Απαξιωνουν και την ψυχιατρικη μεταρρυθμιση

Με λουκέτο κινδυνεύει η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας που εδώ και χρόνια προσφέρει σημαντικό έργο στην περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής της. Τα στελέχη της είναι απλήρωτα εδώ και μήνες και από την πλευρά του το Υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται μέχρι σήμερα διατεθειμένο να λάβει κάποια μέτρα για αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα προβλήματα πολλά τόσο για τους εργαζόμενους αλλά και για τους ψυχικά αρρώστους εφόσον το κλείσιμο της εταιρείας θα είχε σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους.

Να σημειωθεί ότι η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε χρόνιους ασθενείς προερχόμενους από τα μεγάλα ψυχιατρεία, καλύπτει ψυχιατρικά τομεοποιημένες περιοχές της χώρας και λειτουργεί κέντρο ημέρας για την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο. Έχει κέντρο την Αθήνα και επίσης λειτουργεί και στην περιφέρεια στη Φωκίδα, στη Φθιώτιδα, στον Έβρο και στη Ροδόπη. Ο φορέας λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες έως τώρα σε 2.000 περίπου ασθενείς, ανά έτος. Επιπλέον παρέχει εκπαιδευτικό έργο και σε άλλους φορείς ψυχικής υγείας, αλλά και συναφείς κοινωνικούς φορείς, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού είναι 202 άτομα.

Ο ΠτΘ συζητά σήμερα για τα προβλήματα της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας με τον Αντώνη Πελεκάνο, ψυχολόγο επιστημονικό υπεύθυνο του Οικοτροφείου «Ευκάλυπτος» στον Απαλό Αλεξανδρούπολης.

ΠτΘ: Η οικονομική κρίση αγγίζει και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση κ. Πελεκάνε ή τα προβλήματά της ήταν προγενέστερα;

Α.Π.:
Ακριβώς, τα προβλήματα είναι πολύ προγενέστερα. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να ισχυριστεί ότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης μοιραία υποχρηματοδοτούμαστε και εμείς, εάν βέβαια δεν είχε προηγηθεί η κρίση του 2005, αμέσως δηλαδή μόλις τα προγράμματα αυτά πέρασαν από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δημόσιο και αν συμπεριλάβουμε όλες τις εταιρείες που σχετίζονται με την αποκατάσταση- είναι γύρω στις 36 μη κυβερνητικές οργανώσεις- θα λέγαμε ότι η υποχρηματοδότηση έχει χτυπήσει τρεις φορές την πόρτα.

ΠτΘ: Θεωρείτε ότι το θέμα είναι πολιτικό και γενικότερης απαξίωσης των δομών ψυχικής υγείας;

Α.Π.:
Θα μπορούσε κανείς να απαντήσει πολλά, γιατί πραγματικά η φροντίδα των ψυχιατρικών ασθενών είναι ένα πολιτικό ζήτημα; Είναι ένα πολιτικό ζήτημα η κοινωνική πολιτική; Από εκεί και πέρα οπωσδήποτε υπάρχει μια υποβάθμιση του ρόλου αυτών των εταιρειών και ιδιαίτερα είναι φανερό των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που δεν υπάγονται στο δημόσιο. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν υπάρχουν ασθενείς δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου; Υπάρχει απαξίωση στο έργο και μάλιστα εταιρειών που έχουν λάβει τα εύσημα. Η δική μας εταιρεία μάλιστα έχει ελεγχθεί επιστημονικά από ευρωπαϊκούς φορείς, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, έχουμε πάρει τα εύσημα και μάλιστα ορισμένα μοντέλα ανάληψης ψυχιατρικών υπηρεσιών βασίζονται σε προτάσεις των καθηγητών μας που στελεχώνουν την εταιρεία, και συγκεκριμένα του κ. Σακελλαρόπουλου. Από την άλλη οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καλύπτουν το 30% της εξωνοσοκομειακής φροντίδας των ψυχικά ασθενών και είναι οργανώσεις τις οποίες το ίδιο το υπουργείο έχει αναθέσει να λειτουργήσουν έτσι. Φαίνεται όμως ότι επειδή δεν αφορά ένα παραγωγικό μέρος του πληθυσμού ο ψυχιατρικός ασθενής δεν ενδιαφέρει μάλλον και η φροντίδα του.

