Ανεβηκε το οικοδομικο κοστος

Τεράστιες όπως φαίνεται είναι οι οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της διακοπής των αμμοληψιών στην περιοχή μας. Η τιμή τους έχει ανέβει με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να μεταβαίνει στους καταναλωτές. Τον κώδωνα του κινδύνου επισείουν στον ΠτΘ ο Γιώργος Νενεγάκης, ιδιοκτήτης επιχείρησης χωματουργικών εργασιών και ο Διογένης Νικολαϊδης, εργολάβος. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς συνεχίζονται οι αμμοληψίες σε Ξάνθη και Έβρο και έχουν σταματήσει στο Νομό Ροδόπης.

«Είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αμμοληψίες ούτε από χωράφι, ούτε από το οικόπεδο που έχουμε, ούτε από το ποτάμι. Μέχρι σήμερα είχα κάποια υλικά στην αποθήκη και έχω ακόμη τριακόσια και αν τελειώσουν θα σταματήσω», τονίζει ο κ. Νενεγάκης δηλώνοντας ότι τα αυτοκίνητα της Κομοτηνής μεταφέρουν υλικά από την Ξάνθη, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερο κοστολόγιο για τους ίδιους και σαφώς μεγαλύτερο κοστολόγιο για τον πελάτη.

«Ο Νομάρχης υποσχέθηκε πως κάποια στιγμή θα συγκεντρώσει τους δημάρχους για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, αλλά περιμένουμε και το θέμα αναβάλλεται. Κάποια στιγμή όμως το μαχαίρι θα φθάσει στο κόκαλο και θα μαζευτούν τα μηχανήματα και στην Περιφέρεια και στη Νομαρχία»

Οι ασχολούμενοι με τις σχετικές εργασίες στο νομό μας είναι πάνω από εκατό. Μέχρι σήμερα δεν είχαν οργανωθεί σε σωματείο. Όπως δηλώνει ο κ. Μενεγάκης τέλος του μήνα περιμένουν την έγκριση του καταστατικού του συλλόγου τους

Τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει το θέμα που δημιουργήθηκε τονίζει από την πλευρά του ο κ. Νικολαϊδης. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο και οι ενδιαφερόμενοι βρίσκονται σε κατάσταση απελπιστική. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, διότι και τα οικοδομικά υλικά ανεβαίνουν και οι τιμές των διαμερισμάτων θα ανεβούν. Υπάρχει σκέψη να φέρουμε καράβι με άμμο από τη Σμύρνη για να μπορέσουμε να κάνουμε τις δουλειές μας. Φημολογείται ότι ήδη κάποιοι έχουν φέρει μ’ αυτό τον τρόπο άμμο. Σαφώς το πρόβλημα είναι εντονότερο σε αυτούς που πουλάνε οικοδομικά υλικά, αλλά το να αγοράζεις με 20 ευρώ το κυβικό την άμμο αυτόματα αντιλαμβάνεσθε ότι ανεβαίνει και το κοστολόγιο και στα χτισίματα, και τα μπετά. Σήμερα λόγω της έλλειψης άμμου πολλά συνεργεία θα σταματήσουν. Αναγκαστικά όλοι θα στραφούμε προς τα θραυστά υλικά. Εδώ υπάρχει το λατομείο του κ. Πιατίδη.

Υπάρχει μία νομοθεσία που λέει ότι μπορείς να βγάλεις δικά σου οικοδομικά υλικά παίρνοντας άδεια μετά από περιβαλλοντική μελέτη και έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο φάκελος περιβαλλοντικής μελέτης θα σταλεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Καβάλας, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κομοτηνής και στην Πολεοδομία της πόλης μας για έλεγχο. Εγώ προσωπικά κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξέρω όμως από εκεί και πέρα τι χαρτιά θα χρειασθούν. Το αγρόκτημα από το οποίο θα πάρω τα υλικά θα πρέπει να απέχει μία συγκεκριμένη απόσταση από άσφαλτο, από ποτάμι και αν σου δώσουν άδεια και σκάψεις είσαι υποχρεωμένος να το γεμίσεις με κηπευτικό χώμα ή να σπείρεις δέντρα.

Αμμοληψίες σήμερα όπως δηλώνει ο κ. Νικολαϊδης κάνει μόνο αυτός για μπαζοχάλικο χοντρό με προσωρινή άδεια και μετά από έλεγχο από το δασαρχείο από το ΥΠΕΧΩΔΕ για αναχώματα επειγούσης ανάγκης. Λόγω θεομηνίας υπήρξαν κάποια προβλήματα και έπρεπε να αποκατασταθούν.

Ο κ. Νικολαϊδης διερωτάται πώς κάποιοι φέρνουν υλικό από τον Άρδα και την Ξάνθη. «Η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν ισχύει εκεί; Όπως φέρνουν και από την Ξάνθη και λένε ότι είναι από τα αγροκτήματά τους. Μα και αυτό απαγορεύεται. Φαίνεται πως η εκεί κτηματική υπηρεσία δεν έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Διότι η Κτηματική Υπηρεσία ξεκίνησε το θέμα εδώ λόγω της ύπαρξης νόμου που απαγορεύει τις αμμοληψίες» επιλέγει ο κ. Νικολαϊδης.

Το θέμα είναι σύνθετο όμως κι απ’ ό,τι φαίνεται και η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.