάκια – δέντρα -λουλούδια και φωτισμός με την βοήθεια του δήμου Μαρώνειας – Σαπών, τοποθετήθηκε πινακίδα της ονομασίας του, περιφράχθηκε όλος ο αυλείος χώρος με κάγκελα και τοποθετήθηκε σιδερένια πόρτα προσφορά της κ. Θεοδωρίδου Χρυσάνθης και τοποθετήθηκε καμπάνα προσφορά του ιερέα και πνευματικού πάτερα Παύλου από την ενορία των Προσκυνητών και φυσικά η σκληρή εργασία των μελών του θρησκευτικού συλλόγου επί συνεχή εργασία 17 ημερών για την τελειοποίηση του έως την εορτή του.

Όλα αυτά έγιναν με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμωνα και την υποστήριξη και βοήθεια όλων των μελών και φίλων του συλλόγου και βέβαια των μεγάλων δωρητών του συλλόγου

• τον αείμνηστο ιατρό γυναικολόγο Αντωνιάδη Νικόλαο

• τον αείμνηστο φαρμακοποιό Σταμπουλίδη Στυλιανό

• την αείμνηστη ξενοδόχο Χρυσοστόμου Σούλα

• τον αείμνηστο καθηγητή μαθηματικό Λιπορδέζη Αθανάσιο και

• τον αείμνηστο επιχειρηματία κ. Χατζηκοσμά Αριστόδημο

και όλους όσους στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια τον σύλλογο για να συνεχίζει το έργο του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.