ΠτΘ: Έχει ειπωθεί ότι το 2020 η μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά στο θέμα της υγείας θα είναι τα ψυχικά νοσήματα. Υπάρχει στη χώρα μας οργάνωση;

Α.Π.:
Δεν υπάρχει καμία οργάνωση για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Για να καταλάβουμε πώς σχεδιάζονται οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε ένα χώρο θα σας πω ότι δεν έχει γίνει ακόμη τομεοποίηση, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας τα οποία είχε υποσχεθεί το Υπουργείο. Δεν έχουν δημιουργηθεί Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα. Εάν κάτι δεν το αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει του δεν μπορούμε να καταλάβουμε σαν κράτος και σαν πολιτική αρχή ότι μας συμφέρει οικονομικά να έχουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης από ό,τι τριτοβάθμιας.

ΠτΘ: Το θέμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και μάλιστα όταν ήταν υπουργός υγείας ο κ. Κακλαμάνης…

Α.Π.:
Και ο κ. Κακλαμάνης υποσχέθηκε πολλά αλλά είχαμε την ίδια αντιμετώπιση και μάλιστα θα μπορούσα να πω και χειρότερη στην αρχή από την άποψη ότι οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες προφανώς αποτελούν πονοκέφαλο για τη χρηματοδότηση στο υπουργείο. Άφηναν υπόνοιες ότι οι καθηγητές μας, δηλαδή οι πρόεδροι των οργανώσεων, που φυσικά είναι αυτοί οι οποίοι έχουν το επιστημονικό background για να μπορέσουν να αναλάβουν κάτι τέτοιο, είναι συλλήβδην επιχειρηματίες. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίσαμε και πρόσφατα σε εκπομπή του Mega όταν βγήκε η κ. Μ. Τροχάνη, Ειδική Γραμματέας σε θέματα ψυχικής υγείας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία μη απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στις δικές μας και αφού ανέπτυξε όλη τη φιλολογία περί της υποστήριξης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στο τέλος κατέληξε ότι μερικές από αυτές τις εταιρείες έχουν προβλήματα οικονομικά, έχουν πλεονάσματα και άφησε την υπόνοια ότι γίνεται κακοδιαχείριση. Η απάντησή μας βέβαια ήταν άμεση στο κανάλι και με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η εταιρεία.

Οικονομικά προβλήματα

ΠτΘ: Υπάρχει πρόβλημα να μπει λουκέτο στην εταιρεία λόγω οικονομικών προβλημάτων;

Α.Π.:
Από το Σεπτέμβριο είμαστε απλήρωτοι που σημαίνει ότι όσον αφορά στις στεγαστικές δομές τα ενοίκια, οι λογαριασμοί και όλα τα παρεπόμενα λειτουργούν με πιστώσεις. Και εδώ φαίνεται η σχέση της εταιρείας με την κοινωνία του Έβρου. Λειτουργούν γιατί γνωρίζοντας η τοπική κοινωνία ποια είναι η προσφορά της εταιρείας, η οποία ουσιαστικά απαντά σε 850 ασθενείς σε Ροδόπη και Έβρο, 50 στις στεγαστικές δομές και 80 σε κινητές μονάδες, – το νούμερο 850 αφορά στον ένα χρόνο, – ανέχεται να λειτουργεί με πιστώσεις αλλά φυσικά και αυτοί οι άνθρωποι κάποια στιγμή θα χρειαστούν τα χρήματά τους. Ίσως σε λίγο καιρό αντιμετωπίσουμε και προβλήματα τροφοδοσίας διότι πλέον δεν θα ανεχτούν οι τοπικοί παράγοντες να κάνουν και άλλες πιστώσεις. Και παρότι το πρόβλημα με έγγραφα έχει διαβιβασθεί στο υπουργείο δεν υπάρχει καμία απάντηση πέρα από το ότι έχουμε λάβει τα χρήματα. Και τα χρήματα τα οποία έχουμε λάβει είναι το 58%. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν ασθενείς του 58%.

