Ανοιγει ο δρομος για αποκτηση κατοικιας στη Βουλγαρια

Παροχή τεχνογνωσίας και πληροφορίες γύρω από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα εξασφάλισαν τα στελέχη της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου στους βούλγαρους εταίρους τους από την περιοχή του Σμόλιαν της Βουλγαρίας με τους οποίους συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργο για το κοινό μας μέλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών Σμόλιαν και Ροδόπης – Έβρου». Αν και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε οι δομές που στήθηκαν αλλά και οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν θα επιτρέψουν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις δύο πλευρές, σε ό,τι αφορά στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ιδιώτες.

Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου Χρίστος Χατζόπουλος, ο project manager του προγράμματος «Έργο για το κοινό μας μέλλον. Βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών Σμόλιαν και Ροδόπης – Έβρου» Σπύρος Αρσενίου και το στέλεχος της Διευρυμένης Ντιλέκ Χαμπίπ συναντήθηκαν χθες το πρωί στην Κομοτηνή με τον αντιδήμαρχο του Σμόλιεν Πέτερ Χαραντίνωφ, τον εκπρόσωπο ενός γραφείου που ασχολείται με ευρωπαϊκά προγράμματα Ηλία Γκόντεφ, τις κυρίες Νικολίνα Ιβάνοβα και Σίικα Καράτεβα που ασχολούνται με τον προϋπολογισμό του προγράμματος και την Ιβανίνα Σέροβα εκ μέρους της εταιρίας που έφερε σε επαφή τους εταίρους, την «United Consulting». Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του δεκάμηνου σε διάρκεια προγράμματος. Το ύψος του προγράμματος ήταν 52.000 ευρώ και όπως εξήγησε ο κ. Αρσενίου πέτυχαν: «Δημιουργήθηκε ένα περίπτερο πληροφόρησης στο δήμο Σμόλιαν όπου οποιοσδήποτε επιχειρηματίας μπορεί να ενημερωθεί για την επιχειρηματικότητα της περιοχής. Πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από στρογγυλά τραπέζια, παρουσία της δημάρχου του Σμόλιαν, του νομάρχη του Σμόλιαν και του υπερνομάρχη Ροδόπης – Έβρου. Έγινε μια σειρά σεμιναρίων για τους υπαλλήλους, με ομιλητές τον κ. Χατζόπουλο και συνεργάτες της υπερνομαρχίας, όπου ενημερώσαμε για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπαίνουν από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης δημιουργήθηκε ένα έντυπο υλικό οικονομικού προφίλ, από τις δύο περιοχές, ενώ θα γίνει σε ηλεκτρονική μορφή ο οικονομικός οδηγός τεσσάρων τομέων, με στόχο να λειτουργεί σαν μπούσουλας για την κάθε περιοχή. Η ιστοσελίδα του προγράμματος είναι: www.smolyan-rodopi-evros.com».

Στη χθεσινή συνάντηση, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει, μετά από μεσολάβηση του κ. Χατζόπουλου, συνεργασία των δήμων Σμόλιαν – Σαμοθράκης με στόχο να προωθήσουν τον τουρισμό της Σαμοθράκης στο χειμερινό τουρισμό του Σμόλιαν και τον τουρισμό του Σμόλιαν στο θερινό της Σαμοθράκης. Επιπλέον συζητήθηκε η προοπτική για την αδελφοποίηση των δύο δήμων.

Η συνεργασία των δυο πλευρών θα διατηρηθεί και οι όποιες δράσεις θα συνεχιστούν μέσα από την ευρωπεριοχή Έβρος – Μαρίτσα – Μέριτς, της οποίας ο κ. Χατζόπουλος είναι πρόεδρος.

Επενδύσεις στη Βουλγαρία

Σε επίσκεψή τους στη Βουλγαρία, ο κ. Αρσενίου ανέφερε ότι ενημερώθηκαν πάνω σ’ ένα σπουδαίο πρόγραμμα: «Μάς παρουσίασαν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ενός τεράστιου χιονοδρομικού κέντρου δίπλα στο Παμπόροβο, με σύγχρονης τεχνολογίας λιφτ και αναβατήρες, το οποίο ονομάζεται Περελίκ. Θα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε εγκαταστάσεις διπλάσιες από τις σημερινές, οπότε θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά. Ο ρόλος του δήμου έγκειται στο ότι παραχωρεί την έκταση και παρεμβαίνει στο σχεδιασμό. Η επένδυση θα γίνει από ιδιώτη».

