Ασθμαινουν οι τεχνικες υπηρεσιες και στη Θρακη

Ο μεγάλος όγκος αρμοδιοτήτων λόγω υποστελέχωσης, και οι χαμηλές αποδοχές, κάνουν μη ελκυστικό το Δημόσιο για τους μηχανικούς

Κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης με στόχο να σταματήσει η υποβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών

Ακόμα και οι όποιες προσλήψεις που έχουν ξεκινήσει να γίνονται στο Δημόσιο, δεν έχουν σταματήσει την υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης, με μηχανικούς να μην προσέρχονται ή να αποχωρούν σύντομα αφού αναλάβουν την θέση, λόγω των χαμηλών απολαβών αλλά και του μεγάλου όγκου υποχρεώσεων που καλούνται να διαχειριστούν.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο σε υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, όσο και πανελλαδικά, τόνισαν τα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με αφορμή την Απεργία – Αποχή των μελών τους από επιτροπές και Συμβούλια, που λαμβάνει χώρα όλη την εβδομάδα, αλλά και την Πανελλαδική Απεργία στην οποία θα προχωρήσουν στις 17 Νοεμβρίου, κινητοποιήσεις που στηρίζει με ομόφωνη απόφαση της και η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.

Προβλήματα ακόμα και για τους διορισθέντες

Όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης κ. Τάνια Βεζυριαννίδου, η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους για κινητοποιήσεις δεν προέκυψε τυχαία, αλλά λόγω των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, και δράττοντας την αφορμή από την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου την Παρασκευή, θέλησαν να αναδείξουν την  διαμαρτυρία τους για την λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών, που έχουν πάρα πολλά προβλήματα.

Και ενώ είναι θετικό ότι μετά από 15 χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται προσλήψεις μηχανικών στο Δημόσιο, κυρίως στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι νεοδιορισθέντες έρχονται σε επαφή με πολλά διαφορετικά αντικείμενα, τεράστιες ευθύνες και παράλληλα καθήκοντα πέρα από το κύριο αντικείμενο τους, την ώρα που ένας νεοδιόριστος μηχανικός λαμβάνει 850 ευρώ, κάτι που κάνει δύσκολη την παραμονή τους στη θέση.

Για αυτό, επιθυμούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες να παραμείνουν με τη μορφή που είναι, να στελεχωθούν μέσω ΑΣΕΠ με μόνιμες θέσεις εργασίας και όχι με ιδιώτες, μέσω της σύστασης αναπτυξιακών οργανισμών που δεν έχουν σταθερότητα προχώρησαν σε αυτή την κινητοποίηση. «Το Δημόσιο παρέχει ασφάλεια στον πολίτη, προστατεύει το περιβάλλον, προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, όλα αυτά είναι στοιχεία τα οποία διασφαλίζονται μόνο μέσα από τους μηχανικούς του δημοσίου και ισχυρές δημόσιες υπηρεσίες» τόνισε η κ. Βεζυριαννίδου.

Θεωρεί άλλωστε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό μισθολόγιο, και κίνητρα έτσι ώστε πλέον να είναι δελεαστικό το δημόσιο και για τους μηχανικούς οι οποίοι αποφασίζουν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Στάθηκε δε στο γεγονός ότι η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στηρίζει τις δράσεις τους, δείχνοντας πως οι μηχανικοί τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα δεν έχουν αντιπαλότητα, αλλά προσπαθούν να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος.

Μεγάλο το πρόβλημα στο Δήμο Κομοτηνής

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα, είναι ο Δήμος Κομοτηνής, τον οποίο αντιπροσωπεία της ΕΜΔΥΔΑΣ επισκέφτηκε για να ενημερωθεί για την κατάσταση, και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη και τους επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών.

Ο Δήμος Κομοτηνής, έχει να καλύψει μια μεγάλη έκταση, με πληθυσμό άνω των 60.000 κατοίκων, όμως έχει απομείνει μόνο με 8 μηχανικούς, κάτι που τον δυσκολεύει να ανταποκριθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και στα έργα και τις συντηρήσεις που πρέπει να κάνει.

Συνολικά οργανισμός προβλέπει σε αυτές τις υπηρεσίες 100 άτομα, διαφόρων ειδικοτήτων, και τώρα έχουν 40 και μόλις 8 μηχανικούς, ενώ υπάρχει θέση στην οποία ο Δήμος αυτή τη στιγμή έχει καλέσει τον 6ο επιλαχόντα.

Ο κ. Γκαράνης, τόνισε η κ. Βεζυριαννίδου, ήταν θετικός στις προτάσεις τους, ενώ του παρέθεσαν και την αντίθεσή τους στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Σε αυτό που δεσμεύτηκε, ήταν να υπάρχει παραπάνω νομική κάλυψη στις επιτροπές που συμμετέχουν μηχανικοί, ώστε να μειώσει την έκθεσή τους σε δικαστικές προσφυγές.

Στήριξη από το ΤΕΕ Θράκης

Το παρών έδωσε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο οποίος επισήμανε πως σαν ΤΕΕ, τόσο πανελλαδικά όσο και τοπικά, έχουν σταθεί δίπλα στην ΕΜΔΥΔΑΣ και έχουν στηρίξει τα αιτήματά της και παλιότερα, τονίζοντας πως δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, γιατί η καλή λειτουργία του συστήματος, αφορά όλους τους μηχανικούς.

Τόνισε επίσης την σημασία και το ρόλο των μηχανικών του Δημοσίου στην πορεία υλοποίησης των έργων, δημοσίων και ιδιωτικών, ενώ κλείνοντας στάθηκε στη διαχρονικότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου, που οδηγεί τους αγώνες του σήμερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.