ΠτΘ: Σαφώς και τα προβλήματα έχουν ως βάση το οικονομικό. Πίσω όμως από αυτό βρίσκονται άνθρωποι που έχουν ανάγκη στήριξης. Οι δομές αυτές από τη στιγμή που απειλούνται με αναστολή της λειτουργίας τους το ερώτημα είναι τι θα γίνουν οι άνθρωποι που εξυπηρετούνται;

Α.Π.:
Θα σας δώσω μία εικόνα. Φανταστείτε ότι μπαίνει λουκέτο στις δικές μας δομές και επειδή έχουν κλείσει τα ψυχιατρεία δεν μπορούν να επιστρέψουν οι άνθρωποι πίσω, – βλέπετε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για να κλείσουν οι δομές μας,- λογικά λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι θα περιφέρονται μέσα στις πόλεις χωρίς στέγαση χωρίς φάρμακα, χωρίς τροφή. Αυτή είναι η κατάσταση και πώς θα μιλήσουμε για ενδιαφέρον για τον ψυχιατρικό ασθενή. Παρόλα αυτά σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις οι πολιτικοί μας άρχοντες μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση προχωρά. Για εμάς αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.

ΠτΘ: Έχουμε λοιπόν τους ασθενείς σε καθεστώς ανασφάλειας αλλά και τους εργαζόμενους…

Α.Π:
Αυτοί που πλήττονται άμεσα είναι οι εργαζόμενοι. Φανταστείτε ότι για κάποιους διακυβεύεται η περιουσία τους. Δεχόμαστε τηλέφωνα από τράπεζες, επιδόσεις από δικαστικούς επιμελητές. Υπάρχουν άνθρωποι σε απόγνωση, χωρίς καμία διαβεβαίωση από το υπουργείο για το τι θα γίνει, – πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει διαβεβαίωση ότι θα κλείσουν, αφηνόμαστε να μαραζώσουμε από μόνοι μας- ούτε διακόπτουν τελείως τη χρηματοδότηση οπότε να αναλάβουν και το πολιτικό κόστος ότι πήγε πίσω η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ούτε μας δίνουν τα χρήματα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά, οπότε αναγκαζόμαστε από μόνοι μας να προχωράμε σε συρρικνώσεις με αποτέλεσμα πτώση της ποιότητας της δουλειάς, Η αποσυλοποίηση και η αποκατάσταση λειτουργεί βάσει επιστημονικής διαδικασίας. Πρέπει να πάρουμε ανθρώπους από τα ψυχιατρεία και να τους εκπαιδεύσουμε σε δεξιότητες αυτοσυντήρησης μέχρι να φθάσουν κάπου, μέχρι να κερδίσουν και δουλειά. Όλο αυτό είναι μια δυναμική διαδικασία συνεχώς πρέπει να τους εκπαιδεύουμε για παραπάνω πράγματα. Αυτό το έργο έχει λάβει τα εύσημα από την Ευρώπη και τη λάσπη από την πολιτεία.

Συν τοις άλλοις η ανασφάλεια που είπατε για τους ασθενείς μπορεί να λάβει τραγικές διαστάσεις. Όλο αυτό το εγχείρημα που γίνεται πατά επάνω στη σταθερή συναισθηματική σχέση με τους ασθενείς, η οποία σχέση πατά σε σταθερούς παράγοντες βιοπορισμού. Όταν αυτά ανατρέπονται είναι σαν να προσβάλλουν και να απειλούν άμεσα την υγεία και την κατάσταση που βιώνει ο ασθενής, με αποτέλεσμα αυτό ο ψυχιατρικός ασθενής να το εισπράττει πολλαπλάσια σε άγχος, που σημαίνει ότι όταν ένας ψυχιατρικός ασθενής απειλείται με άγχος μπορεί να θέσει τέρμα την ίδια του τη ζωή για να γλιτώσει από τη συνεχιζόμενη και παρατεινόμενη κατάσταση αβεβαιότητας άγχους που διογκώνει την απειλή και τον τρομάζει περισσότερο. Ό,τι δηλαδή με κόπο καταφέραμε να φτιάξουμε με τους ασθενείς μας και να τους μάθουμε να μην φοβούνται την κοινωνία, γιατί είναι άνθρωποι φοβισμένοι που φοβούνται την κοινότητα αντίθετα αν η κοινότητα τους αναπαριστά ως επικίνδυνους, ψυχασθενείς, ότι καταφέραμε λοιπόν να δημιουργήσουμε με πολύ κόπο και προσπάθεια για την εμπιστοσύνη τώρα φυσικά τίθεται στην διάθεση των πολιτικών παιχνιδιών είτε οτιδήποτε άλλο.

ΠτΘ: κ. Πελεκάνε σας ευχαριστούμε πολύ.