Στη συζήτηση στην Κομοτηνή, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της επιχειρηματικότητας, έγινε λόγος για εταιρίες ή επιχειρηματίες που μπορούν να λαμβάνουν μέρος στις συναντήσεις που θ’ ακολουθήσουν στη Βουλγαρία ή και σε εκθέσεις. Ειπώθηκε ότι το Σμόλιαν φιλοξενεί κάθε χρόνο 500.000 επισκέπτες στους οποίους αναλογούν από 2 διανυκτερεύσεις. Έγινε λόγος για τις κρατικές δομές και τις δομές της αυτοδιοίκησης και αναφέρθηκε ότι προϋπόθεση για να γίνουν κάποια βήματα είναι το να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι επιχειρηματίες. Οι βούλγαροι ανέφεραν ότι ο δήμος του Σμόλιαν έχει υπογράψει συμφωνία με τουριστικό πρακτορείο κι έχει προχωρήσει σε 3ετές αναπτυξιακό πλάνο. Ζήτησαν να δουν το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε σε επίπεδο υπερνομαρχίας Ροδόπης – Έβρου είτε περιφέρειας ΑΜ-Θ για την επόμενη τριετία, για να βρουν κοινούς προορισμούς.

«Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σημαίνει ότι κάποιοι δουλεύουν και προετοιμάζουν το έδαφος» είπε ο κ. Χατζόπουλος, ενώ μίλησε για κατάλοιπα κρατισμού όχι μόνο στη Βουλγαρία – που είναι κι επόμενο – αλλά και στην Ελλάδα. Συζητήθηκε επίσης από τις δυο πλευρές, η δυνατότητα συνάντησης τουριστικών πρακτόρων από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο κ. Χατζόπουλος έδωσε την πληροφορία ότι στη Νότια Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις πολλών δις ευρώ οι οποίες θα ξεπερνούν σε ποσά τα χρήματα των κοινοτικών πλαισίων στήριξης και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν κάποιες από τις επενδύσεις ν’ αφορούν και στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι πολλοί έλληνες θα επιθυμούσαν να είχαν σπίτι στο βουνό, επομένως «γιατί όχι;» στο Σμόλιαν που αναπτύσσεται. Για να γίνει αυτό προϋποτίθεται ότι θα υπάρχει οργανωμένη δόμηση και κατοικίες που θα ελκύουν το ενδιαφέρον. Ο κ. Αρσενίου εξήγησε ότι «μέχρι τώρα για ν’ αγοράσει κάποιος ακίνητο στη Βουλγαρία έπρεπε να έχει Α.Ε. και να γραφτεί στην εταιρία, ενώ από την 1η Ιανουαρίου μπορεί κάποιος ν’ αγοράσει σπίτι ως φυσικό πρόσωπο», επομένως αρκετοί φίλοι του βουνού και του χιονιού από τη Βόρεια Ελλάδα μπορούν να αναζητήσουν εξοχική κατοικία στη γειτονική χώρα, πριν εκτοξευθούν στα ύψη οι τιμές.

Ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι σχεδιάζουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα στη Σαμοθράκη με ιταλούς επενδυτές, σε έκταση 1.000 στρεμμάτων. «Θα δημιουργήσουν ένα κέντρο υψηλής ποιότητας τουρισμού, με γήπεδο γκολφ, θαλασσοθεραπεία, θερμά νερά και κατοικίες προς πώληση» ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος.

Οι βούλγαροι μίλησαν για ανάπτυξη τουρισμού κι επενδύσεων που προέρχονται από ισπανούς και άγγλους οι οποίοι αγοράζουν μαζικά διαμερίσματα είτε ως δεύτερη κατοικία είτε για να τα πουλήσουν. Ενδέχεται αυτή η δραστηριότητα να επεκταθεί στα αναβλύζοντα νερά του Ντέβιν, με SPA. «Για μας, σαν αυτοδιοίκηση έχει σημασία να μη δημιουργούμε εμπόδια στην επιχειρηματικότητα» είπαν οι βούλγαροι.

Σημαντικός είναι ο ρόλος, στην όποια κίνηση, των καθέτων αξόνων, ειδικά αυτού του Εχίνου. Αυτή τη στιγμή η απόσταση ξεπερνά τα 400 χλμ για τη σύνδεση Κομοτηνής Σμόλιαν, ενώ με τον άξονα του Εχίνου η απόσταση θα γίνει 130 χλμ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.