Ελαστικες μορφες εργασιας vs επιχειρειν

Της Έκδοσης

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνουμε την πρόσφατη συζήτηση μας με τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ Θεόδωρο Κουτρούκη με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για την ανεργία.

Πολλαπλώς ωφέλιμη ως προς τα συμπεράσματα, με πρώτο και κύριο το «κρίσιμο» μέγεθος του τουρισμού στην χώρα μας, αλλά και το γεγονός ότι εντός και εκτός τουρισμού οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες επιβάλλουν τις ελαστικές μορφές εργασίας σχεδόν καθολικά. Με λίγα λόγια το 8ωρο θα θεωρείται είδος υπό εξαφάνιση τα επόμενα χρόνια, όπως όμως και οι εργαζόμενοι με αυξημένα προσόντα που αναζητούν καλύτερες εργασιακές συνθήκες και ασφάλεια εκτός των ελληνικών συνόρων.

Ως προς την ελαστική εργασία ωστόσο, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Θράκη που οι επιχειρήσεις βρίσκουν στελέχη «με τα κιάλια», ήτοι δεν βρίσκουν και αν βρουν αυτά εγκαταλείπουν την επιχείρηση μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, προς το «όνειρο» του κέντρου και της εξέλιξης που θεωρητικά προσφέρει εν αντιθέσει με μια ακριτική περιοχή, η πλήρης υιοθέτηση ελαστικών μορφών εργασίας τουλάχιστον τρομαχτική φαίνεται.

Κι αυτό τουλάχιστον για όσους είναι υπέρμαχοι της άποψης ότι ο «πλούτος» μιας επιχείρησης είναι οι άνθρωποί της πάνω στους οποίους άλλωστε μπορεί να βασίσει και την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της.

Να κρατήσουμε ως άλλο «βάλσαμο» το δεδομένο που έδωσε ο κ. Κουτρούκης ωστόσο της ύπαρξης επιχειρήσεων και στην Θράκη που επιδεικνύουν σημαντική ικανότητα προσαρμογής στα δεδομένα και τις συνθήκες που ισχύουν, καλές ή κακές και την ανάγκη στήριξής τους, τόσο από πλευράς της πολιτείας όσο και από πλευράς ημών των πολιτών, γιατί μέσα από αυτές στηρίζουμε και τα προαναφερθέντα στελέχη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.