Α.Π.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

Άρνηση από τα κεντρικά κανάλια για γνωστοποίηση του θέματος

ΠτΘ: Πώς κινητοποιηθήκατε για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε;

Α.Π.: Περιμέναμε μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που ήταν η τελευταία διαβεβαίωση και από εκεί και πέρα πεισθήκαμε ότι το υπουργείο απλά αγοράζει χρόνο και μας κοροϊδεύει. Υπήρχε προφορική διαβεβαίωση στο δίκτυο υπηρεσιών το «Ψυχαργώς» που αφορά στις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που είναι 36 στον αριθμό του πρώην υφυπουργού Υγείας του κ. Κωνσταντόπουλου και της Γραμματέως της Πρόνοιας της κ. Τροχάνη ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα μας δοθούν δύο μισθοί και μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Ιανουαρίου θα μας εξοφλήσουν όλα τα χρωστούμενα. Όταν λοιπόν είδαμε ότι ήρθε η 20η Ιανουαρίου και ότι τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί και κανένας άλλος σχεδιασμός δεν έχει αναληφθεί από το υπουργείο πεισθήκαμε πλέον ότι υπάρχει εμπαιγμός από το Υπουργείο σε σχέση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στο δημόσιο και θα δείτε τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχιατρεία. Μετά από αυτό φυσικά κινηθήκαμε οι εργαζόμενοι αυθόρμητα δημιουργώντας συντονιστικές επιτροπές και συζητώντας για τις κινήσεις που θα κάνουμε. Στην περιοχή μας εκδώσαμε ένα ψήφισμα το οποίο υπογράφηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο και εστάλη στο υπουργείο. Είχαμε πολλαπλές καθημερινές επικοινωνίες με το Υπουργείο με διάθεση συνεργασίας πάνω απ’ όλα και όχι με αντιπολιτευτική διάθεση. Βγήκαμε στα τοπικά κανάλια και κάθε μέρα σχεδόν υπάρχει δημοσίευμα στον τοπικό τύπο. Σιγά – σιγά όσο υποχωρεί η προστασία του υπουργού τα θέματα αρχίζουν και βγαίνουν στις κεντρικές εφημερίδες. Κάθε Σαββατοκύριακο υπάρχει θέμα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ο κίνδυνος που ελλοχεύει για αυτήν. Στην προσπάθειά μας να γνωστοποιήσουμε το θέμα μέσω των καναλιών της Αθήνας αντιμετωπίσαμε άρνηση πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις. Η στάση τους μας προβλημάτισε μέχρι που καταλάβαμε ότι το Υπουργείο Υγείας προστατεύεται και συγκεκριμένα ο υπουργός του. Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ο υπουργός ποτέ δεν έχει μιλήσει για το θέμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Φυσικά εμείς σε σχέση με τα νοσοκομεία είμαστε μια σταγόνα στον ωκεανό, παρότι έχουμε μεγάλα προβλήματα και η υγεία των ψυχικά ασθενών δεν είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι ψυχές οι οποίες δεν φροντίζονται και πέρα απ’ όλα ταυτόχρονα θα έπρεπε να συζητάμε και για τα δικαιώματα των ασθενών που δεν έχουν με ποιο τρόπο να ρυθμίσουν την ποιότητα της ζωής τους. Μόλις υποχώρησε η προστασία του υπουργού τα κανάλια άρχισαν λίγο – λίγο να ανοίγουν, ωστόσο όμως τα τηλεοπτικά κανάλια με εξαίρεση το Mega δεν δέχτηκαν να βγούμε και να εμφανιστούμε και να κάνουμε γνωστό το πρόβλημά μας. Άντ’ αυτού εισπράξαμε τη λάσπη και κατά την άποψή μου την κρατική βία απέναντι στον εργαζόμενο και στον ασθενή μην έχοντας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λάσπη.

