Αναβαθμισμενη η 6η διοργανωση του Παγκοσμιου Συνεδριου Θρακων

Με επιτυχία στέφθηκε η 6η διοργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 15 Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη, και δικαιολογημένα-αξιολογήθηκε ως «αναβαθμισμένο».

Οι παρουσίες του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Χάρη Καστανίδη, του Προέδρου της Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Μαγκριώτη – οι οποίοι συνέβαλαν στο διάλογο για την πρόοδο της περιοχής – ανέδειξαν το ουσιαστικό ενδιαφέρον της πολιτείας για την πολύπλευρη ανάπτυξη της Θράκης.

Κορυφαία στιγμή του Συνεδρίου χαρακτηρίστηκε εξάλλου η τοποθέτηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μίλησε για τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, ανεξάρτητα από θρησκεία και εθνικότητα, εστιάζοντας ειδικότερα στη Θράκη, όπου συνυπάρχουν αρμονικά και δημιουργικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι.

Εκπρόσωποι των «απανταχού Θρακών», πολιτικοί εκκλησιαστικοί εκπαιδευτικοί παράγοντες και επιστήμονες κατέθεσαν αλλά κι αντάλλαξαν απόψεις για ζητήματα αιχμής που αφορούσαν την αειφόρο ανάπτυξη, το ρόλο της Θράκης στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.


Με την κορύφωση των εργασιών εκδόθηκε το ψήφισμα του 6ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, το οποίο ανέγνωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιώργος Αλεξανδρής.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται η διαπίστωση ότι « η πολιτεία, οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας, η Εκκλησία, οι ηγετικοί παράγοντες της οικονομίας και της κοινωνίας της Θράκης, υλοποίησαν δράσεις, έργα, προγράμματα και πρωτοβουλίες που ενίσχυσαν την ενδογενή τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της, ανέδειξαν την γεωοικονομική σημασία και αξία της στο σύγχρονο και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, προσέφεραν ευημερία και ασφάλεια στους πολίτες που ζουν σ’ αυτή ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας και καταγωγής και αποτελούν υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης».

Ταυτόχρονα, στο κείμενο του ψηφίσματος, αναφέρεται η απόφαση το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο θρακών να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2006 στο Διδυμότειχο.

Σε άλλο ψήφισμα της διοργάνωσης τονίζεται η ανάγκη της ίδρυσης Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών με έδρα την Αλεξανδρούπολη. Ο συγκεκριμένος επιστημονικός οργανισμός όπως διευκρινίζεται «θα μελετά και θα προβάλλει την πολιτισμική- ιστορική πορεία της Θράκης και θα διερευνά, θα συγκεντρώνει και θα ταξινομεί επιστημονικά τα σχετικά στοιχεία, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική εν γένει ανάπτυξή της».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο εξέδωσε ψήφισμα για το θέμα του χρυσού, στο οποίο ζητά την άμεση παρέμβαση του Ελληνικού κράτους και του ΥΠΕΧΩΔΕ καθώς επίσης την οριστική απομάκρυνση των εταιρειών χρυσού από τη Θράκη.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.