Σημερα τα φαναρακια «των ευχων» στο προπονητικο κεντρο του Πανθρακικου

Απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών που εκφράστηκαν δίνει εκ μέρους των διοργανωτών ο Νίκος Βουγιούκας

Καθησυχαστικοί απέναντι στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από συμπολίτες μας για τους όποιους κινδύνους ενδεχομένως υπάρξουν από την εκδήλωση με τα φαναράκια που θα λάβει χώρα σήμερα το απόγευμα στις 6, στο προπονητικό κέντρο του Πανθρακικού, είναι οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Καλεσμένος στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Πέμπτης, 28 Δεκεμβρίου ο κ.Νίκος Βουγιούκας από την διοργανώτρια εταιρεία “Happy Elephant” εξήγησε πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, αφενός πως τα φαναράκια που οι ίδιοι χρησιμοποιούν είναι κατασκευασμένα μόνο από βιοδιασπώμενο χαρτί, αφετέρου είναι σχεδιασμένα ώστε να σβήνουν μόλις σταματήσουν την κίνησή τους, ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα όπως το πρόσφατο στο Βόλο, που είδε τα φώτα της δημοσιότητας.

Παράλληλα με τα φαναράκια που θα ταξιδέψουν μαζί με τις ευχές όσων δώσουν το παρών στον Χριστουγεννιάτικο ουρανό της Ροδόπης, στο χώρο του προπονητικού κέντρου, θα υπάρχουν χριστουγεννιάτικες δράσεις καθώς και ανεπανάληπτα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής για παιδιά, κάτι που οι διοργανωτές φέτος κάνουν σε σχεδόν 40 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, έχοντας εμπειρία σχεδόν 10 ετών στην συγκεκριμένη δράση.

Συγκεκριμένα η νύχτα των ευχών ταξίδεψε ή θα ταξιδέψει σε Σπάρτη, Κόρινθο, Καρδίτσα, Γιαννιτσά, Λαμία, Βέροια, Γρεβενά, Αίγιο, Πτολεμαΐδα, Σαλαμίνα, Φλώρινα, Ναύπλιο, Ορεστιάδα, Κατερίνη, Πάτρα, Σέρρες, Καλάβρυτα, Δράμα, Λιβαδειά, Αγρίνιο, Καβάλα, Άρτα, Ελευθερούπολη, Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Κηφισιά, Γλυφάδα, Κορυδαλλός, Περιστέρι, Ίλιον, Χαλάνδρι.

Στενοί δεσμοί με την Κομοτηνή

Τα μέλη της Happy Elephant, που έχει έδρα στην Καβάλα, έχουν στενούς δεσμούς με την Κομοτηνή, τόνισε εκ μέρους της ομάδας ο κ. Νίκος Βουγιούκας, με κάποιους εξ αυτών να έχουν σπουδάσει σε αυτή.

Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη δράσεις στην Κομοτηνή, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απ’ έξω από την εκδήλωση με τα φαναράκια, η οποία ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα.

Η “Happy Elephant” άλλωστε όπως εξήγησε είναι μια νεοφυής εταιρεία που αποτελείται από νέους, που ασχολείται με την δημιουργία θεματικών πάρκων, που σχεδιάζουν και υλοποιούν, και όλα γίνονται σε μορφή περιοδείας, όπως τα φαναράκια ή το φεστιβάλ χρωμάτων, και δίνουν μεγάλη έμφαση στην επαρχία, θεωρώντας πως υπάρχει εκεί μεγαλύτερη ανάγκη για εναλλακτικές δράσεις με έμφαση τα παιδιά, αλλά γιατί τους αρέσει να ταξιδεύουν και να γνωρίζουν νέους τόπους, από μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι απομακρυσμένα νησιά και χωριά.

Το χριστουγεννιάτικο τους εποχιακό πάρκο περιλαμβάνει τα φαναράκια και μια σειρά από άλλες δράσεις, ένα εργαστήρι ζαχαροπλαστικής και δρώμενα που αλλάζουν από περιοχή και περιοχή.

Τα φαναράκια δημιουργούν ένα υπερθέαμα στον ουρανό, το οποίο θεωρεί πως θα είναι ορατό από όλη την πόλη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συμμετοχή στις δράσεις, με μόνο κόστος το κόστος προμήθειας του φαναριού, που εξασφαλίζει και την συμμετοχή, καλύπτοντας τα έξοδα της ομάδας, ώστε να πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Επιλεγμένα για την ασφάλεια τα φαναράκια

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βουγιούκας θέλησε να καθησυχάσει και τους συμπολίτες μας που εξέφρασαν ανησυχία τόσο για την ρύπανση, όσο και για τον κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς από την συγκεκριμένη δράση.

Αφενός για το θέμα της ρύπανσης, εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι υπάρχει τόσος κόσμος που έχει αποκτήσει οικολογικές ανησυχίες, και θεωρεί καλό να υπάρχει κριτική σκέψη.

Για αυτό και όπως έκανε σαφές τα φαναράκια τους είναι κατασκευασμένα από 100% βιοδιασπώμενο χαρτί, γεγονός που μαρτυράται και από το ότι σκίζεται εύκολα ώστε να μην δημιουργείται ρύπανση.

Όσο για το θέμα της ασφάλειας, τα φαναράκια που χρησιμοποιούν στις δικές τους εκδηλώσεις, έχουν ένα μηχανισμό που λειτουργεί όπως ένα αερόστατο. «Όταν ένα αερόστατο σταματήσει την κίνησή του, θα σταματήσει να οξυγονώνεται, οπότε σβήνει η φωτιά και αυτό πέφτει κάτω» εξήγησε προσομοιώνοντας την λειτουργία των φαναριών που χρησιμοποιούν στις εκδηλώσεις τους.

Μάλιστα όπως εξήγησε η δράση αυτή πραγματοποιείται σε όλη την Ελλάδα από το 2014 με τουλάχιστον 40 πόλεις να έχουν αποτελέσει σταθμό της περιοδείας τους. Στο πλαίσιο αυτής είναι δεκάδες οι φορές που κάποιο φαναράκι έχει κολλήσει κάπου, γεγονός που τους οδήγησε στην επιλογή των συγκεκριμένο φαναριών, που παρόλο το αυξημένο κόστος τους, εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ασφάλεια.

«Πρέπει να το ξέρουν οι άνθρωποι και να μην ανησυχούν, το φαναράκι έχει αυτό το μηχανισμό» σημείωσε, αναφερόμενος και στο πρόσφατο περιστατικό στον Βόλο όπου σκάφος πήρε φωτιά από φαναράκι, τονίζοντας πως η διοργάνωση δεν είχε καμία σχέση με την δική τους αλλά και πως το φανάρι ήταν διαφορετικής κατηγορίας, σχεδιασμένου ώστε να μην σβήνει τόσο εύκολα την φωτιά.

Τα δικά τους δεν είναι αυτού του τύπου, για λόγους ασφαλείας, και γι’ αυτό και αν έχει πολύ αέρα, δεν μπορεί να γίνει η εκδήλωσή τους.

«Η ασφάλεια για εμάς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, πόσο μάλλον όταν πετιούνται με ανθρώπους που δεν έχουν τόση επαφή με κάτι τέτοιο» ανέφερε ο ίδιος κλείνοντας, καλώντας μικρούς και μεγάλους που το επιθυμούν να δώσουν το παρών στην εκδήλωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.