Επίσης να σας πω ότι κινηθήκαμε και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί είδαμε ότι εδώ δεν υπήρχε άλλη εξέλιξη πέρα από τους γνωστούς βερμπαλισμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίθηκε γιατί γνωρίζει το έργο της εταιρείας, γιατί υπάρχει συνεχής επαφή με διάφορες οργανώσεις ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης της Ευρώπης, έγιναν επερωτήσεις στην Ευρωβουλή όπως και στη δική μας και η ανταπόκριση από την ΕΕ ήταν ότι αν δεν εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα αυτών των εταιρειών που κατηγορούνται θα ανασταλούν όλες οι επιδοτήσεις του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από την ΕΕ. Στις 6 Μαρτίου του 2009 ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Γκίντζελε θα βρίσκεται στην Ελλάδα για να ελέγξει αυτά που υποσχέθηκε το Υπουργείο. Μέχρι στιγμής έχει ανασταλεί η επιδότηση και το υπουργείο ψευδώς λέει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι θα συστήσει μια επιτροπή ελέγχου, την οποία ζητούσαμε και εμείς, και σε επιστημονικό επίπεδο. Αν μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών θα σταματήσουν επισήμως όλες οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας».

Απάντηση στις δηλώσεις της κ. Τροχάνη

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις της κ. Τροχάνη στην εκπομπή του Mega η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Το αρμόδιο Υπουργείο, όχι μόνο δεν δίνει λύση στα προβλήματά μας, αλλά τα αντιμετωπίζει με υπεκφυγές, αλλεπάλληλες υποσχέσεις, διαστρέβλωση της πραγματικότητας και κατασυκοφάντηση της Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. και των άλλων Φορέων Ν.Π.Ι.Δ.

Παράδειγμα οι δηλώσεις της κυρίας Μ. Τροχάνη, Ειδικής Γραμματέως σε θέματα ψυχικής υγείας στο Υ.Υ.& Κ.Α., στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega», της 8/2/2009. Αναφερόμενη στο φορέα μας είπε ότι τον Ιανουάριο του 2008 είχε «πλεόνασμα». Το ποσό όμως, το οποίο η κυρία Τροχάνη χαρακτήρισε ως πλεόνασμα έφτασε στο ταμείο μας μόλις στις 28/12/2007 και όπως ήταν φυσικό χρησιμοποιήθηκε για να συμπληρώσει τις υποχρηματοδοτήσεις του Υπουργείου για την κάλυψη των δαπανών έτους 2008 και μέχρι τον Αύγουστο. Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι για την κάλυψη δαπανών έτους 2008 ο φορέας μας έλαβε ποσό που αντιστοιχεί στο 58% περίπου του προϋπολογισμού μας.

Από το Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα το προσωπικό είναι απλήρωτο, αρκετοί θεραπευτές έχουν παραιτηθεί, οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε προμηθευτές, στους ιδιοκτήτες των κτιρίων που νοικιάζουμε, στις ΔΕΚΟ. Σημαντικότερο όμως όλων είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ασθενών μας, ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου και το ενδεχόμενο επιστροφής τους στα άσυλα.

Επιπλέον, ουδέποτε η Εταιρία έχει κατηγορηθεί για κακοδιαχείριση από τα αρμόδια όργανα που έχουν προβεί σε ελέγχους. Άρα, η όποια συνέχιση ψευδών δηλώσεων που αφορούν την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. έχει στόχο τη δυσφήμιση και αποδυνάμωσή μας και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τη μη λύση του θέματος της υποχρηματοδότησης.

Ανέφερε επίσης η κυρία Τροχάνη ότι το Υπουργείο έχει φροντίσει να εξασφαλίσει επιπλέον πηγές χρηματοδότησης : α) από τα ασφαλιστικά ταμεία (νοσήλια ασθενών) και β) από την είσπραξη του τέλους κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης, 2% από τις προμήθειες της Επιτροπής Προμηθειών.

Όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πολλοί ασθενείς, ανά δομή, είναι ανασφάλιστοι, άρα το έσοδο είναι πολύ μικρό αφενός, και αφετέρου η είσπραξή του καθυστερεί παρά πολύ. Τα δε έσοδα του 2% από τις προμήθειες είναι άγνωστο το πότε θα εισπραχθούν, δεδομένου ότι οι προμηθευτές των νοσοκομείων είναι απλήρωτοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Θεωρήσαμε απαραίτητο να προχωρήσουμε σήμερα στη δημοσίευση ενός δελτίου τύπου, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για την Ε.Κ.Ψ.& Ψ.Υ. σε σχέση με όσα υποστηρίχτηκαν από την κυρία Γενική Γραμματέα στην εκπομπή του ΜEGA, και μέχρι να επανέλθει το θέμα όπως ειπώθηκε από τους συντελεστές της εκπομπής.

Ζητάμε άμεσα την αποκατάσταση της αλήθειας, αλλά και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε απρόσκοπτα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.